Çin'i ziyaret eden İspanya Başbakanı: 'Şi'yi Zelenskiy ile görüşmeye teşvik ettim'

Pekin'de konuşan İspanya Başbakanı Sanchez, Çin Devlet Başkanı Şi'den AB ile ilişkilerini derinleştirmesini istediğini ve Şi'yi Ukrayna'yı ziyaret etmesi konusunda teşvik ettiğini söyledi.

Dış Haberler

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'den Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerini derinleştirmesini, Ukrayna'da barışın sağlanması için bu ülkenin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini istedi.

Çin'e yaptığı iki günlük resmi ziyaret kapsamında Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşen Sanchez, daha sonra İspanya'nın Pekin Büyükelçiliği'nde basın toplantısı düzenledi.

Cinping'den AB ile ilişkilerini derinleştirmesini ve bu bağlamda İspanya ve AB'nin Ukrayna'da istediği adil ve kalıcı barışa destek vermesini istediğini aktaran Sanchez, "Başkan Şi'yi barış planını Ukrayna hükümetinden ilk elden öğrenmesi için Devlet Başkanı (Volodimir) Zelenskiy ile görüşmeye teşvik ettim" dedi.

Putin'i 'AB projesini zayıflatmaya çalışmak'la suçladı

Sanchez, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i "AB projesini zayıflatmaya çalışmakla" suçlayarak "AB, barış ve birlikte yaşam projesidir. Bu bağlamda Rusya da Ukrayna'nın egemenlik ve toprak bütünlüğünü ihlal edemez. Putin'in Ukrayna'ya saldırılarını reddediyorum ve kınıyorum. Nükleer silah kullanma tehdidini reddediyorum" ifadelerini kullandı.

İspanya Başbakanı, Ukrayna'ya "insani, ekonomik ve askeri malzeme gibi her alanda" yardım ettiklerini kaydetti.

Macron ve Von der Leyen de Pekin'e gidecek

Sanchez, Şi Cinping'in geçen haftalarda Rusya'ya yaptığı ziyaretin ardından kendisiyle görüşen AB ve NATO üyesi ülkelerden ilk hükümet başkanı olurken ileriki haftalarda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen'in de Pekin'e gitmesi öngörülüyor.