Erdoğan 9 Mayıs'ta ABD'ye gidecek: 'Biden Rusya'ya karşı yaptırımlarla ilgili taahhüt isteyecek'

Biden'ın 9 Mayıs'ta Beyaz Saray'ı ziyaret edecek olan Erdoğan'dan Rusya'ya karşı yaptırımların delinmemesi konusunda taahhüt isteyeceği belirtildi.

Dış Haberler

ABD'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geleceği bugün iki ülkenin yetkililerince doğrulandı.

Erdoğan en son Beyaz Saray ziyaretini 2019 yılında Donald Trump'ın başkanlığı döneminde yapmıştı. 

Reuters'ın haberine göre ABD, Erdoğan'dan bu ziyaretinde Rusya'ya karşı yaptırımlarının delinmemesi konusunda taahhüt isteyecek.

Ajansa konuşan bir ABD'li yetkili Washington'un Erdoğan'ın ziyaretini bu konuda bir fırsat olarak gördüğünü söyledi.

İsmi açıklanmayan ABD'li yetkiliye göre Washington ziyarette, Rusya'ya bazı kimyasallar ve mikroçipler gibi askeri ve sivil "ikili kullanımı" olan ürünlerin Türkiye üzerinden aktarılmasını tamamen yasaklama konusunda Erdoğan'la anlaşmak istiyor.

ABD Rusya'ya karşı uyguladığı yaptırımları deldikleri gerekçesiyle denizcilik sektörü de dahil olmak üzere çok sayıda Türk kişi ve şirketine yaptırım uygulamıştı.

Biden'ın seçildiği 2020 yılından beri Erdoğan ile Biden çeşitli kereler uluslararası toplantılarda ve telefonda görüştü, ancak 9 Mayıs'taki ziyaret Beyaz Saray'daki ilk görüşmeleri olacak.

Reuters'a konuşan ve yine ismi açıklanmayan bir Türk yetkiliyse Erdoğan'ın Mayıs ayında ABD'ye yapacağı ziyareti ikili ilişkiler için "bir fırsat penceresi" olarak niteledi ve görüşmede "terörle mücadele"nin de gündeme gelmesini beklediklerini ifade etti.