Breadcrumb
DOSYA | AKP'nin yeni müfredatı ve yeni ders kitapları: Görgü Kuralları ve Nezaket
TKP’li Eğitim Emekçileri Müfredat Komisyonu
Yayın Tarihi: 15.09.2024 , 00:00 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54
Okulların açılmasıyla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni müfredat programı doğrultusunda hazırladığı yeni ders kitapları öğrencilere dağıtıldı.
Ders kitapları incelendiğinde, bilimsel bilginin azaltıldığı, konuların etkinliklerle sunulduğu, basitleştirme adı altında özellikle ana derslerin içinin boşaltıldığı görünüyor. Yeni müfredata uygun olarak basılmış ve okullarda dağıtılan ders kitaplarını sırasıyla mercek altına alacağız.
Bu yazıda 5'inci sınıflara seçmeli olarak verilen Görgü Kuralları ve Nezaket dersinin kitabını inceleyeceğiz.
Görgü Kuralları dersi 2023-2024 eğitim öğretim yılında ders çizelgesine eklenirken hedef kazanımları Kasım ayındaki ara tatile yetişebilmişti. Kitapları ise 2024-2025 eğitim öğretim yılı için okullara iletildi.
Ders toplamda 4 üniteden oluşmaktadır. İlk ünite olarak Görgü ve Nezaket ünitesi olarak belirlenmiştir. Bu ünite temel kavramların tanımı ile başlamakta.
Bakanlık 'sükût eden öğrenci' istiyor
Ünite içinde nezaket, görgü, saygı, zarafet, sabır, hürmet, edep, terbiye, sevgi kavramları açıklanmakta. Bunlar arasında "rikkat" kavramı dikkat çekiyor. Kavram, ‘"bireyin ince, nazik davranışlarda bulunması’" olarak ifade edilmektedir. Açıklama "savaş koşullarında insanı düşünmek onlara maddi ve manevi olarak destek" şeklinde devam etmekte. Rikkat bilinen bir kavram değildir. Bunun tercih edilmesi ve açıklamayı derinleştirmek için kurulan cümle ünitenin içeriğine uygun değilken özellikle tercih edildiği görülmektedir. Bu kavram ve açıklama AKP'nin dış politikasının eğitim alanına bir yansıması olarak düşünülebilir.
Aile bireylerinin birbirine iyi dileklerini ifade etmek için ‘"Hayırlı sabahlar, Günaydın, Sabah şerifleriniz hayırlı olsun" kavramlarının örneklendiğini görüyoruz.
Yine 19. sayfanın sonunda ise sükût, incelik, edep ve zarafet kavramlarını içeren bir kompozisyon yazılması isteniyor. Sükût kelimesinin Türkçe karşılığı ise susmak ve sessizlik olarak ifade ediliyor. Sessizlik derken sınıftaki sessizlikten söz edilmediği açıktır. Öğrencilere fikirlerini özgürce konuşacağı bir ortam sunmayı hedef haline getirmek yerine sessizliğin önemli olduğu vurgusu yapılmaktadır. Araştıran, sorgulayan ve düşüncelerini ifade edebilen öğrenciler yetiştirmek için hedef davranışlar kitapta övülen davranışlar değildir. AKP’nin tasarladığı toplumu yaratabilmek için Bakanlık sükût eden bir öğrenci modelini yaratan kompozisyon yazılmasını istenmiştir. Edep sözcüğünün bu ödev için seçilmiş olması da bu durumu açıklamaktadır.
Evrensel ahlakın yerini İslam ahlakı aldı
Ahlak kavramı Kuran ve peygamberlerden örnekler verilerek açıklanmış. Ahlak kavramının evrensel kazanılmış ilkeler üzerinden tarif edilmesi gerekirken bu müfredat içinde dini metinler üzerinden işleniyor. Ahlaklı bireyler yetiştirmek için İslamın ahlak anlayışına yaslanılması şaşırtıcı değildir.
Temizlik ve kişisel bakım kavramı yine "imanın yarısıdır" ifadesi ile açıklanmaktadır. Abdest almanın beden temizliğini sağladığı gibi kalbin kötü duygu ve düşüncelerden arındırılmasını da yardımcı olduğu ifade edilmiştir.
"Anne ve baba hakkı" etkinliğinde Kuran'dan bir ayet örneği verilerek ayetteki içeriğin ne anlatmak istediği ile ilgili boşluğun doldurulması istenmiştir.
Kaynakça: Kuran
Yine akrabaların yanında olmak paragrafında İslam dininin akrabalık ilişkilerine verdiği önem örneklerle anlatılmıştır.
İyilik kavramını "Sılayırahim" kavramı ile açıklanarak yine Kuran'dan örneklerle güçlendirilmiştir.
İsraf etmemek, helal kazanç, misafirperverlik, selam vermek, kaynakları verimli kullanmak gibi birçok kavram açıklanırken anlatım dini bir içerikle yapılmıştır.
Görgü ve Nezaket dersi içeriği elimize kitapların geçmesi ile daha somut hale gelmişken, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in ahlaktan ve nezaketten ne anladığını da ortaya koymaktadır.
Dini argümanlar bir tarafa, AKP'nin nasıl bir insan modeli oluşturmaya çalıştığının en yoğun örneklerini bu kitapta görebiliyoruz. Sükût içinde bulunan, ahlakı ve edebi İslamın kurallarına göre öğrenen, bu kurallar doğrultusunda yaşayan insanlar yetiştirmek için bu dersin oluşturulduğu açıkça görülmektedir.
Dersin içeriği ve bu içerik doğrultusunda yazılan ders kitabı ne eğitime ne evrensel tanımlara ne de öğrencilerin yaş grubuna uygundur. Bu kitabın hedeflediğinin aksine düşünen, konuşan, dayanışan, hesap soran, hakkını arayan ve 8 yaşında hayattan koparılan kardeşlerinin yaşam hakkını savunan bireyler yetiştirmek eğitimin temel görevi olmalıdır.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.

