Dışişleri'nden 'Yunanistan' açıklaması: 'Provokatif ihlallere yanıt verildi'

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın 2 Türk jetinin Dedeağaç'ta hava ihlali yaptığını açıklamasının ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı 'provokatif ihlallere gerekli yanıt verilmiştir' dedi.

Haber Merkezi

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı bugün Dedeağaç kentinin 2,5 deniz mili yakınında iki Türk savaş uçağının "hava sahası ihlali yaptığı", bunun "ulusal egemenliğin benzeri görülmemiş ihlali" olduğu açıklamasını yaptı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise "mesnetsiz iddia ve ithamları külliyen reddediyor, hava sahamıza yönelik Yunan ihlallerini kuvvetle kınıyoruz" açıklamasını yaptı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada hava kuvvetlerinin "provokatif ihlallere mütekabiliyet ve angajman kuralları gereği gerekli yanıtı 18 Mayıs 2022 tarihinde verdiği" kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç tarafından yapılan açıklamada “Yunanistan Hava Kuvvetlerine ait F-16 uçakları, 16 Mayıs 2022 tarihinde Gökçeada’nın batısında, 17 Mayıs 2022 tarihinde ise Enez’in batısında hava sahamızı ihlal etmiştir. Hava Kuvvetlerimiz bu provokatif ihlallere mütekabiliyet ve angajman kuralları gereği gerekli yanıtı 18 Mayıs 2022 tarihinde vermiştir” denildi.

Sözcü Bilgiç, “Yunanistan bir kez daha kendi tahrikkar eylemleriyle başlattığı gerginliği kullanarak uluslararası kamuoyunun algısını ülkemize karşı şekillendirmeye çalışmaktadır. Bu çerçevede, Yunanistan Dışişleri Bakanlığının 20 Mayıs tarihli açıklamasında ülkemize yönelttiği mesnetsiz iddia ve ithamları külliyen reddediyor, hava sahamıza yönelik Yunan ihlallerini kuvvetle kınıyoruz. Bu tür olayların tekrar yaşanmaması için, Yunanistan’ın Ege’deki provokatif eylemlerini sonlandırması ve bir yıldır toplantılarına katılmaktan imtina ettiği hem ikili, hem de NATO bünyesinde başlatılan Güven Arttırıcı Önlemler sürecine ciddiyetle yaklaşması gerekir" dedi.