DSİ Müdürlüğü'nde 'ramazan tarifesi': Öğle yemeği kaldırıldı, çay ocakları kapatıldı

DSİ 7. Bölge Müdürlüğü'nde, Ramazanla birlikte öğle yemeği servisi ve çay ocaklarının faaliyeti askıya alındı. Müdürlük, personel yetersizliğini bahane etti.

yalçın cuğ

Samsun'da faaliyet gösteren Devlet Su İşleri (DSİ) 7. Bölge Müdürlüğü'nde, Ramazan ayının başlamasıyla öğle yemeği servisine son verildiği ve çay ocaklarının faaliyetinin durdurulduğu ortaya çıktı.

Duruma ilişkin itirazların ardından DSİ 7. Bölge Müdürlüğü, "tabldot ile çay ocakları hizmetlerine dair talebin, personel yetersizliği nedeniyle karşılanamayacağını" öne sürdü.

Söz konusu uygulamanın ilk defa yapılmadığı, geçmiş yıllardaki Ramazan aylarında da öğle yemeği servisi ve çağ ocağı faaliyetinin askıya alındığı öğrenildi.

'Personel yetersizliği' bahanesi

DSİ 7. Bölge Müdürlüğü'ndeki çalışanların konuya dair şikayetlerinin ardından KESK'e bağlı Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Samsun Şubesi, 7. Bölge Müdürlüğü'ne yazı göndererek, Bölge ve Atakum işyerlerinde diğer aylarda uygulanmakta olan günlük/haftalık yemek rezervasyon sistemi ile talep eden çalışanlara öğle tabldot hizmeti ile katlardaki çay ocakları hizmetinin Ramazan ayında da devamının sağlanmasını talep etti.

Müdürlük tarafından ESM Samsun Şubesi'ne verilen yazılı yanıttı ise "tabldot ile çay ocakları hizmetlerine dair talebin, personel yetersizliği nedeniyle karşılanamayacağı" bildirildi.

'Anayasa'ya aykırılık'

Talebin reddedilmesi sonrasında ESM, 12 Mart tarihinde DSİ Genel Müdürlüğü'ne konuya ilişkin yazı gönderdi.

Tabldot ve çay ocağı hizmetlerinin, birçok emekçinin izin kullandığı yaz ayları da dahil olmak üzere yılın 11 ayında sağlanırken, Ramazan ayında neden ve nasıl personel yetersizliği oluştuğunun, 7. Bölge Müdürlüğü tarafından açıklanmadığı vurgulandı.

Söz konusu uygulama ile Anayasa tarafından koruma altına alınmış olan "din ve vicdan hürriyeti" ve "kanun önünde eşitlik" maddelerine aykırı bir tutum sergilendiğine vurgu yapılan yazının devamında, şu ifadelere yer verildi:

"Malumunuz olduğu üzere Ramazan ayında oruç tutarak ibadetini gerçekleştiren çalışanların bulunmasının yanında dini inançları, sağlık sebepleri vs. gibi sebeplerle oruç tutmayan çalışanlar da bulunmaktadır ve kamu işvereninin görevi, oruç tutan çalışanların olduğu kadar, çeşitli sebeplerle tutmayan çalışanlarının da haklarını güvence altına almaktır. Aksi bir durum Anayasa'nın 'Din ve Vicdan Hürriyeti' başlıklı 24. Maddesine ve 'Kanun Önünde Eşitlik' başlıklı 10.maddesine aykırılık teşkil edecektir.

Bu kapsamda, Genel Müdürlüğünüz tarafından DSİ 7. Bölge Müdürlüğüne gerekli talimat verilerek, diğer bölgelerde olduğu gibi, DSİ 7. Bölge Müdürlüğünde de yıl boyu uygulanmakta olan günlük/haftalık yemek rezervasyon sistemi ile talep eden çalışanlara öğle tabldot hizmeti ile katlardaki çay ocakları hizmetinin sağlanması konusunda gereğini arz eder ve sendikamıza bilgi verilmesini rica ederiz."

Talepler karşılanmadı, yalnızca iftar yemeği çıkıyor

soL'un konuya dair ulaştığı ESM yöneticileri, taleplerinin karşılanmadığını aktardı. 

DSİ Genel Müdürlüğü'ne gönderilen yazıda imzası bulunan ESM Genel Başkanı Coşkun Doğanay, DSİ Genel Müdürlüğü'nden yazılarına herhangi bir geri dönüş olmadığını aktardı.

ESM Samsun Şube Başkanı Mustafa Niyazi Bulut ise Ramazan ayında tabldot ve çay ocağı hizmetlerinin durdurulmasının ilk defa yaşanmadığını vurguladı. Bulut, söz konusu uygulamanın hâlâ devam etmekte olduğunu, yalnızca iftar saatinde yemek çıkartıldığını bildirdi.