Devlet 4 yıldır Gülistan'ı bulmadı: 'Bunlar sizi kandırıyor, Gülistan burada yok’

Dersim’de, 4 yıldır haber alınamayan Gülistan Doku’ya ne olduğu hâlâ yanıtlanamayan bir soru. Ailesi bu sorunun ve şüphelilerin peşinde.

İrem Yıldırım

Dersim'de Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Gülistan Doku’dan, 5 Ocak 2020'de kaldığı yurttan ayrıldıktan sonra bir daha haber alınamadı. 4 yıldır ailesi, sevdikleri ve kamuoyu “Gülistan Doku nerede?” sorusuna yanıt arıyor.

1460 gündür kardeşini aramaktan, adalet mücadelesini sürdürmekten bir adım geri durmayan abla Aygül Doku öfkeli: “‘Gülistan Doku nerede?’ sorusu ülkemizin sınırlarını aştı ama adaletin sınırlarına giremedi.”

Soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülmediğinin altını çiziyor Doku. Gülistan'ın nerede olduğunu, başına ne geldiğini bilen kişinin Zaynal Abkarov olduğunu söylüyor. Son görüştüğü kişi olan Rus uyruklu Zaynal Abakarov’un polis memuru üvey babası E.Y. hakkında, kamu görevlisi sıfatıyla elde ettiği bilgileri paylaşmaktan kamu davası açılmıştı. Abakarov ve genç kadının son görüştüğü diğer kişilerin bilgisine başvurulmuştu. Gülistan Doku’nun kaybolmadan bir gün önce 04.01.2020 günü gece saat 20.08’de erkek arkadaşı Zaynal Abakarov’a “korkuyorum” mesajı yolladığı ortaya çıkmıştı.

‘Kuvvetli suç şüphesi görüldüyse neden bu kişi sorgulanmıyor?’

Aygül Doku, Abakarov'la ilgili sorulara işaret ediyor ve gözaltına alınması gerektiğini savunuyor:

“Delil yok deniliyor ama yalan söylemesi, önceki gece darp edilmesi, Gülistan’ın gece 12:30’da ‘Korkuyorum’ diye mesaj atması, Gülistan’a ‘Sen bunu yapana kadar benimle konuşma’ diye mesaj atması, Gülistan’ın 4 yıldır ortadan kaybolması bir delil. Ve mahkeme bu kişiye ‘kuvvetli suç şüphesiyle’ yurtdışı yasağı veriyor. Mahkeme ‘kuvvetli suç şüphesi’ görüldüyse neden bu kişi sorgulanmıyor?”

Abla Doku, yetkililerin de bu işte parmağı olduğuna işaret ediyor:

“Baş şüpheli Zabakarov’un annesi Cemile Yücer dilekçesinde, oğlu Zeynal Abakarov’u dönemin valisi Tuncay Sonel ve diğer yetkililerin bilgisi dahilinde Rusya’ya gönderdiğini açıkladı. Dönemin İŞKUR Müdürü Özdemir Aktaş, kendini valilik çalışanı olarak tanıtan Ferhat Güven ‘Bize güvenin vali size kızınızı getirecek’ diyerek kızımızın yaşamadığını bize söylüyorlardı. İlk gittiğimiz gün bize, ‘başınız sağolsun’ dediler. Gülistan’ın yaşamadığından nasıl bu kadar eminlerdi? Munzur’da Gülistan’ı arayan dalgıçlardan biri en sonunda dayanamadı ve ‘Ben devletim vatanım için ölürüm ama bunlar sizi kandırıyor, Gülistan burada yok’ dedi.”

‘Bu acının dili, dini, kimliği, adı yok’

Bugün tam 4 yıldır kayıp olan Gülistan'ın ailesi, ‘Gülistan Doku nerede?’ diye sormaya devam ediyor ve adaletin yerini bulmasını istiyor:

“Bu acının dili, dini, kimliği, adı yok… Gülistan 21 yaşında üniversite öğrencisiydi. Ve 21 yaşındaki bir üniversite öğrencisi 4 yıldır karanlıktaysa emin olun bunun üstüne gitmek zorundayız. Gülistan karanlıktan çıkana, adalet yerini bulana dek biz mücadele vereceğiz. Biz Gülistan’ı sokakta bulmadık. Annem ‘Gülistan’ı sokakta yumurta satarak büyüttü’.”

‘Karanlığın gerçekten artık aydınlığa çıkması lazım’

Zamanında intihar iddialarıyla dosyayı kapamaya çalıştıklarını söyledi, “Gülistan karanlıktan çıksın” dedi:

“Biz daha önce adliye kapısı önünden geçmemiş bir aileyiz. Bu olay olduğunda dönemin valisi bize ‘kızınız intihar etti’ demeye kalktı. Bizim kızımız neden intihar etsin? Gülistan ‘saçım yıpranır’ deyip saçını bile boyamazdı. Ankara’dan araştırmaya gelen özel ekip de Gülistan’ın okuldan eve gidip gelen, 3-5 tane arkadaşı ve ailesiyle bağı olan bir kız olarak özetliyor. Bu insan mı intihar edecek? Gülistan’ı benim gözümün önünde sudan çıkarsalardı da ben Gülistan’ın intihar ettiğine inanmam. Ben kız kardeşimi tanıyorum. Esrarengiz bir hayatı olmayan birinin 4 yıldır böyle esrarengiz bir karanlıkta kalması gerçekten kabul edilebilir değil. Gülistan’ın karanlıkta kalışı sadece bizim için değil, Türkiye’deki tüm kadınlar için korkunç. Bu karanlığın gerçekten artık aydınlığa çıkması lazım. 

Yetkililerden etkin bir şekilde sorumluların yargılanmasını istiyoruz. 4 yıldır acımızı yaşayamıyoruz biz, bize bu yapılan haksızlık. 4 yıldır kentle kendi memleketimiz arasında gidip geliyoruz ve bunu hak etmiyoruz, adalet istiyoruz.”