Diyanet, Feyza Altun hakkında suç duyurusunda bulundu

Diyanet İşleri Başkanlığı, sosyal medya hesabından şeriat karşıtı paylaşımları sebebiyle "dini değerlere hakaret ettiği" gerekçesiyle avukat Feyza Altun hakkında suç duyurusunda bulundu.

Haber Merkezi

Avukat Feyza Altun, sosyal medya paylaşımları nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında verdiği ifadesinin ardından tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edilmişti, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Diyanet Başkanlığı’nın hukuk müşavirlerince Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına sunulan suç duyurusu dilekçesinde, Altun'un şeriata yönelik paylaşımıyla, "ahlak ve edep sınırlarını aştığı, insan haklarına açıkça saldırdığı, toplumu bir arada tutan en temel dinamiklerden dini inançlara ve değerlere hakaret ettiği" savunuldu.

Altun'un paylaşımlarının, Anayasa'ya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğu öne sürülen dilekçede, paylaşımın tahkir edici, kaba, sert, incitici ve hakaret edici mahiyette olduğu, vatandaşların dini inançlarına, kutsallarına, değerlerine saldırı niteliği taşıdığı aktarıldı.

Dilekçede, Altun hakkında, "dini ve kutsal değerlere hakaret, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, aşağılama" suçlarından kamu davası açılması istendi.

Ne olmuştu?

Altun, geçtiğimiz gün X hesabından Farsça bir şiir yayınladı. Bir sosyal medya kullanıcısı da Altun’un Farsça yaptığı paylaşımın altına, “Feyza hanıma şeriat atak gelmiş” diye yorum yaptı. Yoruma yanıt veren Altun, "Şeriate s..kayım" diyerek karşılık verdi. Altun, sosyal medyadaki tepkilerin ardından paylaşımını sildi.

Kendisine yapılan bazı yorumlara küfürlü yanıtlar da veren Feyza Altun "Türkiye Cumhuriyeti laiktir laik kalacak" dedi.

Sosyal medyada yaptığı paylaşımı gerekçe gösterildi ve TCK’nın 216/1 maddesine muhalefet iddiasıyla re'sen soruşturma açıldı.

Altun’a açılan soruşturmanın dayandırıldığı maddeyse şöyle diyor: “Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”