Erdoğan tehdit etti, yönetmelik değişti: Belediyeler, Cumhurbaşkanlığı'nın onayıyla borçlanabilecek

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bizi seçmezseniz hizmet gelmez" tehdidinin ardından belediyelerin yurt içinden yapacakları borçlanma Cumhurbaşkanlığı onayına bağlandı.

Haber Merkezi

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde Hatay'da "Bizi seçmezseniz hizmet gelmez" mesajlı tehdidinin önü, yasa yoluyla açıldı.

Artık belediyelerin yatırımlarını gerçekleştirmek için yurt içinden yapacakları borçlanma, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Bakanlığı'nın onayına tabi olacak.

Cumhurbaşkanlığı onaylacak

Resmi Gazete’de yayımlanan ilanla birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı, belediyelerin yatırımlarını gerçekleştirmek için yurt içinden yapacakları borçlanmayı Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Bakanlığının onayına bağladı. 

Değişen yönetmelikle beraber Hazine ve Maliye Bakanlığı, belediyelerin borçlanma başvurularını Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'na iletecek. Cumhurbaşkanlığı'nın borçlanma talebini uygun bulmaması durumunda, Bakanlık talebi onaylamayacak.

Böylelikle yatırım amacıyla borçlanmak isteyen belediyelerin, Cumhurbaşkanlığı'nın onayı olmadan borçlanmasının önüne geçilmiş oldu. Söz konusu değişiklikle birlikte, muhalefet partilerinin kazandığı belediyelerde borçlanmanın önüne geçilerek, yatırım yapılmasının engelleneceği ve bunun üzerinden propaganda yapılacağı ihtimali gündeme geldi.

Tehdit etti, yönetmelik değişti

Erdoğan, Hatay'daki aday tanıtım toplantısında "Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay'a geldi mi? Şu anda Hatay garip kaldı, mahzun kaldı" ifadeleriyle "Bizi seçmezseniz hizmet gelmez" mesajı vererek seçmenleri açıkça tehdit etmişti.

Erdoğan'ın "merkez-yerel" vurgusu üzerinden gerçekleştirdiği tehdidin ardından, belediyelerin borçlanması Cumhurbaşkanlığı'nın onayına bağlandı. Yönetmeliğin, Erdoğan'ın tehdidinin ardından değişmesi dikkat çekti.