İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi), Tek Gıda-İş üyesi Polonez işçilerinin direnişiyle dayanışmayı güçlendirmek ve işkolundaki mücadeleye katkı sağlamak için son on bir yılı kapsayan “Gıda İşkolu İş Cinayetleri Raporu” hazırladı.
Rapora göre, 2013 yılından bugüne en az 407 işçi çalışırken hayatını kaybetti. Bu işçilerden 7'si 14 yaşın altındaki çocuk işçilerdi.
Gıda işkolunda iş cinayetlerinde, 14 yaş ve altı 7 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 17 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 88 işçi, 30-49 yaş arası 174 işçi, 50-64 yaş arası 79 işçi, 65 yaş ve üstü 7 işçi hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden 35 işçinin ise yaş bilgileri tespit edilemedi.
33 kadın, 374 erkek işçi
Rapora göre gıda işkolunda işçi ölümleri cinsiyetlere göre sıralandığında, 33 kadın ve 374 erkek işçi hayatını kaybetti.
En çok görülen ölüm nedeni ezilme
Gıda işkolunda ölümlerin nedenlerine göre dağılımı sıralandığında, ezilme, göçük nedeniyle 81 işçi, trafik, servis kazası nedeniyle 71 işçi, yüksekten düşme nedeniyle 45 işçi, zehirlenme, boğulma nedeniyle 45 işçi, patlama, yanma nedeniyle 36 işçi, kalp krizi, beyin kanaması nedeniyle 32 işçi, şiddet nedeniyle 25 işçi, elektrik çarpması nedeniyle 22 işçi, intihar nedeniyle 12 işçi, kesilme, kopma nedeniyle 11 işçi, Covid-19 nedeniyle 8 işçi, nesne çarpması, düşmesi nedeniyle 6 işçi; diğer nedenlerden dolayı 13 işçi hayatını kaybetti.
Sadece 12'si sendikalıydı
Raporda, gıda işkolunda ölen işçilerin 12’sinin (yüzde 2,94) sendikalı, 395’inin ise (yüzde 97,06) sendikasız olduğu bilgisine yer verildi.
Göçmen işçi ölüm oranı gıda işkolunda yüksek
Gıda işkolunda göçmen işçi ölüm oranının yaklaşık yüzde 7 ile tüm işkolları baz alındığında Türkiye ortalamasının yarım katı üzerinde olduğu belirtilen raporda çoğunluğu kayıtdışı çalıştırılan göçmen işçilerin ana kitlesini Suriyeli ve Afganistanlı işçilerin oluşturduğu kaydedildi.
Rapora göre dıda işkolunda son 11 yıldaki iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerden 13'ü Suriyeli, 7'si Afganistanlı, 2'si Iraklı, 2'si Özbekistanlı, 2'si Pakistanlı ve 2'si Türkmenistanlıydı.
Polonez işçilerinin direnişi sürüyor
İSİG Meclisi'nin raporunda, İstanbul Çatalca’da 19 Temmuz’dan beri hakları için direnen Tek Gıda-İş üyesi Polonez işçileri de selamlandı.
Yüzde 77’si Ürdün menşeli sermayenin olan; sucuk, salam gibi işlenmiş gıda üretimi yapan ve bu gıdaları Dominos gibi ünlü markalara pazarlayan Polonez’de işçilerin yıllardır asgari ücretle, mesai ücreti almadan ve haftalık izin kullanmadan çalıştırıldığı belirtildi.
Sendikanın toplu iş sözleşmesi için gereken çoğunluğa ulaşmasının ardından 135 işçinin işten çıkarıldığı ve işçilerin direnişe geçtiği, patronun direnişi kırmak için fabrikaya dışarıdan günlük çalışan işçiler getirdiği, direnişteki işçilere polis şiddeti uygulandığı hatırlatılan raporda şöyle denildi:
"Direniş fabrikanın önünde sürüyor. 'Bu artık sadece para meselesi değil, onur mücadelesi' diyen işçilerin talebi 'sendikalı olarak işe geri dönmek ve haklarını almak'. Bizlere de işçilere destek olmak düşer. Kimi çayını şekerini alır ziyarete gidip halay çeker, kimi Dominos önünde eylem yapar, kimi sosyal medyadan paylaşım yapar, kimi rapor çıkarıp direnişi toplumun her kesimine duyurmaya çalışarak direnişi selamlar…"