Denizler de parsel parsel satılıyor: Karadeniz, balık çiftliği şirketlerine kiralanmaya başlandı

Çok sayıda balık türü ve yüzlerce balıkçının bulunduğu Karadeniz’in kıyı şeridi, büyük şirketlerin balık çiftlikleri kurması için izne açıldı.

Haber Merkezi

İktidar, hamsi ve istavrit olmak üzere Karadeniz’deki balıkların üreme ve göç yollarını parselleyerek büyük balık çiftliği şirketlerine kiralamaya başladı.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre; Rize’nin Pazar ilçesine bağlı Merdivenli Köyü'nde bulunan doğal av sahası, balık çiftçiliği yapımına açıldı. Kuzuoğlu şirketi, su ürünleri yetiştiriciliği tesisi kurmak için, Günvak Gıda ise Günvak-1 ve Günvak-2 adlarında 2 tesis kurmak üzere ÇED raporu başvurusu yaptı. Söz konusu şirketlerin 63 adet çiftlik kuracağı belirtildi.

Bakanlık doğruladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da ÇED sürecinin devam ettiğini belirterek, girişimi doğruladı.

Su Ürünleri Kooperatif Başkanı İsmail Hakkı Kambay, Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü’ne yaptığı şikayet başvurusunda, “Yerinde inceleme yapmadan, kooperatif ve balıkçılardan görüş sorulmadan, istişare yapılmadan nasıl olumlu görüş verdiğinizi ve yer tayin ettiğinizi hayret ederek kınıyorum” ifadelerini kullandı.

Kafes balıkçılılığıyla yılda 400 bin ton balık ihracatının iddia edildiğini, ancak böyle bir rakama ulaşmanın teknik olarak mümkün olmadığını belirten Kambay, “Duyumlarımıza göre büyük şirketlerin denizlerimizi parselleyerek balıkçılık filomuza zarar vereceği, onların kaprisleri ve aç gözlülükleri sonucu balıkçılarımızın meslek bırakarak devletimizin balık ithal eder duruma sokulacağını şimdiden vurgulamak isterim” dedi.

Balıklar etkilenecek

Kafeslerin kurulacağı Rize’nin Pazar ilçesinde denize girilecek tek yer, teknelerin gezi yaptığı yer olarak biliniyor.

Aynı zamanda izmarit balığının havyar döktüğü kumsal ve midyelik üreme alanı da olan bölge, deniz alabalığının en fazla göründüğü, torik balığının geçiş yeri ve avlanmayı kısıtlayan balık dinlenme yerleri ile barbunya, palamut, torik, istavrit ve tarak balıklarının kıyıya yanaştığı yerler olarak biliniyor.

Hava trafiğini de tehlikeye düşüreceği belirtildi

Balıkçı ve sivil toplum örgütleri, balık avlanma sahasının içine kurulacak kafeslerin Rize-Artvin Havaalanı’nın hava trafiğini de tehlikeye düşüreceğini belirtti.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne verilen şikayet yazısında, kafeslerin geçiş istikametinin tam altında kaldığı ve uçak iniş kalkışlara engel olacağının aşikar olduğu yazıldı.