Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Görüşmelerin ardından gerilim yeniden tırmandı: HTŞ ve SDG birbirlerini saldırıyla suçladı

HTŞ ile SDG'nin Şam'da gerçekleştirdiği entegrasyon görüşmesinin ardından taraflar arasındaki gerilim yeniden tırmandı. HTŞ yönetimi İHA fırlatma noktalarının hedef alındığını bildirdi, SDG ise Şam’a bağlı grupların sivilleri vurduğunu duyurdu.

Dış Haberler

Yayın Tarihi: 06.01.2026 , 15:04

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Heyet Tahrir'uş Şam (HTŞ) arasında varılan 10 Mart tarihli mutabakat kapsamında 2025'in sonuna kadar öngörülen entegrasyon gerçekleşemedi. 2026 yılına sayılı günler kala gerginlik arttı ve çatışmalar yaşandı, karşılıklı açıklamalar yapıldı, hatta  görüşmeler askıya alındı.

Tüm bu gelişmelerin ardından 4 Ocak'ta SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi liderliğindeki üst düzey bir heyet, HTŞ ile entegrasyon sürecini görüşmek üzere Şam'a gitti. Görüşmenin yapıldığı gün tarafların aanlaşmaya vardığına dair iddialar kamuoyuna yansırken, HTŞ kontrolündeki devlet televizyonu görüşmeden somut bir sonuç çıkmadığını duyurdu.

Görüşmen kısa bir süre sonra Halep’in doğusundaki Deyr Hafir çevresinde HTŞ ile SDG güçleri arasında gerilim yeniden tırmandı. Rudaw'ın aktardığına göre HTŞ yönetimi İHA fırlatma noktalarının hedef alındığını bildirirken, SDG ise Şam’a bağlı grupların sivilleri vurduğunu iddia ederek "meşru müdafaa" mesajı verdi.

HTŞ: Uygun şekilde karşılık verilecek

HTŞ yönetimine bağlı Suriye Savunma Bakanlığı Medya ve İletişim Dairesi’ndan yapılan açıklamada, “SDG'nin, Halep’in doğusundaki Deyr Hafir beldesi çevresinde, ordunun konuşlandığı noktalara yakın bir bölgede bulunan askeri polis kontrol noktasını insansız hava araçlarıyla hedef aldığını" belirtti.

Saldırıda 3 asker yaralanırken, iki araçta hasar meydana geldi” denildi. Açıklamada, “Suriye Arap Ordusu bu saldırıya uygun şekilde karşılık verecektir” ifadelerine yer verildi.

Suriye devlet ajansı SANA'ya konuşan Suriyeli askeri kaynaklar da Halep’in doğu kırsalındaki Deyr Hafir çevresinde SDG'ye ait insansız hava aracı (İHA) fırlatma merkezlerinin hedef alındığını bildirildi. 

Söz konusu kaynaklar, SDG tarafından düzenlenen İHA saldırılarında şu ana kadar askeri polis ve bölge halkından en az 6 kişinin yaralandığını iddia etti. Açıklamada ayrıca, Suriye ordusunun bu saldırılara verdiği karşılığın "sınırlı" tutulacağı belirtildi.

SDG'den yanıt: 'Siviller tehdit altında'

HTŞ yönetiminin açıklamalarına SDG Basın Merkezi’nden yanıt geldi.

Yapılan açıklamada, Deyr Hafir bölgesinin "Amşat" ve "Hamzat" gibi Şam hükümetine bağlı olan ve uluslararası yaptırım listelerinde yer alan gruplar tarafından rastgele bombalandığı belirtildi.

Doğrudan sivil yerleşim yerlerinin hedef alındığı aktarılan SDG açıklamasında, "Bu bombardımanlar sivillerin hayatını ciddi şekilde tehlikeye atmaktadır. Şu ana kadar güçlerimizin saflarında herhangi bir can veya mal kaybı yaşanmamıştır" ifadeleri kullanıldı.

Yaşanan gerginlikten ve doğabilecek sonuçlardan saldırıyı düzenleyen tarafları sorumlu tutan SDG, "Güçlerimizin, halkını ve savaşçılarını korumak adına tam ve meşru savunma hakkı bulunmaktadır. Bu suçların ve ihlallerin tüm sonuçlarından saldırgan taraflar sorumludur" diyerek açıklamasını noktaladı.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.