Sayfa yolu
Filistinli tutsaklara yönelik tecavüz skandalını ifşa etmişti: Eski başsavcı intihar girişiminde bulundu
soL'a güvenin, algoritmaya müdahale edin. Tek tıkla soL Haber'i Google'da tercih edilen kaynağınız olarak belirleyin.
Dış Haberler
Yayın Tarihi: 10.11.2025 , 11:22
İki yıl boyunca on binlerce kişi katlettiler, yüz binlercesini yaraladılar, milyonlarcasını yerinden ettiler.
Açlığı silah olarak kullandılar, altyapıları kullanılmaz hale getirdiler, yardım noktalarında pusular kurdular.
Bunlarla da yetinmediler... Mahkumlara çeşitli işkenceler yaptılar, tutsak kadınlara tecavüz ettiler.
İsrail ordusu, "terör faaliyetleri" iddiasıyla gözaltına aldığı Gazzelileri ülkenin güneyine kurduğu Sde Teiman askeri hapishanesinde tutuyordu. Çeşitli raporlar, hapishanede aşırı fiziksel kısıtlamalar, dayak, tıbbi sorunların ihmal edilmesi, keyfi cezalandırmalar ve daha fazlası dahil olmak üzere yaygın suistimal ve kötü muamele olduğunu belirtiyordu.
Ancak Sde Teiman'da çekilen iki videonun basına sızması, İsrail'in işlediği savaş suçlarının en açık kanıtlarından oldu. Videoların birinde Filistinli tutsağa yönelik işkence, diğerin de ise tecavüz anları kaydedilmişti.
Söz konusu videoları basına sızdıran eski Askeri Başsavcı Yifat Tomer-Yerushalmi, önce görevinden istifa etti, ardından gözaltına alındı ve hakkında 10 günlük ev hapsi verildi.
Yerushalmi'nin dün intihar girişiminde bulunduğu öğrenildi.
'Hayati durumu pek de iyimser değil'
Yedioth Ahronot gazetesinin haberinde, İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı’na dün sabah 06.50’de gelen ihbarla Yerushalmi’nin evine sağlık görevlilerinin gönderildiği bildirildi.
Haberde, intihar şüphesiyle hastaneye kaldırılan Yerushalmi’nin bilincinin açık olduğu, hayati tehlikesinin bulunmadığı, aşırı dozda ilaç kullandığının belirlendiği kaydedildi.
İlerleyen saatlerde Yerushalmi'nin hastaneye kaldırılmasının intihar girişiminden sonra gerçekleştiği doğrulandı.
The Times of Israel'e konuşan Polis Şefi Danny Levy, "Hayati durumu pek de iyimser değil" diye konuştu.
İsrail basınında çıkan haberlere göre Yerushalmi yaklaşık 20 uyku hapı yuttu.
İsrail ordusunda da intihar vakaları artmıştı
Öte yandan İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik soykırımı sırasında da intihar vakaları pek çok kez gündeme gelmişti.
İntihar vakalarına ilişkin haberler İsrail'de büyük yankı uyandırırken, ordu yetkilileriyse artan vakalara ilişkin açıklama yapmaktan hala kaçınıyor. Çeşitli kaynaklar tarafından yapılan bildirimler ve haberlere yansıyan vakalar doğrultusunda kesin olmamakla birlikte Gazze'ye yönelik saldırıların başladığı 2023 yılından bu yana 50'yi aşkın İsrail askerinin kendisini öldürdüğü tahmin ediliyor.
İsrail ordusu, askerlerin bozulan ruh sağlığına ilişkin psikolojik destek programı başlatmıştı. Bu kapsamda İsrailli Duygusal İlk Yardım Servisi'nden (ERAN) yapılan açıklamada, haziran ayında 6 binden fazla İsrail askerinin, psikolojik destek için başvuruda bulunduğu ifade edilmişti.
Ayrıca İsrail devlet televizyonu KAN’ın ağustos ayında yayımladığı habere göre, ordunun artan intihar vakalarına ilişkin yürüttüğü soruşturma sonuçları, intiharların çoğunun "Gazze’ye düzenlenen saldırılar, uzun süre silah altında bulunmanın getirdiği zorluklar ile diğer askerlerin ölmesi gibi travmatik olaylarla başa çıkılamamasından" kaynaklandığı bildirilmişti.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.