Sayfa yolu
Gayrettepe'deki gece kulübü yangınında 13 belediye personeline dava açıldı
soL'a güvenin, algoritmaya müdahale edin. Tek tıkla soL Haber'i Google'da tercih edilen kaynağınız olarak belirleyin.
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 23.09.2024 , 22:36
İstanbul'un Beşiktaş ilçesine bağlı Gayrettepe’de Masquerade adlı gece kulübünün yenilenmesi sırasında çıkan ve 29 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan yangına dair yeni bir gelişme yaşandı.
Yangında ihmali görülen dönemin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Beşiktaş Belediyesi personeli hakkında dava açıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, 13 belediye personeli için 2,5 yıldan 17 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
Soruşturma tamamlandı
T24'ün haberine göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu’nca “gece kulübü yangınında kamu personelinin ihmali olduğu” iddiasıyla başlatılan hazırlık soruşturması tamamlandı.
Başsavcılık tarafından hazırlanan 55 sayfalık iddianamede, iki ayrı belediyede görevli sanık yönetici ve personeli hakkında “taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma ve görevi kötüye kullanma” cezası verilmesi istendi.
Başsavcılık soruşturmasında, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişleri’nce kaleme alınan ve İstanbul Valiliği’nce soruşturma izni verilen rapor esas alındı.
İddianamede, müfettiş raporunda belirtildiği şekliyle, 1987’den bugüne, iş yerinde görülen mevzuat hataları ve eksikliklerine tek tek yer verildi.
Mevzuat hataları ve eksiklikler sıralandı
Sinema salonu olarak inşa edilmesine rağmen 1987’de söz konusu iş yerine Beşiktaş Kaymakamlığı ve Beşiktaş Belediyesi’nce mevzuata aykırı olarak “diskotek” izni verildiğinin anlatıldığı iddianamede, iş yeri için 2006’da restoran, kafe, bar olarak ruhsat başvurusu yapıldığı belirtildi.
İddianamede, Savio Turizm İşletmecilik Org. Tic. Ltd. Şti. tarafından Beşiktaş Belediyesi’ne verilen "Sıhhi İşyeri ve Çalışma Ruhsatı Beyan/ Başvuru Formu"nda işyeri kullanım alanı olarak 1500 metrekare belirtilmesine rağmen, itfaiye tarafından düzenlenen işyerine ait "Yangın Bakımından İncelenen İş Yerlerine Ait Muayene Raporu"nda işyeri alanının 750 metrekare yazıldığı, Beşiktaş Belediyesi Ruhsat Müdürlüğü tarafından verilen "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı"nda işyerinin esas kullanım alanı olarak ise 900 metrekre yazıldığının anlaşıldığı belirtildi.
"Aksi belirtilmedikçe, 50 kişinin aşıldığı her mekanda, 25 kişinin aşıldığı sinema, tiyatro, bar gibi eğlence yerlerinde ve yüksek riskli mekanlarda, çıkışlara erişmek için en az 2 kapı bulunacaktır. Kişi sayısı 500 kişiyi geçerse, en az 3 çıkış olacaktır. Kapılar birbirinden olabildiğince uzakta olacak ve iki kapı hiç bir noktadan 45 dereceden daha dar bir açı ile görünmeyecektir" hükmüne dikkat çekilen iddianamede, şu ifadelere yer verildi:
"Gerçekte 1532,5 metrekare olan işyerinin, itfaiye raporunda belirtilen şekliyle 750 metrekare büyüklükte olduğu kabul edilse bile, yönetmelik hükümlerine göre en az 3 çıkış gerektiği, ayrıca her ne kadar Beşiktaş Belediyesi tarafından İtfaiye Müdürlüğü’ne gönderilen yazıda, niteliğinde olduğu belirtilse de, mekanın özelliği, tefrişatı dikkate alındığında Müfettişliğimizce alınan ifadelerde de belirtildiği gibi işyerinin ilk açıldığı günden bu yana gece kulübü (diskotek) tarzında faaliyet gösterdiği, içkili lokanta olarak faaliyet göstermediğinin anlaşıldığı (…)”
17 yıla kadar hapis cezası istendi
Savcılık soruşturması çerçevesinde 13 belediye personeli için 2,5 yıldan 17 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca birleştirme talepli hazırlanan iddianamede, dönemin Beşiktaş Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Rıza Yılmaz, İtfaiye Çavuşu Fazlı Yavuz, eski İtfaiye Zabıta Amiri Numan Bulburu, Tuncay Akdağ, Şükrü Öztürk, Ahmet Koray Bayraktaroğlu, Ahmet Mithat Şermet, Feridun Tayfun Erelmas, Lalehan Taşdelen Başkaya, Nilüfer Oğuz, Rahşan Tekin Ölmez, Uğur Türkyılmaz ve Yasemin Saral sanık sıfatıyla yer aldı.
Sanıkların iddianamede, "görevi kötüye kullanma" ile "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçlarından 2 yıl 6'şar aydan 17'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.
Hazırlanan iddianame, İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılaması devam eden ana dava dosyasıyla birleştirildi.
Ne olmuştu?
Masquerade adlı gece kulübünde 2 Nisan'da tadilat sırasında yangın çıkmış ve 29 işçi yaşamını yitirmişti.
Mekanın itfaiyeden yangın raporunu en son 2006 yılında aldığı, Beşiktaş Belediyesi'nin mekana verdiği son işletme ruhsatlarında itfaiye raporunun olmadığı da ortaya çıkmıştı.
Ramazan ayı sona ermeden tadilatı bitirme baskısı yapan patronun, tüplerin, içkilerin, pürmüzlerin olduğu, çok yanıcı ses yalıtım malzemelerinin olduğu mekanda güvenlik önlemleri alınmadan çalıştırdığı işçilere kaçacak kapı bile bırakmadığı anlaşılmıştı. Mekanın en az üç çıkış kapısı olması gerekirken, yalnızca bilinen iki kapısı vardı, bunlardan biri kilitliydi.
Yangın sırasında mekanda tadilat için bulunan firma çalışanlarının yanı sıra gece kulübünde komi, garson ve DJ olarak çalışan kişilerin de bulunduğu, yaşamını yitiren işçiler arasında sigortasız olarak çalıştırılanların da olduğu ortaya çıkmıştı.
Yangına ilişkin 7'si tutuklu 9 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması 17 Temmuz'da görülmüştü.
İstanbul Silivri’de görülen ilk duruşmasında sanıklar Şahzade Şekergümüş, Mehmet Menduh Ceylan, İsmet Şen, Çağatay Altunel ile Kahraman Erdem’in tutukluluk hallerinin devamına hükmedilmişti. İbrahim Bildirici ve Dursun Çelik adli kontrol şartıyla tahliye edilirken, tutuksuz sanıklar Fatma Dörtgül ile Sibel Çelik hakkındaki adli kontrol hükümlerinin de devamına karar verilmişti. İkinci duruşma 7-8 Ekim’de görülecek.
Sanıklar Dursun Çelik, Fatma Dörtgül, İbrahim Bildirici, İsmet Şen, Kahraman Erdem, Mehmet Menduh Ceylan, Sibel Çelik, Şehzade Şekergümüş ve Çağatay Altunel “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” suçuyla yargılanıyor.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.
