Defacto’dan salgın fırsatçılığı: ‘Özel izinle’ herkesi işe çağırdılar

Defacto adlı mağaza işçilerin sağlığını hiçe sayarak 4 günlük sokağa çıkma yasağı boyunca ‘özel izin’le tüm mağazalarını açtı. Patronların Ensesindeyiz Ağı’na ulaşan mağaza emekçileri yaşadıkları sorunları dile getirdi.

Patronların Ensesindeyiz

Defacto adlı giyim mağazası 4 günlük sokağa çıkma yasağında özel izin alarak tüm çalışanları mağazalara çağırdı. İşçiler duruma tepki gösterirken, hem ulaşım hem de yemek konusunda büyük sıkıntı yaşandığı öğrenildi. İşçiler mağazada depo ve düzenleme işleri yaparken, özel izin ise ‘ihracat’ gerekçesiyle alındı.

Defacto adlı mağaza işçilerin sağlığını hiçe sayarak 4 günlük sokağa çıkma yasağı boyunca ‘özel izin’le tüm mağazalarını açtı. Sokağa çıkma yasağı süresince alınan bu kararın mağazanın salgın dolayısıyla kapalı olduğu günlerde biriken işleri tamamlatmak için alındığını belirten mağaza emekçileri, Patronların Ensesindeyiz Ağı’na ulaşarak yaşadıkları sorunları dile getirdi.

Mağazaların 18 Mart’ta kapandığını, 4 Mayıs’ta cadde mağazalarının, 11 Mayıs’ta da AVM’lerdeki mağazaların açıldığını belirten bir mağaza emekçisi, “Müşteri yoğunluğunu hiç dikkate almasanız bile bu süreçte birçok iş var. Kışlık ürünlerin paketlenip merkeze ulaştırılması, yeni ürünlerin açılması, yerleştirilmesi ve mağaza düzenlemeleri gibi işler var. Bu nedenle salgın günlerinde yoğun bir çalışma varken, sokağa çıkma yasağında da özel izin alınarak mağazalara çağrıldık” dedi.

‘İhracat’ dediler ama…

Defacto’nun özel izni “ihracat yapan firma” olarak aldığını ancak bu süreçte yurtdışındaki tüm mağazalarının kapalı olduğunu belirten işçi, oysa yaptıkları işin ihracat değil mağaza işleri ve düzenlemesi olduğunu dile getirdi.

‘Ulaşım ve yemek sorunu var’

Kronik rahatsızlığı olan ya da engelli arkadaşları dışındaki tüm işçilerin mesaiye çağrıldığını belirten mağaza emekçisi, “Sokağa çıkma yasağı dolayısıyla ulaşım çok büyük sorun, birçok uzak noktadan merkez mağazalara gelen çalışanlar var. Bu ülke genelinde böyle. Bunun dışında yemek de büyük sorun. Açık bir yer bulup yemek sorunu çözmek imkansız. Bize herkes kendi yemeğini getirsin diye tuhaf bir çözüm önerisi getirdiler. Salgın günlerinde bu şekilde çalıştırılma kararı dolayısıyla tüm arkadaşlarımız duruma tepkili” diye konuştu.