Breadcrumb
Çin'den Hindistan'a 'Tibet' mesajı: 'Dalai Lama meselesi ilişkilerimizde bir diken'
Dış Haberler
Yayın Tarihi: 14.07.2025 , 15:49
Yeni Delhi'deki Çin Büyükelçiliği, Tibet ruhani lideri Dalai Lama'nın halefinin seçilmesi meselesinin Çin-Hindistan ilişkilerinde bir "diken" olduğunu ifade etti.
Dünkü açıklamalar, 2020'de iki ülke arasındaki ölümcül sınır çatışmalarından bu yana Hindistan Dışişleri Bakanı'nın Çin'e yaptığı ilk ziyaretin öncesinde geldi.
Çin büyükelçiliği sözcüsü Yu Jing, X hesabından yaptığı paylaşımda, Tibet'in Çince adı olan "Şizang"a atıfta bulunarak, "Aslında Şizang ile ilgili mesele Çin-Hindistan ilişkilerinde bir diken ve Hindistan için bir yük haline geldi" dedi.
Çin neden Dalai Lama'yla gerilim yaşıyor, Hindistan bunun neresinde?
Bu ay üst düzey Hintli bakanların katıldığı 90. doğum günü kutlamaları öncesinde Dalai Lama, halefinin belirlenmesinde Çin'in hiçbir rolü olmayacağını söyleyerek Çin'i bir kez daha kızdırmıştı.
Tibetliler, herhangi bir üst düzey Budist rahibin ölümünden sonra ruhunun "yeniden dirildiğine" inanıyor. Çin ise, halefin kendi liderleri tarafından da onaylanması gerektiğini vurguluyor.
Dalai Lama, Tibet'te Çin yönetimine karşı başarısız bir ayaklanma gerçekleştirmesinin ardından 1959'dan beri Hindistan'da sürgünde yaşıyor.
Hint dış ilişkiler uzmanları ise, Dalai Lama'nın varlığının Yeni Delhi'ye Çin'e karşı bir "kaldıraç" sağladığını ifade ediyor. Hindistan ayrıca yaklaşık 70 bin Tibetliye ve sürgündeki bir Tibet hükümetine ev sahipliği yapıyor.
'Çin'in iç meselesidir'
Sözcü Yu, ismini vermeden yaptığı paylaşımda, Hindistan'daki stratejik ve akademik topluluklardan bazı kişilerin Dalai Lama'nın reenkarnasyonu hakkında "uygunsuz açıklamalar" yaptığını ifade etti.
Yu, "Dış ilişkiler uzmanları olarak, Şizang ile ilgili konuların hassasiyetinin tamamen farkında olmalılar. Dalai Lama'nın reenkarnasyonu ve halefi doğası gereği Çin'in iç meselesidir" dedi.
Hint yetkililer: 'Herhangi bir tavrımız yok, ruhani makamlar liderlerini kendi belirlemeli'
Bir hafta önce Dalai Lama'nın 90. doğum günü kutlamalarında yanında oturan Hindistan Parlamento ve Azınlık İşleri Bakanı Kiren Rijiju, "inançlı bir Budist" olarak, reenkarnasyonuna karar verme yetkisinin yalnızca ruhani lider ve makamına ait olduğuna inandığını öne sürdü.
Hindistan Dışişleri Bakanlığı, Dalai Lama'nın doğum gününden iki gün önce, 4 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Yeni Delhi'nin inançlar, din ve inanç uygulamalarıyla ilgili konularda herhangi bir tavır almadığını veya konuşmadığını belirtmişti.
Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesinde taraflar görüşecek
Hindistan Dışişleri Bakanı S. Jaishankar, 15 Temmuz'da Çin'in kuzeyindeki Tianjin'de Şanghay İşbirliği Örgütü kapsamında düzenlenecek bölgesel güvenlik toplantısına katılacak ve toplantı aralarında ikili görüşmeler gerçekleştirecek.
Bu, 2020'de en az 20 Hintli ve dört Çinli askerin ölümüne yol açan ölümcül bir sınır çatışmasının ardından ilişkilerinin kötüleşmesinden bu yana Hindistan ve Çin arasındaki en üst düzey ziyaretlerden biri olacak.
| ABD ve Hindistan'ın Çin'e karşı kaşıdığı mesele: 'Tibet'in yeni lideri nasıl seçilecek?' |
|
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.