Sayfa yolu
Erdoğan SPK Başkanı’nı görevden aldı, Mehmet Şimşek'e yeni yardımcı atadı
soL'a güvenin, algoritmaya müdahale edin. Tek tıkla soL Haber'i Google'da tercih edilen kaynağınız olarak belirleyin.
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 20.10.2026 , 00:34 Güncelleme Tarihi: 20.10.2026 , 01:21
Fon vurgununun ortaya çıkmasından bir ay sonra Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Mahmut Sütçü’nün “sağlık sorunları nedeniyle” istifasını sunduğu belirtilmişti.
Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan atama kararlarıyla SPK Başkanı Mahmut Sütçü görevden alındı.
Karara göre Sütçü, SPK Kanunu’nun 119. Maddesi, 375 sayılı KHK’nin ek 35. Maddesi ve 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2. Maddesi gereğince görevden alındı.
Öte yandan fon soruşturmasında damadı İskender Balcı’nın tutuklanmasından haftalar sonra dün Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik'in emeklilik dilekçesini Mehmet Şimşek’e sunduğu duyurulmuştu.
Resmi Gazete’de Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararla Hazine ve Maliye Bakan Yardımcılığı’na yeni bir atama yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Başkan Yardımcısı Kutluhan Taşkın Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bakan yardımcısı olarak atandı.
Eski SPK Başkanı Gönül de yeni atandığı görevinden alındı
Öte yandan Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkanı İbrahim Ömer Gönül de görevden alındı.
Gönül 2022'den görev süresinin dolduğu Mayıs 2026'ya dek SPK Başkanlığı yapmıştı. Gönül 8 Mayıs 2026’da Erdoğan tarafından Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkanlığı’na atanmıştı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, aynı zamanda SPK'nın eski başkanı da olan İbrahim Ömer Gönül hakkında soruşturma izni vermişti. Gönül, fon soruşturması kapsamında 30 Eylül'de "şüpheli" sıfatıyla ifade vermişti.
Yeni Parti Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Gönül'le ilgili şu ifadeleri kullandı:
"2022-2026 yıllarıda SPK Başkanı olan İbrahim Ömer Gönül, 6 Mayıs’ta görev süresinin dolmasından iki gün sonra, 8 Mayıs 2026’da Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkanlığı’na atanmıştı.
SPK’yı bu hale düşüren bir yönetici
İçin hayli “ilginç” bir atama olsa da, kimse koltuksuz kalmasın, koltuklu sadakat ve saadet nizamı sürsün anlayışının bir parçası daha yerine yerleştirilmişti.
Bir önceki x paylaşımımda bu durumun absürtlüğüne değinmiş ve “yaparsa AKP yapar” demiştim.
Biraz önce yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile Gönül, 8 Mayıs’ta atandığı görevden, 5.5 ay sonra, 20 Ekim’de alındı.
Akşamüzeri istifasını verdiği basınla paylaşılan son SPK Başkanı Sütçü’nün de görevden alınmasına ilişkin CB kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
E, ne de olsa şahsım hükümeti sisteminde kimse istifa edemez, olsa olsa görevden affını isteyebilir.
Ezcümle, buradan hatırlatalım: Bürokratları harcayarak bu işten kurtulamazsınız."
soL'un dört kez sansürlenen X hesabını takip ederek yaygınlaştırabilirsiniz.
soL Haber'i WhatsApp ve Telegram kanallarından takip edin, önemli gelişmeleri kaçırmayın.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.