Erdoğan ile Trump, İsrail-İran savaşını görüştü: 'Türkiye elinden geleni yapmaya hazır'

İsrail'in İran'a yönelik saldırılarına ilişkin telefon diplomasisi yürüten Erdoğan, Trump, Pezeşkiyan ve Şara'nın yanı sıra bölge ülkelerinin liderleriyle görüştü.

Haber Merkezi

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, İsrail ile İran arasındaki savaş ve ele alındı.

Erdoğan görüşmede, Türkiye'nin başlatılan nükleer müzakereleri, anlaşmazlığın çözümü için tek yol olarak gördüğünü söyledi.

Erdoğan, ABD'nin anlaşmazlığın çözümü için nükleer müzakerelerin devam etmesi gerektiğine dair görüşünü desteklendiği vurguladı.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Türkiye'nin gerilimde kontrol dışı bir tırmanmanın önlenmesi için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu bildirdi.

Erdoğan'dan telefon diplomasisi

Erdoğan'ın görüştüğü bir diğer isim İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'dı.

Erdoğan görüşmede İsrail'in saldırılarının uluslararası hukukun ihlali olduğunu vurguladı ve Netanyahu'nun saldırılarla nükleer müzakere sürecini sabote etmeye teşebbüs ettiğini kaydetti.

Türkiye'nin Natanz'daki tesiste nükleer sızıntı ihtimaline ilişkin gelişmeleri yakından izlediğini aktaran Erdoğan, nükleer anlaşmazlığın tek çözümünün diplomatik süreçler olduğunu bildirdi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile telefonda görüşen Erdoğan, bölgenin yeni krize tahammülünün olmadığını, çıkabilecek yıkıcı bir savaşın tüm bölge ülkelerine yönelik düzensiz göç dalgaları oluşturabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Ürdün Kralı 2. Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile görüştü.

Şara'ya 'Çatışmanın dışında kal' dedi

Son olarak Suriye'de HTŞ yönetiminin lideri Ahmed Şara'yı arayan Erdoğan, "Suriye'nin bu çatışma ortamının dışında kalmasının önemli olduğunu" ifade etti.

Erdoğan, İsrail saldırganlığının oluşturduğu mevcut ortamda "terör örgütleri ve radikal unsurlara karşı daha dikkatli olunması gerektiğini" de belirtti.

Saray'da güvenlik toplantısı

Erdoğan'ın başkanlığında Saray'da bir güvenlik toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda İsrail'in İran'a yönelik saldırıları ile başlayan çatışmalı süreç ele alındı.

Toplantıya Erdoğan'ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik katıldı.

İsrail-İran Savaşı'nda 2. gün: Nükleer tesisler hedef alındı, kent merkezlerine füzeler düştü
1