Büyükelçi krizi: Erdoğan ve ABD'den 'zıt' açıklamalar

Erdoğan, 'Bugün büyükelçiliklerden yapılan açıklamayla yanlışlıklarından geri dönülmüştür' dedi, ABD'den 'Osman Kavala açıklaması Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesiyle çelişmiyor' yanıtını geldi.

Haber Merkezi

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 10 büyükelçiyi "istenmeyen kişi ilan etme" talimatı işleme alınmamış, bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında karara bağlanacağı belirtilmişti.

Toplantıdan kısa süre önce ABD Büyükelçiliği’nin resmi Twitter hesabından yapılan kısa açıklamada, “ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin 41. Maddesine riayet etmeyi teyit eder” denilirken, bu açıklamaya Cumhurbaşkanlığı cephesinden "jet" bir "olumlu buluyoruz" yanıtı gelmişti.

Bu gelişmenin ardından AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, bakanlar toplantısında kameralar karşısına geçerek "Bizim amacımız kriz çıkarmak değil, Türkiye'nin onurunu, gururunu haysiyetini korumaktır. Bugün büyükelçiliklerden yapılan açıklamayla yanlışlıklarından geri dönülmüştür. Bu elçilerin artık daha dikkatli olacağına inanıyoruz" diye konuştu.

ABD'den yanıt...

Erdoğan, süreci bu açıklamayla noktalamak isterken, konuya ilişkin ABD Dışişleri'nden dikkat çeken bir açıklama geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD Büyükelçiliği'nin Osman Kavala açıklamasının Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesiyle çelişmediğini vurguladı.

Price ayrıca Erdoğan'ın "Ülkemizin bağımsızlığına saygı duymayan hiç kimse bu ülkede barınamaz" sözlerinin "not edildiğini" söyledi.

Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin 41. Maddesi nedir?

Ayrıcalıklarına ve bağışıklıklarına hâlel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan bütün şahıslar kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmekle yükümlüdür. Anılan Devletin iç işlerine karışmamakla da bu şahıslar keza yükümlüdür.

Gönderen Devlet tarafından kabul eden Devlet nezdinde yapılması misyonun uhdesine tevdi olunan bütün resmi işler, kabul eden Devletin Dışişleri Bakanlığı veya mutabık kalınacak diğer bir Bakanlık ile veya aracılığıyla yürütülür.

Misyonun binaları, misyonun bu Sözleşmede belirtilen görevleri veya diğer genel uluslararası hukuk kuralları veya gönderen ve kabul eden Devlet arasında yürürlükte olan özel anlaşmalar ile bağdaşmayacak bir tarzda kullanılmaz.