CHP-AKP ittifakıyla onaylandı: 'Ekoturizm' denilerek imar talanı yapılacak

Çoğu Çanakkale'nin Ayvacık bölgesinde bulunan yeni 45 adet yeni 'ekoturizm projesi' CHP-AKP ittifakıyla İl Genel Meclisi'nde onaylandı.

Haber Merkezi

Çanakkale'nin kırsal bölgesi bir süredir enerji ve madencilik projelerinin yanı sıra, "ekoturizm" projeleriyle de talan ediliyor. Ayvacık, Bayramiç ve Ezine en çok projenin olduğu ilçelerin başında geliyor. 

2021 yılı başında Çanakkale İl Genel Meclisi tarafından onaylanan projeler, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve Assos Dostları tarafından masaya yatırılmış, gündemde olan 200’e yakın proje incelenmiş ve onaylanan bazı projelerden aralarından 10’un üzerinde kritik proje seçilerek, Çevre Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası ile birlikte, plan iptal davaları açılmıştı. Askıda olan planlara da hem İl Genel Meclisi, hem de ilgili diğer kamu kurumları nezdinde itiraz edilmişti.

Yeni 45 adet 'ekoturizm' projesi: AKP-CHP birlikte onay verdi

Açtıkları tüm davaları kazandıklarını belirten Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, İl Genel Meclisi'ne "ekoturizm projelerine" daha dikkatli davranma çağrılarının da başta sonuç verdiğini ancak 2024 yılının ocak ve şubat ayları Meclis toplantılarında, yeni "ekoturizm projelerine" onay verildiğini duyurdu.

Dernekten yapılan açıklamada CHP-AKP ittifakıyla onaylanan yeni 45 adet "ekoturizm projesi"nin çoğunun Ayvacık bölgesinde olduğu ifade edildi. Açıklamada şöyle denildi:

"İl Genel Meclisi’nin giderayak bu projeleri onaylamasının arkasında yatan nedenleri anlamak oldukça güç. Halkın vergileri ile maaş alan meclis üyelerinin, yöresini ve halkını koruması gerekirken, şirketlerin yararına rant projelerine onay vermesi kabul edilebilir bir durum değil. İktidar partilerinin yaklaşımlarını biliyoruz. Muhalefet partilerine ne demeli? Ranta gelince ortaklık etmekte beis görmemekteler. Çok üzücü ve utanılacak bir tutum, değil mi? Gerekçeleri “mevzuat” olamaz. Mevzuatı değiştirmek de ellerinde mutlaka."

'Ekoturizm' kılıfı ile havuzlu, lüks villalar

"Ekoturizm projeleri" adı altında yazlık amaçlı toplu konut siteleri yapıldığını hatırlatan dernek açıklamasında, projelerin verdiği zararlar da şöyle ifade edildi:

  • Mülkiyet çok hızlı bir şekilde el değiştirmekte, 
  • Yerel halk yaşadığı bölgeden uzaklaşmak zorunda kalmakta, 
  • Yerel aile işletmeleri bölge dışından gelen bölgeye yabancı büyük işletmelerle yer değiştirmekte,
  • Bölgenin sosyal ve kültürel yapısı bozulmakta,
  • Tarım alanları “marjinal tarım alanları”na dönüştürülerek ve betonlaştırılmakta,
  • Doğal alanların ve tarım alanlarının bütünselliği bozulmakta,
  • Bölgenin su kaynakları, yerel halkın ihtiyaçlarını karşılamakta yetersizken, ekoturizm kılıfı ile ortaya çıkan zengin peyzajlı, havuzlu, lüks villalara tahsis edilmekte, mevcut su kaynaklarının hoyratça kullanılmasına, yer altı sularının gizli veya açıkça çekilerek su kaynaklarının azalmasına yol açmaktadır. 
  • Rantçı inşaat şirketleri, süslü, görkemli, çevreci görünen pazarlama teknikleri ile gerçek niyetlerini gizlemekte, yöre halkını ve kamuoyunu ve hatta satın alan vatandaşları kandırmaktadır. Bu projeler nedeniyle mağduriyetlerin yaşanacağı ortadadır. 

Askıya çıkmış olan ekoturizm projelerine itiraz edeceklerini belirten dernek, planları onaylanmış olanlar için de plan iptalleri için dava süreçlerine başlayacaklarını duyurdu.