Erdoğan’ın Asya turu yine patronlara yaradı: En kârlı çıkan Baykar oldu

Aselsan ve Havelsan, Endonezya ve Malezya'da çeşitli alanlarda işbirliği anlaşmalarına imza attı. Resmi heyete eşlik eden Baykar 69 adet silahlı insansız hava aracı, Desan ise gemi sattı.

Haber Merkezi

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu hafta Asya turuna çıktı. Önce Malezya ardından Endonezya’yı ziyaret eden Erdoğan dün Pakistan’a ulaştı.

Erdoğan’a bu tur sırasında Dışişleri Bakanı'nın yanı sıra 5 bakan daha eşlik ediyor. Ancak heyet bu kadarla sınırlı değil. Savunma sanayii patronları da Erdoğan'la birlikte.

Erdoğan’ın gittiği her ülkede imzaladığı çok sayıdaki “işbirliği” anlaşmalarının önemli bir bölümü savunma sanayiine ilişkin.

Üstelik bu anlaşmalarda taraflar kamu kurumlarından ibaret değil. Eş zamanlı olarak Baykar ve Desan da yeni satışlar için masaya oturuyor, yatırımlar için anlaşıyor, ortaklıklar kuruyor.

Endonezya'ya 69 SİHA, 45 gemisavar füzesi

Endonezya’da Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ile Republikorp Kurucusu Norman Joesoef arasında, silahlı insansız hava aracı (SİHA) ihracatına yönelik ortak üretim anlaşması imzalandı.

Anlaşma kapsamında, Endonezya'ya 60 adet TB3 model, 9 adet de Akıncı model olmak üzere toplam 69 SİHA ihraç edilecek.

Bu aynı zamanda TB3'ün ilk ihracatı. TB3’ün öne çıkan özelliği katlanabilen kanat yapısıyla kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip olması.

İhracatının yanı sıra SİHA’ların üretimi, montajı ve bakımına odaklanacak bir Ortak Girişim Şirketi de kurulacak.

Republikorp ile bir anlaşma da Roketsan imzaladı.

Bu anlaşmaya göre Endonezya’da gemisavar füzeleri ve seyir füzeleri gibi farklı füzelerin üretiminin yerelleştirilmesine odaklanacak bir ortak girişim şirketi kurulacak.

Endonezya merkezli PT Republik Defensindo daha önce 45 adet Atmaca gemisavar füzesi tedariki için Roketsan’la sözleşme imzalamıştı.

Malezya'ya gemi ihracatı

Asya turunun Malezya durağında da savunma sanayiine ilişkin 3 işbirliği anlaşması yapıldı.

Ayrıca Aselsan ile Sapura arasında haberleşme alanında işbirliği, Aselsan-Havelsan ile Lunas Tersanesi arasında deniz platformları modernizasyonu anlaşması, Havelsan ile Mimos-Techinsight arasında yapay zeka konusunda işbirliği anlaşmaları imzalandı.

Kaptanoğlu Holding'e ait Desan tersanesi de Malezya Sahil Güvenlik Komutanlığı için bir adet çok maksatlı gemi üretecek. 

Türkiye’de 24 ay içerisinde inşa edilecek 99 metre uzunluğundaki gemi, Malezya Sahil Güvenlik Komutanlığı envanterindeki en büyük gemi olacak. Projeye, Aselsan ve Havelsan da silah sistemleri, elektronik ve muhabere sistemleri, dikey iniş-kalkış yapabilen insansız hava araçları gibi ileri teknoloji bileşenleri entegrasyonuyla destek verecek.

Türkiye çıkarıldı, sermayesi girdi: Baykar'ın Piaggio hamlesi F-35 kapısını tekrar açtı
1