Sayfa yolu
Erdoğan: Esad ile görüşmeye hazırız, yanıt bekliyoruz
soL'a güvenin, algoritmaya müdahale edin. Tek tıkla soL Haber'i Google'da tercih edilen kaynağınız olarak belirleyin.
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 21.09.2024 , 16:20 Güncelleme Tarihi: 23.09.2024 , 17:05
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'na katılmak üzere gideceği ABD'ye hareketi öncesi Atatürk Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu.
Burada yaptığı açıklamalarda 24 Eylül Salı günü BM Genel Kurulu'na hitap edeceğini aktaran Erdoğan, "Özellikle Gazze'deki soykırıma ve İsrail'in saldırgan politikalarına karşı atılabilecek ortak adımlara temas edeceğim" dedi.
İsrail'in Lübnan'daki saldırılarına dikkat çeken Erdoğan, İsrail devletinin 'terör örgütü' gibi saldırılar düzenlediğini söyledi. Erdoğan, "Dijital saldırıları devreye almış olması bunun açık ifadesidir" diye konuştu.
Esad’dan yanıt bekliyor: İrademizi ortaya koyduk
Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan, bir soru üzerine Suriye ile normalleşme adımları üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşme talebini daha önce ilettiğini anımsatan Erdoğan, "Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için Beşar Esad ile görüşme irademizi ortaya koyduk. Şimdi karşı taraftan yanıt bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile herhangi bir görüşme gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğine yönelik bir soruya da "(BM Genel Kurulu)Orada sadece Biden değil birçok dünya lideri olacak. Şu an itibarıyla Biden ile bir görüşme var mı yok mu bu henüz kesinleşmiş değil" yanıtını verdi.
Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"(BM 79. Genel Kurulu) Görüşmelerin ilk gününde, 24 Eylül Salı günü BM Genel Kurulu'na hitap edeceğim. Özellikle Gazze'deki soykırıma ve İsrail'in saldırgan politikalarına karşı atılabilecek ortak adımlara temas edeceğim.
İsrail, Gazze'yi Nazi kampına çevirdi. Özellikle Gazze'deki soykırıma ve İsrail'in saldırgan politikalarına karşı atılabilecek ortak adımlara temas edeceğiz. İsrail zulmünün sona ermesi kalıcı ateşkesin temini için tüm dünyaya önemli görevler düşüyor.
‘İsrail terör örgütü gibi saldırıyor’
İsrail bir kez daha devlet gibi değil terör örgütü gibi saldırılar düzenliyor. Dijital saldırıları devreye almış olması bunun açık ifadesidir.
Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için Beşar Esad ile görüşme irademizi de ortaya koyduk. Şimdi karşı taraftan cevap bekliyoruz. Halkı Müslüman iki ülke olarak artık bu birlikteliği bu beraberliği gerçekleştirelim istiyoruz."
Esad ne demişti?
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad 15 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Erdoğan ile görüşme olasılığına dair “Sorun görüşmekte değil, görüşmenin içeriğinin ne olduğunda” dedi.
Erdoğan’ın görüşme çağrısına ilişkin konuşan Esad “Bu görüşmenin temeli nedir? Sorunun terörizme destek gibi sebeplerine son verecek midir? Suriye topraklarından çekilme olacak mıdır? Meselenin özü budur” diye konuştu.
“Meselenin özüyle ilgili tartışma olmadığında böyle bir görüşmenin anlamı ne olacaktır?” sorusunu soran Esad Ankara-Şam arasındaki ikili ilişkilerin iyileştirilmesini amaçlayan her türlü girişime olumlu yanıt vereceğini ancak önce bu türden görüşmelerin dayanağının oluşturulması gerektiğini sözlerine ekledi.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.
