Sayfa yolu
'Çözüm süreci yasası ramazan ayında yürürlüğe giriyor' iddiası
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 12.02.2026 , 15:13 Güncelleme Tarihi: 12.02.2026 , 15:15
Yeni çözüm sürecine dair hazırlanan özel bir yasal düzenlemenin ramazan ayı içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine gelerek yasalaşmasının beklendiği öne sürüldü.
Kanal 8 muhabiri Sidar Başut'un Ankara'da DEM Parti kaynaklı kulis bilgilerine göre, hazırlanan taslak kamuoyunda "geri dönüş yasası" olarak adlandırılırken, DEM Parti süreci "demokratik entegrasyon yasası" olarak tanımlamayı tercih ediyor. Söz konusu yasal düzenlemenin ramazan ayı içinde TBMM Genel Kurulu'ndan geçerek hızlıca yürürlüğe girmesi öngörülüyor.
Hukuki çerçeve ve entegrasyon tartışmaları
Siyasi kaynaklara dayandırılan bilgiye göre, düzenlemenin temel amacı çözüm süreci kapsamında atılması planlanan adımlara ilişkin hukuki bir zemin oluşturmak.
Taslağın içeriğinde özellikle çatışma süreciyle bağlantılı olan kişilerin ülkeye dönüş yolları, bu kişilerin yasal statüleri ve toplumsal hayata katılımını sağlayacak entegrasyon modelleri gibi başlıkların yer alabileceği belirtiliyor. Henüz resmi bir metin kamuoyuyla paylaşılmamış olsa da teknik ayrıntıların meclis takvimiyle birlikte netleşmesi bekleniyor.
DEM Parti cephesi, yapılacak düzenlemeyi sadece bir dönüş meselesi olarak görmediklerini, konuyu demokratikleşme, eşit vatandaşlık ve toplumsal barışın tesisi bağlamında değerlendirdiklerini vurguluyor. İktidar kanadı ise yasanın içeriği ve kapsamı hakkında henüz detaylı bir resmi açıklama yapmış değil.
Meclis takvimi ve partiler arası yürütülecek müzakerelerin seyrine göre, ramazan ayı içinde bu iddiaların somut bir yasaya dönüşüp dönüşmeyeceği önümüzdeki günlerde kesinlik kazanacak.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.