Emekçiler Efe Demir için Yapı Kredi Bankası önünde eylem yaptı: 'Hesabını soracağız'

PE Banka Emekçileri Dayanışma Ağı'nın çağrısıyla Yapı Kredi Bankası Genel Müdürlük binası önünde buluşan emekçiler 'Düzeniniz batacak Efe'ler yaşayacak' yazılı pankart açtı.

soL - İstanbul

Patronların Ensesindeyiz Banka Emekçileri Dayanışma Ağı'nın çağrısı ve TKP İstanbul 2. Bölge milletvekili adaylarının katılımıyla Yapı Kredi Bankası Genel Müdürlük binası önünde bir araya gelen emekçiler ölümünün ardından "Efe Demir'in Hesabını Soracağız" başlıklı bir eylem düzenlediler.

Eylemde "Maske düştü: Kral çıplak, Düzeniniz batacak, Efe'ler yaşayacak!" yazılı pankart açıldı.

Eylemde sözü öncelikle PE Banka Emekçileri Dayanışma Ağı adına Ezgi Çelebi aldı. Çelebi konuşmasında Efe'nin ölümünün tüm banka emekçilerini derinden yaraladığını ve aynı zamanda öfkelendirdiğini ifade etti. Efe'nin ölmeden önce attığı mailde bahsettiği 80 saati bulan mesailerin, ne yapsalar memnun edemedikleri ve kâr hırsıyla hep daha fazlasını bekleyen yöneticilerin banka emekçileri açısından tanıdık olduğunu belirtti. Depremzedelerin bankalar tarafından pazar payı ve reklam kaynağı olarak görüldüğünün tekrar açığa çıktığını, aynı banka patronlarının depremden hemen sonra hasar tespiti yaptıran ya da deprem bölgesinde insanlar can çekişirken pazartesi herkesi işinin başında göreceğim diye emekçileri işe çağıranlar olduğunu ifade etti. Banka patronlarının emekçileri insanlık dışı koşullarda çalıştırmalarının önüne geçmek için tüm banka emekçilerine bir araya gelme çağrısı yaptı. 

Ardından söz alan TKP İstanbul 2. Bölge milletvekili adayı Ünsal Uslu konuşmasına kendisinin de eski bir Koç grubu çalışanı olduğuna ve Koç grubunda çalışmanın nasıl olduğunu çok iyi bildiğine değinerek başladı. Uslu "Koç biz emekçilere sürekli, sizler de Koç Ailesinin bir parçasısınız diyorlardı, ama biz bunun bir yalan olduğunu biliyorduk. Bunun yalan olduğunu Yapı Kredi'de çalışan 15 yıllık banka emekçisi Nadide Kısa maruz kaldığı psikolojik şiddet sonucu hayatını kaybettiğinde de gördük, bugün ne yazık ki burada Efe'nin mektubunda da okuduk. Efe'nin yazdığı gibi ne depremde canını zor kurtarmış, yakınları enkaz altında hayatını kaybeden emekçiler, ne de biz ofiste, çay ocağında, montaj hattında bütün gün çalışan emekçiler onlar için aslında maliyet tablolarındaki rakamlardan başka bir şey ifade etmiyor" dedi. Uslu, her gün bu hayattan bir arkadaşlarını koparan bu düzene boyun eğmediklerini ve mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Son olarak sözü alan TKP İstanbul 2. Bölge milletvekili adayı Ahmet Batur ise Koç Holding'in depremde insanlar açıkta beklerken parayla çadırını satan Kızılay’ın devleti ile aynı ticaret mantığına sahip olduğunu, kendisinin de geçmişte bir Koç çalışanı olarak buna birinci elden tanıklık ettiğini ve bununla mücadele edeceklerini söyleyerek konuşmasına başladı. Daha sonra Efe'nin attığı mailden alıntı yapan Batur "Toplumsal sorumluluğu üst seviyede olarak lanse ettiğimiz bankamız yukarıda belirttiğim aksiyonların hiçbirini depremde zarar görmüş yurttaşlarımız mutlu olsun diye almadı, hepsi ticari ve stratejik hamlelerdi" sözlerini okudu. Batur bu sözlerin gerçekleri çok açık ve net bir şekilde gösterdiğini söyledi.

Efe Demir'in ölümüyle maskesi düşen ve gerçek yüzleri ortaya çıkan Yapı Kredi patronlarının masallarıyla artık kimseyi ikna edemeyeceğinden, bunun teminatının ise emekçilerin bir araya gelmesinden geçtiğini belirten Batur "Yapı Kredi Bankası işi gücü bıraktı, Efe'nin mektubunu paylaşan insanları dava açmakla tehdit ediyor. Buradan TKP'nin tüm milletvekili adayları adına ilan ediyoruz, gittiğimiz her yere Efe'nin mektubunu taşıyacağız. Gelsin dava açsınlar, görelim bakalım kim kimi yargılayacak?" diye konuştu. Batur, emekçilerin mücadelesini yükseltmek ve emekçilerin yönetme iradelerini göstermek adına TKP milletvekili adayları olarak ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Ne olmuştu?

Depremzedelerin kredilerinin ertelenmesine dönük talebinden dolayı bir süredir işyerinde mobbinge maruz kalan Yapı Kredi Teknoloji çalışanı Efe Demir, geçtiğimiz günlerde uzun saatler çalıştırıldıktan sonra sinir krizi geçirerek intihar etmişti. Bankadan yapılan açıklamada işyerinde mobbing uygulandığı kabul edilmemişti.