Bugün Berkin Elvan’ın doğum günü: Yaşasaydı 25 olacaktı

Gezi Direnişi sırasında polisin attığı gaz bombası sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan yaşasaydı bugün 25 yaşına basacaktı.

Haber Merkezi

Haziran Direnişi'nde polisin hedef alarak gaz fişeğiyle vurarak öldürdüğü Berkin Elvan henüz 15 yaşındayken, 269 gün boyunca yoğun bakımda kaldıktan sonra 11 Mart 2014'te aramızdan ayrıldı.

Berkin Elvan, yaşasaydı bugün 25 yaşında olacaktı.

O günden bu yana süren adalet mücadelesi iktidar güdümündeki yargı eliyle engellenirken, Berkin'in ailesinin ve halkın adalet mücadelesi sürüyor.

Dava sonucunda ne oldu?

18 Haziran 2021 günü görülen duruşmada dava hakkında karar verildi. Berkin Elvan’ı öldüren sanık polis Fatih Dalgalı hakkında önce kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezası verildi, daha sonra “olası kast ile öldürme” nedeniyle müebbet hapis cezası 20 yıla indirildi. Tanığın iyi hali ve geleceği üzerindeki etkisi düşünülerek indirim yapıldı ve 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Ayrıca TCK 82/1-e maddesinde düzenlenen “çocuğa karşı öldürme suçu” nitelikli halinden ceza verilmesi talebi, sanığın Berkin Elvan’ın yaşının küçük olduğunu bilerek suçu işlediğine dair delil olmadığı gerekçesiyle reddedildi.

Son olarak tanığın aktif görevde olması, duruşmaları takip etmesi, istinaf ve temyizde geçecek süreler, tabi olacağı infaz rejimi ve tutuklamanın neticede bir koruma tedbiri olması gerekçeleriyle tutuklama talepleri reddedildi ve yalnızca yurtdışına çıkış yasağı adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verildi. Yurt dışına çıkışı yasaklanan Dalgalı, tutuklama kararı verilmediği için cezası Yargıtay tarafından onanırsa cezaevine girecek.