CANLI - Dakika dakika 14 Mayıs seçimleri

Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanı ile yeni parlamento üyelerini seçmek için bugün sandık başına gidiyor. Saat 08.00 itibariyle oy verme işlemi ülke genelinde başladı.

Haber Merkezi

Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanı ile yeni parlamento üyelerini seçmek için bugün saat 08.00 itibarıyla sandık başına gidiyor.

Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için ülke genelinde 973 ilçe, 1094 ilçe seçim kurulunda 191 binden fazla sandık kurulacak.

Bugün yurt içinde 60 milyon 697 bin 843 seçmen oy kullanacak. Yurt içinde 4 milyon 904 bin 672 seçmen ilk kez oy verecek.

Saat 08.00 itibariyle oy verme işlemi ülke genelinde başlarken, 17.00 itibariyle oy kullanma işlemleri sona erdi.

Gün boyu yaşanacak gelişmeleri soL'dan takip edebilirsiniz.

18.28: Seçimlere ilişkin ilk sonuçlar ajanslara düşmeye başladı. YSK kararı gerekçesiyle sonuçlar henüz kamuoyuyla paylaşılmıyor.

İktidara yakın gazeteci Cem Küçük'ten dikkat çeken bir paylaşım geldi. Küçük, "Daha erken. Hiçbir şey kesinleşmedi" dedi.

17.46: Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, seçim yasağı ile ilgili “YSK kararlarına göre seçim sonuçlarının 21:00'den önce verilmesi seçim yasakları kapsamındadır. YSK'nın bu saati daha erkene çekme yetkisi bulunmaktadır. Aksi bir düzenleme duyurulmadığı müddetçe seçim sonuçlarının ekrana getirilmemesi kanuni bir zarurettir. Önemle duyurulur” dedi.

17.40: Ankara’daki Yüksek Seçim Kurulu önünde geniş güvenlik önlemleri alınırken, YSK’ya çıkan tüm yollar trafiğe kapatıldı.

17.23: Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, yaptığı açıklamada, "Kurulumuza şu ana kadar yansıyan olumsuz bir durum söz konusu olmamıştır" ifadelerini kullandı.

17.21: Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yasak olmasına rağmen seçim kabinine annesiyle girmesi üzerine tutanak tutulduğu bildirildi.

Oy verme işleminin tamamlanmasının ardından Erdoğan'dan ilk açıklama

17.10: AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, oy verme işleminin tamamlanmasının ardından sosyal medya hesabından "Oy verme işlemi ülkemiz genelinde, hamdolsun, demokrasimize yakışır bir şekilde tamamlandı. Şimdi, her zaman olduğu gibi sandıklara sıkı sıkıya sahip çıkma vakti. Sonuçlar kesinleşinceye kadar milletimizin iradesini korumaya devam!.." paylaşımı yaptı.

Oy kullanma işlemi sona erdi: Gözler seçim sonuçlarında

17.00: Oy verme işlemleri, Türkiye genelinde saat 08.00'de başladı, saat 17.00'de sona erdi. Ancak saat 17.00'ye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak.

Seçimin ikinci tura kalması halinde seçmen bilgi kağıdı yeniden gerekli olmayacak. Öncelikle cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacağı bildirildi.

16.56: CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP İstanbul İl Başkanlığı binasında seçim güvenliği hakkında açıklama yaptı. 

"İstanbul'da ve tüm Türkiye'de rekor katılım bekliyoruz. İstanbul'da yüzde 90'ın üzerinde katılım odluğunu tahmin ediyoruz" diyen Kaftancıoğlu, "Biz vatandaşlarımızı oylarına sahip çıkmaları için oylarını açılırken kendilerini oy verdikleri okullara davet ediyoruz. Görevlilerimiz de oradalar. Sayım yapıldıktan sonra oy çuvalları görevlilerimizin de eşliğinde İlçe Seçim Kurulu'na gidecek" açıklamasını yaptı.

