Erdoğan deprem bölgesine şantajı sürdürüyor: 'Ancak biz veririz'

Erdoğan, depremlerden etkilenen Gaziantep'te şehir hastanesinin açılışını yaptı. Dün Hatay'da seçmeni tehdit eden Erdoğan, bugün de Gaziantep'te 'Hizmeti ancak biz veririz' mesajı vermeye çalıştı.

Haber Merkezi

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat depremlerinden etkilenen kentler arasında yer alan Gaziantep'teki Şehir Hastanesi'nin açılışını yaptı.

Depremin birinci yıldönümünde yaraları sarma sözünü hızla yerine getirdiğini öne süren Erdoğan, "Biz söz verdik mi yaparız. Ama böyle yaparız. Öyle laf ola beri gele yok. Gaziantep'e işte böyle eserler yakışır" dedi.

Gazianteplililerin artık üst düzey sağlık hizmetinden faydalanacağını iddia eden Erdoğan, "Birimlerinin bir kısmındaki donanım ve personel eksikler giderilince randevu konusundaki sıkıntılar da ortadan kalkacaktır. Sağlık Bakanlığımızın kısa sürede tüm bunları çözeceğine inanıyorum" dedi.

Dün Hatay'daki aday tanıtım toplantısında, "Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez” diyerek seçmeni tehdit eden Erdoğan, bugün Gaziantep'teki açıklamasında da "Hem hükümet olarak, hem belediyeler olarak yaptığımız yatırımlarla şehrin önünü açmayı, gelişmesine destek vermeyi sürdürüyoruz. Deprem şehirlerimizi, altyapısıyla üstyapısıyla, şehir merkezi ve kırsalıyla tamamen ayağa kaldırana kadar durup dinlenmeyeceğiz" dedi.

Dün Hataylı seçmenleri tehdit etti, bugün 'Hizmeti ancak biz veririz' dedi

Dün Hatay'daki aday tanıtım toplantısında, Büyükşehir'in Cumhur İttifakı adayının Mehmet Öntürk olduğunu duyuran Erdoğan, "Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay'a geldi mi? Şu anda Hatay garip kaldı, mahzun kaldı" demişti.

Erdoğan, bu ifadeleriyle "Bizi seçmezseniz hizmet gelmez" mesajı vererek seçmenleri açıkça tehdit etmişti.

Erdoğan bugünkü hastane açılışı konuşmasında da, "Hizmeti hükümet ve belediyeler olarak ancak biz veririz" mesajı vermeye çalıştı.

Sözler hâlâ tutulmadı

Çadır ve konteynerlerde yaşam mücadelesi veren depremzedelerin beklediği TOKİ konutları kuraları, iki gün önce “Erdoğan'ın ziyareti” nedeniyle ertelenmişti.

Erdoğan depremin ardından yapılacak TOKİ konutları için, "Bir yıl içerisinde eşyalı olarak teslim edeceğiz" demişti.

Şu ana kadar deprem bölgesinde konutların teslimine ilişkin herhangi bir adım atılmadı.

Bakanın açıklamasına göre 691 bin kişi hâlâ konteynerlerde kalıyor!

Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı, eski bakan Murat Kurum'un canlı yayındaki "130 bin canımızı yitirdik" sözleri depremdeki kayıpları tekrar tartışmaya açmıştı. 

Konuyla ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, AFAD Başkanlığı Ana Merkez Üssü'nde  iki gün önce açıklamalar yaptı.

"İlk bireysel konteynerimizi depremin 2. günü kurmaya başladık. 20 Şubat’ta ise Kahramanmaraş Karacasu’da ilk konteyner kentte yaşam başladı. Bugün geldiğimiz noktadaysa 414 konteyner kentte 215 bin 224 konteyner kurulumu gerçekleşti" diyen bakan, konteynerlerde toplam 691 bin kişinin yaşadığını söyledi.

Deprem bağışlarının durumu belirsiz

6 Şubat depremlerinin ardından gerçekleştirilen "Türkiye Tek Yürek" kampanyasında bazı kamu kuruluşlarının taahhüt ettiği bağışları yatırmadığı ortaya çıkmıştı. Bu bilgi daha sonra iktidar tarafından da doğrulanırken, bağışları yatırmayanlar arasında Ziraat Katılım Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik, TMSF, Turkcell, Emlak Konut gibi kamu kurumlarının da olduğu anlaşılmıştı.

Kampanyada toplanan bağışların toplam miktarının ve nerede kullanıldığının araştırılması önergesi AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedilmişti.

"Türkiye Tek Yürek" kampanyasına da değinen Ali Yerlikaya, 128 milyar 949 milyon TL toplandığını, 79 milyar 263 milyon TL'nin harcandığını duyurdu. Yerlikaya, "Bugüne kadar, geçici barınma hizmeti kapsamında; 349 bin hanemize toplam 14 milyar 453 milyon lira 'Kira Destek Ödemesi' yapıldı. 1 milyon 979 bin haneye 10 bin lira destek ödemesi, 557 bin haneye 15 bin lira Taşınma Yardımı 41 bin aile yakınına ise 100’er bin Lira Vefat yardımı yapıldı. Toplamda; 106 milyar 728 milyon lira kaynak deprem bölgemize aktarıldı" demişti.

AFAD'ın bütçesi seçim nedeniyle mi kullanılmıyor?

Depremin hemen ardından yardım paralarının da aktarıldığı AFAD’ın bütçesinin ancak yüzde 30’unun harcandığı ortaya çıkmıştı. 661 milyar liraya çıkartılan bütçenin Kasım ayı itibarıyla toplam harcaması sadece 216 milyar lira olarak açıklanmıştı.

İktidarın, deprem için toplanan paraları, seçim yaklaşırken yardım şovunda kullanmak üzere harcamıyor olması büyük olasılık görünüyor.