'Erzincan'daki maden şirketi halk şikayetçi olmasın diye para verdi'

CHP'li Yavuzyılmaz, İliç'teki maden ocağı şirketinin bölgedeki yurttaşlara 130’ar bin TL vererek “Adli ve idari başvuru yapmayacağım” taahhütü istediğini söyledi.

Haber Merkezi

Erzincan’ın İliç ilçesinde Çalık Holding ve Kanadalı SSR Mining’e bağlı Çöpler Altın Madeni'nin bulunduğu geniş bir alanda dün toprak kayması meydana geldi. 9 işçiye ulaşılamıyor. Arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Topraktaki siyanürünse Fırat Nehri'ne akma ihtimali bulunuyor.

Bölgede bekleyiş sürerken şirketle ilgili yeni haberler gündeme gelmeye devam ediyor.

TELE1 Ana Haber’e konuk olan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, maden ocağı şirketinin 2016'da bölgede halkına 130'ar bin lira vererek "Adli ve idari başvuru yapmayacağım" şeklinde taahhüt istediğini söyledi.

"Bu maden ocağı işleten Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ’nin yüzde 80’i madencilik Kanada menşeili bir şirkette, yüzde 20’si ise Lidya madenciliğe yani Çalık Grubu’na ait" diyen Yavuzyılmaz, "Bölgede daha önce çevre felaketleri yaşandı. Bu maden işletmesi 2010 yılından itibaren sürekli iki buçuk kat büyütüldü. Defalarca kez ÇED süreci yaşadı. Şirket de kendine şöyle bir yol seçti ve bölgedeki köylülere bir maddi yardım yaparak dava açma ve itiraz haklarını ellerinden almaya çalıştı. Şirket 2016’da yılında hazırladığı bir protokolle buradaki vatandaşlarımıza 130’ar bin TL yardım adı altında para vererek tüm madencilik faaliyetleri için adli ve idari bir başvuruda bulunmayacaklarına dair taahhütname istedi. Yani maddi bir güçle asimetrik bir baskı oluşturarak tüm usulsüzlüklerin üzerini örtmeye çalıştı" şeklinde konuştu.

Yavuzyılmaz sözkonusu belgeyi sosyal medya hesabından da paylaştı: