Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık gecesi yaptığı beklenmedik sıkıyönetim ilanı nedeniyle özür dilerken, bugün mecliste yapılacak azil oylaması öncesinde kendisiyle ilgili kararı iktidar partisine bıraktığını bildirdi.
Güney Kore ajansı Yonhap'ın haberine göre Yoon, parlamentonun oyuyla kısa sürede kaldırılan sıkıyönetim ilanının ardından ilk kez kamunun karşısına çıktı.
Televizyonda yaptığı konuşmada, sıkıyönetim ilanının kamuoyunda yol açtığı endişeler nedeniyle üzgün olduğunu belirterek, "Gerçekten üzgünüm ve bu beklenmedik durumdan endişe duyan halkımızdan özür diliyorum" dedi.
Sıkıyönetim kararını, "çaresizlik duygusuyla" aldığını ifade eden Yoon, bu ani kararın halkta yol açtığı endişe ve rahatsızlığı gördüğünü, bir daha böyle bir girişimde bulunmayacağını söyledi.
Yoon, sıkıyönetim kararının yasal ve siyasal tüm sorumluluğunu üstleneceğini vurgulayarak, bugün Ulusal Meclis'te yapılacak azil oylaması öncesinde, göreviyle ilgili kararı, üyesi olduğu ve kendisini başkanlığa aday gösteren iktidardaki Halkın Gücü Partisi'ne (PPP) bıraktığını kaydetti.
İktidar partisi de tepki gösterdi
Demokrat Parti şu anda parlamentoda 170 sandalyeye sahip. Bu da Yoon'un iktidardaki Halkın Gücü Partisi'nin bazı üyelerinin cumhurbaşkanını görevden alma teklifini desteklemesi gerektiği anlamına geliyor.
İktidar partisinin lideri Han Dong-Hoon, bugün olayı sert bir şekilde eleştirdi ve olaya karışanların hesap vermesini istedi.
Han, bir televizyon yayınında muhabirlere "Başkan bu trajik durumu doğrudan ve ayrıntılı bir şekilde açıklamalı" dedi.
Ne olmuştu?
Yoon, 3 Aralık'ta ülkede sıkıyönetim ilan etmiş, 6 saat sonra da kararını geri alacağını duyurmuştu.
Cumhurbaşkanı, emri "özgür Kore Cumhuriyeti'ni Kuzey Kore komünist güçlerinin tehditlerinden korumak için" vermek zorunda kaldığını öne sürmüş ve siyasi muhalefeti hükümetini "felç etmekle" ve anayasal düzeni "baltalamakla" suçlamıştı.
Daha sonra milletvekilleri, Yoon'u emri geri çekmesi yönünde oybirliğini sağladı. Milletvekilleri, parlamento binasını kuşatan askerlere de meydan okuyarak parlamentoya girdi.
Demokrat Parti lideri Park Çan-Dae, sıkıyönetim emrinin sona ermesinden kısa bir süre sonra Yoon'un "ihanet suçlamasından kaçamayacağı" konusunda uyardı.
Yasalar ne diyor?
Güney Kore Anayasası, cumhurbaşkanına askeri bir tehdide karşı koymak veya kamu güvenliğini sağlamak için gerekli gördüğünde sıkıyönetim ilan etme yetkisi veriyor.
Sıkıyönetim ilanının kabine tarafından gözden geçirilmesi gerekiyor. Sıkıyönetim ilan edildiğinde meclisin bilgilendirilmesi şart. Meclis üyelerinin çoğunluğu sıkıyönetimin kaldırılmasını talep ederse, cumhurbaşkanı bu karara uymak zorunda.