CHP, Lütfü Savaş diretmesinden vazgeçmeyecek

6 Şubat tarihli depremlerin ardından istifaya çağrılan CHP'li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş, yerel seçimlerde bir kez daha aday gösterildi. CHP tepkilere rağmen adaylığı diretmekte kararlı.

Haber Merkezi

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 6 Şubat tarihli depremlerden 11 il etkilenmiş, ölü sayısı 50 bini, yaralı sayısı ise 100 bini aşmıştı. Depremden en çok etkilenen illerin başında gelen Hatay'da ise 23 bini aşkın yurttaş hayatını kaybetmişti.

Depremlerin üzerinden 11 ay geçmiş olmasına karşın depremzedelerin yaşadığı sorunlar devam ederken, CHP, kamuoyunda tepkiyle karşılanan bir karara imza attı. Depremin ardından hakkında yapılan istifa çağrılarıyla sıkça gündeme gelen CHP'li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 31 Mart'ta yapılacak olan yerel seçimlerde CHP PM tarafından bir kez daha kesin aday olarak seçildi. 

‘Geri çekilme söz konusu değil’

Savaş'ın adaylığı yeniden Parti Meclisi'nde görüşülecek haberleri çıkması üzerine, “Savaş' adaylıktan geri çekiliyor mu?” sorusu gündeme geldi. Sözcü TV yayınına konuk olan CHP PM Üyesi Ali Haydar Fırat, Savaş'ın adaylığına ilişkin net konuştu ve “Geri çekilme söz konusu değil” dedi.

Fırat şunları söyledi:

“Hatay ile ilgili ciddi eleştiriler oldu, o eleştiriler de genel başkanımız tarafından da partimizin yetkilileri tarafından da yanıtlandı. Ama bir geri çekilme söz konusu değil. Özellikle Tekirdağ’ın tartışma konusu edilmediğini ve gündeme gelmediğini söyleyeyim. ‘Genel başkan İzmir ve Çankaya konusunda PM’den yetki istemiş ama PM izin vermemiş’ diye bir asparagas haber var. Özgür Özel hiçbir konuda özel yetki almadı. Sadece geçmiş dönemde alınan yetkilere ilişkin olarak bir çözümleme yaptı ve ‘Herhangi bir yerle ilgili yetki alma durumu söz konusu değil, sizlerle birlikte karar vereceğiz’ dedi. O yüzden o yetki tartışması nereden çıktı bilmiyoruz.”

Gazeteci Ebru Baki'nin “PM toplantısında Hatay konusu gündeme gelmiş ama, değil mi?” sorusunu yinelemesi üzerineyse Fırat şöyle yanıt verdi:

“Normaldir, olağandır. Çoğu iyi niyetli değil bu tartışmaların. Ne MYK ne PM’de bu tartışmalar olmuyor. Anketler, profil çalışmaları, ön seçimler var. Tüm bu çalışmalar bir araya getiriliyor ve üzerinden mutabık olunup PM’ye geliyor.”

Lütfü Savaş kimdir?

23 Mart 1965 tarihinde Hatay'ın Yayladağı ilçesinin Dağdüzü köyünde doğdu. 1990 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Türkiye'nin çeşitli illerinde doktorluk görevinde bulundu. Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin kuruluşunda görev aldı. 2007 yılında doçent oldu. 2006-2008 döneminde Mustafa Kemal Üniversitesi Rektör Danışmanlığı görevinde bulundu.

2009 Türkiye yerel seçimlerinde Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki görevinden ayrılıp AKP'den Antakya Belediye Başkanı adayı oldu ve yüzde 47,3 oyla seçimleri kazandı.

2014 Türkiye yerel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı olarak göstermesi üzerine Adalet ve Kalkınma Partisi'nden istifa etti.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun isteği üzerine 2014 Türkiye yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı olarak gösterildi. yüzde 41 oyla Hatay'ın ilk Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.

Savaş daha önce istifa çağrılarına yönelik "İstifa etmesi gerekirse herkesin etmesi lazım. 10 tane büyükşehirin istifa etmesi lazım" demişti.

Savaş, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Şehir şu anda o kadar zor durumda ki, bırakıp kaçmak olmaz. 9 yıldır bunun yetkisi bende değil. 11 ilçe iktidara mensup. İstifa etmesi gerekirse herkesin etmesi lazım. 10 tane büyükşehirin istifa etmesi lazım. Burada yıkılan ilçeler, beldeler istifa etmesi lazım. İktidarın istifa etmesi lazım. İstifa edilecekse hep beraber edelim. 1 ay sonra yargıya başvuralım. Kim ceza alırsa, bu kendim için dahil."

Öte yandan Savaş, depremde çöken ve müteahhidi yurtdışına kaçma hazırlığındayken yakalanan Rönesans Rezidans hakkında “Kendisi idealist bir insan. Belediye, bu işi yapanlar, çok sorgulanırsa onlara yazık etmiş oluruz” şeklinde konuşmuş ve çok tepki çekmişti.