16.30: Milyonlarca seçmen sandık başında oy kullanıyor. Sandıkların kapanmasının ardından gözlerin çevrileceği yerlerden CHP Genel Merkezi’nde de gece yapılacak açıklamalar için hazırlık sürüyor.

Seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu ve Millet İttifakı'ndaki diğer parti başkanlarının açıklama yapması için de genel merkez önünde platform hazırlandı.

15.56: Sandıkların kapanmasına iki saatten kısa zaman kala Yüksek Seçim Kurulu'ndan (YSK) yeni bir açıklama geldi.

YSK Başkanı Ahmet Yener, "Seçim sorunsuz olarak devam ediyor. Bir sandık kurulu üyesi ve bir vatandaş kalp krizi sebebiyle vefat etti. Bunun dışında bir olumsuzluk yok" açıklamasını yaptı. 

Kılıçdaroğlu CHP Genel Merkezi'nde

15.36: Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Çukurambar Mahallesi'ndeki evinden Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri sonuçlarını takip edeceği CHP Genel Merkezi'ne gitmek üzere ayrıldı.

Kılıçdaroğlu seçim sonuçlarını CHP Genel Merkezi'nde takip edecek.

Erdoğan Ankara'ya geçti

15.15: Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için İstanbul'da oyunu kullanan Recep Tayyip Erdoğan'ın saat 15.15'te Ankara'ya geldiği bildirildi.

Erdoğan, Esenboğa Havalimanı'ndan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne geçti. Erdoğan'ın seçimleri buradan takip edecek.

13.28: Ata İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan Ankara'nın Çankaya ilçesindeki Kocatepe Mimar Kemal Anadolu Lisesi'nde oyunu kullandı.

Oy kullanma işlemini saat 11.30'da tamamlayan Oğan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Buradan bütün vatandaşlarımıza çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen herkes oy kullansın. Sükunetle suhuletle bu seçimi bir bayram havasında geçirelim, hayırlı olsun" dedi.

13.14: MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Ankara'da Anıttepe Ortaokulu'nda oyunu kullandı. Bahçeli yaptığı kısa açıklamada "Cenabı Allah nasip etti, bugün oyumuzu verme görevimizi yerine getirmiş olduk. Türk siyasi hayatında önemli bir seçim. Bu seçime yüksek bir katılım olduğu görülmekte. İnşallah milletimize hayırlı, uğurlu olsun" dedi. Bahçeli seçim sonuçlarını partisinin genel merkezinde takip edeceğini açıkladı.

AKP propaganda yasağı tanımıyor

13.05: Seçimde dün başlayan propaganda yasağına rağmen Ankara'da Kızılay'ın göbeğinde dev bir Recep Tayyip Erdoğan pankartının hâlâ kaldırılmamış olduğu bildirildi. Seçimde oy verme işlemleri devam ederken Ankara'nın en işlek meydanında yer alan pankartın kaldırılmasına ilişkin yetkililer tarafından herhangi bir girişimde bulunulmadığı öğrenildi.

İlçe seçim kurulundan tüm siyasi parti çağrışımı yapan simgelerin toplatılması kararı

13.00: İstanbul'da birçok sandıkta bazı sandık görevlilerinin AKP'nin logosunu ve renklerini çağrıştıracak turuncu renkli rozetler taktığı, kalemler kullandığı belirtiliyor.

Ataşehir 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı konuya ilişkin yapılan başvurunun ardından aldığı karar ile siyasi partilerin rozet, amblem, logo ve benzeri ürünler ile seçim bölgelerindeki dolaşımını engelleyen kararı aldı. Alınan karar doğrultusunda tüm parti çağrışımı yapan simgeler kolluk güçleri tarafından toplanacak. Karar gereğinin uygulanması için Ataşehir emniyet Müdürlüğü'ne gönderildi.

135 sayılı genelgenin 19. maddesinin 8. fıkrasına dayandırılan kararın benzer örneklerin yaşandığı yerlerde emsal karar olarak kullanılabileceği belirtiliyor.

