Fransa'da hükümetin güven oylamasıyla düşmesi ve Merkez sağcı Başbakan Michel Barnier'in istifa etmesinin ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron açıklamalarda bulundu.
Macron, oylamada hükümeti düşürmek için oy kullanan siyasi partileri hedef aldı ve önümüzdeki günlerde yeni bir başbakan atayacağını açıkladı.
Üzerinde büyük bir siyasi baskı oluşan Macron, istifa çağrılarına karşı görevini devam ettireceğini bildirdi.
Hükümet düştü, başbakan istifa etti
Sol partilerin ittifakı tarafından Meclis'e getirilen güven oylaması önergesi, Marine Le Pen'in göçmen karşıtı, aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'nden milletvekilleri tarafından desteklenmiş, 577 koltuklu parlamentoda 331 milletvekili hükümetin düşmesi yönünde oy kullanmıştı.
Merkez sağcı Başbakan Michel Barnier'in üç aylık hükümeti güven oylamasının ardından düşmüş ve Barnier görevinden istifa etmişti.
Barnier hükümetinin çöküşünü hazırlayan temel neden, 2025 bütçesiydi. Barnier, 2025 bütçesi kapsamında Fransa'nın açığını 60 milyar avroluk vergi artışları ve harcama kesintileriyle kapatmaya başlayacağını söyledi. Ancak bütçe konusunda haftalarca süren çıkmazdan sonra Barnier, önceki anayasanın 49.3'üncü maddesini kullanarak bir sosyal güvenlik finansmanı tasarısını geçirdi. Bu, bir hükümetin parlamentoda oylama yapmadan yasa çıkarmasına izin veriyordu. Tasarı, güvensizlik oyu önergesini tetikledi.
Erken genel seçim çağrısı
Cumhurbaşkanlığı görevine 2027 baharına kadar devam edecek olan Macron, belirlediği hükümetin düşmesi nedeniyle istifa etmek zorunda olmasa da, üzerinde büyük bir siyasi baskı oluşmuş durumda.
Hükümetin devrilmesiyle birlikte görev dönemindeki en büyük siyasi krizle karşı karşıya kalacağı belirtilen Macron, ülkedeki hükümet krizi ve 3 ay süren Barnier hükümetinin istifasını gün içinde kabul etmesinin ardından açıklamalarda bulundu.
Macron, Barnier hükümetinin düşmesine ilişkin süreci ele aldığı konuşmasında, Meclis'i feshederek erken genel seçime gitme kararını savundu.
Seçimlerin ardından Meclis'teki herhangi bir siyasi oluşumun tek başına çoğunluğu elde edemediğini dile getiren Macron, bu durumun "yeni bir siyasi yapılanmayı" zorunlu kıldığını söyledi.
Macron, seçimlerin oluşturduğu parçalı Meclis tablosu karşısında "en kapsamlı çoğunluğu etrafında toplama ihtimali olan Barnier'yi başbakan olarak atadığını" söyledi ve Barnier'nin uzlaşı için Meclis'teki tüm siyasi partilere karşı taviz verdiğini ifade etti.
Macron, aşırı sağcıların ve solcuların birleşerek Barnier hükümetini düşürdüğünü, aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'nin de gensoru önergesine destek vererek "düzensizliği" seçtiğini öne sürdü.
İstifa etmeyeceğini açıkladı
Muhalefetin düşündüğü tek şeyin ülkeyi erken cumhurbaşkanlığı seçimlerine götürmek olduğunu savunan Macron, ülkedeki siyasi krizden çıkmak için kendisine yöneltilen istifa çağrılarına olumsuz cevap verdi.
Macron, "Demokratik bir şekilde bana verdiğiniz görev 5 yıllık bir görev ve sonuna kadar da bu görevi eksiksiz olarak yerine getireceğim" diyerek görevden istifa etmeyeceğini bildirdi.
Macron, gelecek günlerde yeni bir başbakan atayacağını belirterek, "Bugünden itibaren yeni bir dönem başlıyor" dedi.