MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin DEM Parti milletvekilleriyle tokalaşmasıyla başlayan süreç, PKK lideri Abdullah Öcalan'a "örgütü feshederek Meclis'te DEM Parti grup toplantısına katılıp terörün bittiğini ilan etme" çağrısıyla devam etti.
Bahçeli’nin Abdullah Öcalan’a yönelik “Umut Hakkı”ndan söz etmesi sonrası bölgede de sular durulmadı. 8 Aralık 2024’de Suriye’de Beşar Esad yönetimi devrildi.
Suriye’de yeni yönetimin şekillenmesi ve Kuzeydoğu Suriye’de başlayan çatışmalı süreci gündemine alan DEM Parti 31 ülkenin diplomatik temsilcileriyle bir araya geldi.
DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan’ın da bulunduğu Ankara’daki toplantıda AB Delegasyonu, ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Japonya, Avusturya, İspanya, Belçika, Çekya, Yunanistan ve Portekiz'in de bulunduğu 31 ülkenin diplomatik temsilcileri vardı.
'Kürtlerin yarattığı modelin çözüm için en gerçekçi adım'
Buluşmanın açılışında konuşan Hatimoğulları, Suriye’de yaşanan gelişmelere dikkat çekerek, "Şimdi hepimize düşen görev, barışçıl bir geçiş sürecini, her kesimin içinde yer alacağı bir yönetimin şekillenmesini sağlamaktır" dedi.
T24’ten Namık Durukan’ın aktardığına göre, Hatimoğulları, Kürtlerin yarattığı modelin çözüm için en gerçekçi model olduğunu ve saldırıların da bu çözüm modelini ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu söyledi. Hatimoğulları, "Kürtlerin statüsü tanınmalıdır, diğer halklarla eşit yaşamalarına imkan tanınmalıdır" dedi. Hatimoğulları, Alevilere yönelik saldırı ve katliam haberlerinin de DEM Parti’yi endişelendirdiğini ifade etti. Ayrıca, AİHM ve AYM kararları uygulanmadığı için Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Can Atalay ve Osman Kavala gibi isimlerin halen cezaevinde tutulduğunu belirten Hatimoğulları, bu hukuksuzlukların ortadan kalkması için bir an önce tecridin sona ermesi gerektiğini söyledi.
Tuncer Bakırhan ise içerideki siyasi gelişmeleri değerlendirerek, Türkiye’de muhalefete yönelik baskıcı yaklaşımın dünyadaki yönetimlerin tutumundan cesaret aldığını söyledi. Demirtaş, Yüksekdağ, Atalay ve Kavala’nın durumuna dikkat çeken Bakırhan, bu konuda bir adım atılması gerektiğini ifade etti. 1 Ekim’den bu yana yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Bakırhan, bütün olumlu açıklamalara rağmen DEM Parti’ye ve belediyelerine yönelik saldırıların devam ettiğini söyledi. Bakırhan, Öcalan’ın rolüne de işaret ederek, bu rolün MHP gibi en karşıt kesimler tarafından bile kabul edildiğini, bu yüzden tecridin bir an önce kaldırılması gerektiğini belirtti. Bakırhan, bütün ilgili çevrelerin, hem bölgede hem de Türkiye’de yaşanan gelişmelere evrensel demokrasi ve hukuk ilkeleri çerçevesinde yaklaşması gerektiğini söyledi.
Dış İlişkiler Komisyonu açıklama yaptı: ‘Çözümün tek adresinin siyasi diyalog ve müzakere’
DEM Parti Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüleri Ebru Günay ve Berdan Öztürk'ün açıklaması:
“Netanyahu Hükümetinin Gazze'yi işgali ve soykırım uygulamaları son günlerde Ortadoğu'nun çeşitli ülkelerinde yapılan siyasi suikastlarla devam etmektedir. 40 binden fazla sivilin katliamıyla devam eden bu savaş, Netanyahu Hükümetinin hukuk tanımaz politikaları ve son saldırılarla daha da tehlikeli boyutlara ulaşmıştır. DEM Parti olarak, uluslararası hukuka aykırı ve savaş suçu kapsamında değerlendirilebilecek bu siyasi suikastları kınıyoruz. İsrail, bu ve benzeri saldırılarla bölgeyi daha büyük bir savaşa ve daha derin kaosa sürüklemeyi amaçlayarak Ortadoğu halklarına 21. yüzyılda yeni katliamlardan ve soykırımlardan başka bir şey sunmamaktadır.
Bu kirli savaş politikaları iflas etmişken ve kendi kamuoyunda bile desteği azalmışken Netanyahu Hükümetinin savaşta ısrar etmesinin altında yatan temel nedeni bütün kamuoyu görmelidir. Bilinmelidir ki barıştan ve çözümden korkan her hükümet halktan gizlediği çıkarlarını korumak için savaşta ısrar eder. O nedenle, barıştan ve siyasi çözümden korkan Netanyahu Hükümetine karşı barış talebini yükseltme zamanıdır.
Siyasi suikastlarla bir halkın haklı ve meşru talepleri bastırılamaz. Tarih bunu bize dün gösterdiği gibi yarın da gösterecektir. Filistin halkının haklı ve meşru mücadelesinin dünyanın dört bir yanında yaşayan halklar tarafından dile getirilmesi, Filistin halkının özgür geleceğinin yakın olduğunun işaretidir.
DEM Parti olarak, çözümün tek adresinin siyasi diyalog ve müzakere olduğunun; Ortadoğu’da kalıcı barışın ve istikrarın ancak her kimlik, inanç ve kültürden kesimin ortak, eşit ve özgür yaşamıyla mümkün olduğunun altını çiziyoruz.”
AP Türkiye Raportörü Sanchez DEM Parti'yi ziyaret etti
Avrupa Parlamentosu heyetini DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğlları ve Tuncer Bakırhan tarafından karşılandı. Basına kapalı gerçekleşen toplantıya, DEM Parti Eş Genel Başkanları, Dış İlişkiler Komisyonu Eşsözcüleri Berdan Öztürk ve Ebru Günay ve yerine kayyım atanan Belediye Eşbaşkanları Devrim Demir, Ahmet Türk, Gülistan Sönük, Saniye Bayram ve Mehmet Karayılan katıldı.
Kayyım vurgusu
Toplantıda sunulan raporda, AKP-MHP iktidarının 30 Mart 2014, 31 Mart 2019 ve 31 Mart 2024’te HDP ve DEM Parti tarafından kazanılan belediyelere usulsüz bir şekilde atadığı kayyımlar listelendi. Yapılan görüşmede, Türkiye'deki güncel siyasi gelişmeler bağlamında kayyım politikalarının sebep olduğu siyasi ve hukuki tahribatla ele alındı.
Artı Gerçek’te yer alan habere göre toplantıda ayrıca, tutuklu seçilmişlerin durumu, muhalefete yönelik saldırılar, AİHM kararlarının uygulanmaması, Kürt sorununun çözümü ve tecridin sonlandırılmasının sağlayacağı katkıların yanı sıra Suriye'deki iç savaşta gelinen aşamadaki olası riskler ve Türkiye'ye yansımaları üzerine görüş alışverişinde bulunuldu.