Öte yandan karara AKP'li kurul üyesi şerh düştü.

Erdoğan oyunu Üsküdar'da kullandı, sonuçları İstanbul'da takip edecek

12.00: AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, oyunu İstanbul Üsküdar'da Saffet Çebi Ortaokulu'nda kullandı. Saffet Çebi Ortaokulu'na gelen Erdoğan'ı burada Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve AKP İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ile diğer ilgililer karşıladı.

Erdoğan basın mensuplarına yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Oyumuzu kullandıktan sonra tabi söylenebilecek en önemli şey, Türk demokrasisi için, inşallah bugün sabahtan itibaren takipteyim, içişleri bakanımdan da aldığım bilgilere göre olaysız, bir sıkıntı yaşanmadan şu ana kadar süreç devam etti, devam ediyor. Tabii en önemlisi deprem bölgesindeki oyların kullanımıydı. Deprem bölgesinde de vatandaşlarımız büyük bir şevkle, aşkla oylarını kulanıyorlar. Oralarda da şu an itibariyle herhangi bir sıkıntı yok. Temennim odur ki akşam sayımlardan sonra, ülkemiz, milletimiz, Türk demokrasisi için hayırlısıyla bir geleceği rabbimden niyaz ediyoruz. Ve bütün seçmenlerimizin şöyle hiç endişeye kapılmadan akşam saat 17'ye kadar oylarını kullanmaları Türk demokrasinin gücünü göstermesi bakımından çok çok önemli. Bütün sandıklardaki sandık kurulu üyelerine başarılar diliyorum, kendilerini de tebrik ediyorum."

Erdoğan sonuçları İstanbul'da takip edeceğini belirtti.

11.56: Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilme kararı alan Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce oyunu Ankara'da kullandı.

Sandık başında basın mensuplarına adaylıktan çekilme sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan İnce, şunları söyledi:

"Sizin de başınıza gelebilir bunlar ortada bir terör örgütü var FETÖ var PKK var 50 gündür terör örgütlerinin saldırısı altındayım. Bunu görmüyor musunuz? Lütfen rica ediyorum haberleri doğru yapınız. Kaset kumpası falan. Çok rica ediyorum bunu düzeltmenizi istiyorum haysiyetimle şerefimle oynamayın, böyle bir görüntü yok şerefimiz kendimi Türk devletine emanet ettim ben başka yapacak bir şeyim yok. Bunları ortaya çıkartan montaj yapan FETÖ’dür. Ama bunu yayanlar var ya her birine dava açacağım. Her birine dava açacağım binse bin, beş binse beş bin."

Kılıçdaroğlu: Göreceksiniz inşallah bu ülkeye baharlar gelecek

11.46: Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için Ankara'da Arjantin İlkokulu'nda oyunu kullandı. Kılıçdaroğlu'na Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da eşlik etti.

Oyunu kullandığı okulun önünde bir açıklama yapan Kılıçdaroğlu, "Bütün yurttaşlarıma çok teşekkür ederim. Hepimiz demokrasiyi çok özlemişiz. Hepimiz kucaklaşmayı çok özlemişiz. Bundan sonra göreceksiniz inşallah bu ülkeye baharlar gelecek ve baharlar hep devam edecek" dedi.

Millet İttifakı seçim sonuçlarını CHP Genel Merkezi'nde takip edecek

11.16: Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Millet İttifakı'na mensup partilerin genel başkanlarının seçim sonuçlarını, saat 21.00'den sonra CHP Genel Merkezi'nde takip edeceklerini duyurdu. Oy kullanma işleminin ardından açıklamada bulunan Babacan "Seçim sonuçlarını belli bir saate kadar kendi arkadaşlarımızla takip ederiz. 21:00'den sonra Sayın Kılıçdaroğlu ve genel başkanlar ile takip etme kararı aldık. 21:00'den sonra ben de CHP Genel Merkezi'ne geçeceğim" dedi.

