Diyarbakır’da Newroz ateşi yakıldı: Öcalan’dan beklenen mesaj gelmedi

Diyarbakır’da DEM Parti öncülüğünde Newroz kutlandı. Yeni sürece dair mesajlar verildi. İktidar İmralı'ya yeni bir ziyarete izin vermediği için Öcalan’dan beklenen mesaj gelmedi.

Haber Merkezi

Diyarbakır’da DEM Parti’nin öncülüğünde düzenlenen Newroz kutlamaları, Bağlar ilçesindeki Newroz Parkı’nda binlerce kişinin katılımıyla başladı. Bu yılki Newroz, “Rêbertiya Azad Civaka Demokratîk” (Özgürlük İçin Demokratik Toplum Newroz’u) sloganıyla kutlandı. Alana girişler yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirildi.

Kemal Kurkut vurulduğu yerde anıldı

2017 Diyarbakır Newroz’unda polis kurşunuyla öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut da anıldı. DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Kurkut’un vurulduğu yerde yaptığı konuşmada, “2025 Newroz'unu Kemal Kurkut’a hediye ediyoruz. Barış ve demokratik çözüm dileğimizi ona armağan ediyoruz. Bugün milyonlarla Amed Newroz'unu kutluyoruz” dedi.

Öcalan'ın mesajı gelmedi

Kutlama sırasında PKK lideri Abdullah Öcalan'ın geçmiş yıllarda yaptığı Newroz mesajı kendi sesinden kitleye dinletildi.

DEM Partili yetkililer, İmralı heyeti ile görüşmesine izin verilmediği için Abdullah Öcalan'ın mesajının Newroz'da okunmadığını açıkladı. DEM Parti'den yapılan açıklamada "Beklentilerin aksine İmralı Heyetine izin verilmemesi üzerine Sayın Abdullah Öcalan’ın mesajı bu seneki Newroza gelmedi. Bunun yerine Sayın Öcalan’ın son fotoğrafları ve sesi sahne ekranına yansıtıldı" denildi. 

'Öcalan'ı burada görmek istiyoruz' 

Newroz programında konuşan siyasetçi Sebahat Tuncel, Abdullah Öcalan’a yönelik tecride dikkat çekerek barış çağrısında bulundu. Tuncel, “Sayın Öcalan 27 Şubat’ta barış ve demokratik toplum çağrısı yaptı. Devlete ‘sorunu siyasi zemine çekebilirim’ dedi ama tecrit hâlâ sürüyor. Barışın yolunu açmak devletin sorumluluğunda, demokratik toplumu inşa etmek bizim görevimiz” diye konuştu. Tuncel, “Başkan Apo’yu burada görmek istiyoruz” sözleriyle alandaki kalabalığa seslendi.

Barzani’den mesaj: Birlik ve barış çağrısı

Diyarbakır Newroz’una Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani de mesaj gönderdi. Barzani, “Newroz bayramında, Kürdistan halkının bir arada yaşama kültürünü ve barış mesajını vurguluyoruz. Newroz diriliş, yenilenme ve umudun sembolüdür. Kürtleri ve bölge halklarını barış ve kardeşlik içerisinde bir arada yaşamaya çağırıyoruz.”

Mesud Barzani'nin mesajını Kürdistan Demokrat Partisi Politbüro Üyesi Serbest Lezgin okudu

Rojava’da uzlaşı: PYD-ENKS anlaşması duyurulacak

Newroz alanına ulaşan bir diğer haber ise Rojava’dan geldi. Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Kürdistan Bölgesi Temsilcisi Cedan Ali, Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile ENKS’nin tarihi bir uzlaşmaya vardığını açıkladı. Ali, anlaşmanın Newroz sonrası duyurulacağını belirterek, “Amerikalı yetkililer ve Mazlum Abdi’nin katıldığı toplantıda ortak bir belge üzerinde uzlaşıldı. Bu, Rojava için sevindirici bir adım" dedi.

'Barış Treni' Diyarbakır'da: 'Barışı ortak mücadeleyle inşa edeceğiz'

Barış İçin Toplumsal Girişim ve Barış Akademisyenleri’nin öncülüğünde Ankara’dan yola çıkan “Barış Treni” de Diyarbakır'a ulaştı. Heyeti Diyarbakır Tren Garı’nda DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, DEM Partili belediye eş başkanları karşıladı. Yazar Ayşegül Devecioğlu, “Türkiye ancak ortak mücadeleyle barış ve demokrasiye evrilebilir” dedi. Heyet ardından Newroz'da sahneye çıkarak halkı selamladı. 

Sebahat Tuncel: 'Barışın yolu devletin sorumluluğunda'

Sebahat Tuncel, alanda yaptığı konuşmada Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekti: “Sayın Öcalan 27 Şubat’ta barış ve demokratik toplum çağrısı yaptı. Devlete ‘Kürt sorununu savaş zemininden siyasi zemine çekebilirim’ dedi. Ancak iktidar sorumluluğunu yerine getirmedi. Barışın yolunu açmak devletin, demokratik toplumu inşa etmek bizim sorumluluğumuzda. Başkan Apo’yu burada görmek istiyoruz” diye seslendi.

Bakırhan: İktidar 27 Şubat'ı rotasından çıkaracak adımlar atıyor

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan konuşmasında iktidarın baskı ve operasyonlarına tepki gösterdi. Bakırhan "Ortadoğu sert bir türbülansa girdi, fırtına herkesi etkiliyor. Bizim derdimiz bu türbülanstan nasıl sağ salim çıkacağımızdır. Ama iktidar hepimizin içinde olduğu uçağı kayyımlarla, baskılarla, muhalefeti susturarak daha şiddetli türbülansa sürüklüyor. 27 Şubat'ı rotasından çıkaracak adımlar atıyor. Bu yanlıştan iktidarı vazgeçmeye çağırıyoruz" dedi.

Bakırhan "İBB Başkanını gözaltına alarak, kent uzlaşısını kriminalize ederek, kayyım atayarak, Rojava'ya saldırarak barış ve demokratik toplumu oluşturamayız. Kürt sorununda inkar Türkiye'nin yüzyılına mal oldu. Biz artık yüzümüzü geleceğe saatlerimizi barışa kurmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan “Amed Newroz meydanı, yüzyılın barış mutabakatına davettir. Sayın Öcalan’ın 27 Şubat çağrısı, bu topraklarda herkesin eşit ve özgür olduğu bir Türkiye’nin manifestosudur. Barış, yenme-yenilme değil, herkesin kazandığı en güzel bahardır. İktidarı bardağın boş tarafını doldurmaya davet ediyoruz” dedi. Bakırhan, Kürt-Türk ittifakının demokratik temelde yeniden kurulması gerektiğini vurguladı.

Özgür Özel’den Newroz mesajı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Newroz’a gönderdiği mesajında, “Bu topraklarda farklı kültürler kardeşçe yaşadı. Hiçbir zalim bu kardeşliği bozamayacak. Eşit yurttaşlık temelinde bir Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz. Newroz’un sıcaklığı yüreklerimizi aydınlatsın” dedi.

TKP'den Newroz mesajı: 'Yeni gün, emekçi halk için eşitlikçi bir düzenle gelecek!'
1