Sayfa yolu
DEM Parti davet edilmediği ABD ziyaretini sosyal medyadan öğrendi: 'MHP'den fazla sandalyemiz var'
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 30.01.2026 , 14:09 Güncelleme Tarihi: 30.01.2026 , 14:11
TBMM Dışişleri Komisyonu geçtiğimiz aylarda Fransa'yı ziyaret etmişti. Meclis'in üçüncü büyük partisi olan DEM Parti bu ziyarete çağırılmadı.
26 Ocak’taki İspanya Temsilciler Meclis Başkanı’nın kabulünde de sadece AKP, CHP ve MHP temsilcileri yer aldı.
Komisyon şimdi de ABD'ye ziyaret düzenlemeyi planlıyor. DEM Parti yine çağırılmadığı gibi bu defa planı sosyal medyadan öğrendi. Bu da bardağı taşıran son damla oldu.
T24'e konuşan komisyonun DEM Parti'li üyesi Ceylan Akça Cupolo, "Biz de onlar gibi seçimle geldik, bizi leylekler getirmedi" dedi.
'Tesadüf sonucu öğrendik'
komisyonun diplomatik faaliyetlerinde kasıtlı olarak haberdar edilmediklerini vurgulayan Cupolo, yaşananları şöyle anlattı:
“Komisyonun birkaç ay önce Fransa’ya gittiğinden, onlar döndükten ve paylaştıktan sonra haberdar olduk. Yine CHP, MHP ve AK Parti’den temsilciler vardı. AK Parti’den 2 kişi vardı. Yine; 26 Ocak’ta, Dışişleri Komisyonu’na, İspanya Temsilciler Meclis Başkanı geliyor. Onu da Fuat Bey’in sosyal medya hesabından gördük. CHP ve MHP ve AK Parti’den 2 vekil vardı. Sosyal medyadaki paylaşımlardan gördük. Davet edilmediğimiz programları öğrenmek için Komisyon Başkanı Fuat Oktay’ın sosyal medya paylaşımlarını takip etmemiz gerekiyor.”
ABD ziyaretinin de diğerleri gibi gizli tutulmaya çalışıldığını kaydeden Cupolo, durumu tesadüfen öğrendiklerini belirtti. Cupolo, “Sanıyorum ki o da kendi sözüne inanmamış olacak ki ABD’ye bizim heyetimizi dahil etmedi. ABD ziyaretini de diğerleri gibi sosyal medya paylaşımından, ziyaretten sonra öğrenecektik ki bir kaza, bir tesadüf sonucu öğrendik” dedi.
'Söylemlerimizden rahatsız olacakları yerlere davet etmiyorlar'
Komisyonun teamüllere aykırı hareket ettiğini belirten Cupolo, partilerin sandalye sayısına göre heyetlerde yer alması gerektiğini hatırlattı. MHP’den daha fazla sandalye sayısına sahip olmalarına rağmen heyetlere alınmamalarının siyasi bir tercih olduğunu belirten Cupolo, bu durumun gerekçesine dair şunları söyledi:
“Bizim söylemlerimizden rahatsız olacakları yerlere bizi davet etmiyorlar. Yani mesela silah anlaşması yapmak için bir yere gidiyorlarsa bizi almıyorlar heyete. Kürtlerle ilgili bir anti propaganda yürüteceklerse bize dahil etmiyor olabilirler. Bunu iç tüzük açık bir şekilde düzenlemiyor ama partilerin büyüklüğüne, sandalye sayısına göre dahil olmasına dair bir teamül var. Yani MHP’den daha fazla sandalye sayımız olduğu için bizim davet edilmemiz gerekirdi.”
'Bizi leylekler getirmedi'
Meclis’teki temsil hakkının altını çizen Cupolo, tepkisini şu sözlerle noktaladı:
“Bu tavırlarını her yerde ifşa edeceğiz. Biz de seçimle geldik, onlar da. Bizi leylekler getirmedi. Halkın bizi getirdiği yerde halkın arzuladığı şekilde onları temsil etme mecburiyetimiz de hakkımız da var. Bu hakkı görmeden, dışarıda demokrasi hikayesi anlatmasınlar.”
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.