Akşener: Milletin vereceği karar hepimizin başı üstünedir

10.45: İYİP Genel Başkanı Meral Akşener İstanbul Üsküdar Beylerbeyi Hacı Sabancı Anadolu Lisesi'nde oyunu kullandı. Akşener yaptığı açıklamada "Bu seçimin öncelikle milletimiz için sonra ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Güzel bir çalışma yürütüldü, özellikle Millet İttifakı olarak uyumlu, dostluk içerisinde, birimiz bir şehirdeyse birimiz bir başka şehirde çalıştık" dedi.

"Milletimiz patrondur, seçmenimiz velinimettir. Bunu öne koyduk" ifadesini kullanan Akşener "Sandıktan çıkan sonuçlara hepimizin saygı göstermesi ve çıkan sonuca amenna, başüstüne demesi kısmına geçiyoruz artık. Bu aziz milletin vereceği karar hepimizin başı üstünedir. İnşallah her şey güzel ve iyi olacak" diye konuştu.

10.30: YSK Başkanı Ahmet Yener, oyunu Arjantin İlkokulunda kullandı. Yener, oy verme sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

Yener, müşahitlerin pusulada adaylıktan çekilen Muharrem İnce’nin olduğu kısmı karaladıklarına dair iddiaya “Bu iddianın doğruluğunu teyit edemedik. Sandık başkanlarımıza gerekli ikaz ve uyarılar yapılmıştır. Dün de kurulumuz açıkladı, şu anda cumhurbaşkanı aday pusulasında bir değişiklik mümkün değil. 4 aday yer almaktadır. Buradan yeniliyoruz, herhangi bir adayın pusulada üzerinin çizilmemesi gerekiyor” dedi.

09.30: İstanbul'daki metro ve Marmaray seferleri, seçimleri nedeniyle 14 Mayıs Pazar gününü 15 Mayıs Pazartesi gününe bağlayan gece saat 02.00’ye kadar uzatıldı.

Metro İstanbul’dan yapılan açıklamada “Cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekili seçimleri nedeniyle Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece aşağıdaki hatlarımızda seferlerimiz 02.00'ye kadar uzatılmıştır” denildi.

Buna göre metroda saat 02.00’ye kadar uzatılan seferlerin hatları şöyle:

M1A Yenikapı-Atatürk Havalimanı Metro Hattı
M1B Yenikapı-Kirazlı Metro Hattı
M2 Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı
M3 Kirazlı-Kayaşehir Merkez Metro Hattı
M4 Kadıköy-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı
M5 Üsküdar-Çekmeköy Metro Hattı
M6 Levent-Boğaziçi Ü./Hisarüstü Metro Hattı
M7 Yıldız-Mahmutbey Metro Hattı
M9 Bahariye-Olimpiyat Metro Hattı
T1 Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattı
T4 Topkapı-Mescid-i Selam Tramvay Hattı
T5 Cibali-Alibeyköy Cep Otogarı Tramvay Hattı
F1 Taksim-Kabataş Füniküler Hattı

TCDD Taşımacılık'tan yapılan açıklamaya göre ise Marmaray için ilave seferler konuldu. Ek seferler şu şekilde:

Gebze-Halkalı yönü (Kalkış): 23.30, 23.50, 00.20, 00.50 01.20
Halkalı-Gebze yönü (Kalkış): 23.38, 23.58, 00.28, 00.58 01.28

08.00: Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oy verme işlemi, ülke genelinde 191 binden fazla sandıkta saat 08.00 itibarıyla başladı.

Oy verme, saat 17.00'ye kadar devam edecek.

7.00: Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde görev alan sandık başkanları ve memurlar ile parti gözlemcileri, sabah erken saatlerde görev yapacakları okullara geldi. Oy verme işlemini başlatmadan önce hazırlıklarını yapan görevliler, sandık başkanları tarafından söylenen kelimeleri tekrar ederek yeminlerini etti.