Sayfa yolu
Bursa’da yolsuzlukları ortaya çıkaran öğretmene mobbing
soL'a güvenin, algoritmaya müdahale edin. Tek tıkla soL Haber'i Google'da tercih edilen kaynağınız olarak belirleyin.
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 15.08.2026 , 16:52
Bursa'nın Osmangazi ilçesinde bulunan Ergin Ağaç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde (MTAL) açığa çıkan mali ve idari usulsüzlükler, eğitim kurumlarında denetim ve liyakat mekanizmalarının nasıl işletildiğine dair bir tabloyu daha ortaya koydu.
12punto’dan Cenk Başboğaoğlu'nun ulaştığı resmi soruşturma evrakları, banka dekontları ve Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulan şikâyet tutanaklarına göre; okuldaki yolsuzluklara göz yummayan ve kamunun zarara uğratılmasını yargıya taşıyan Müdür Yardımcısı Burcu Atasoy, aylar süren organize bir baskı, fiziksel saldırı ve iftira kuşatmasının hedefi oldu.
Fiziksel saldırı, taciz, baskı...
Soruşturma dosyalarına ve savcılık tutanaklarına yansıyan bilgilere göre, Burcu Atasoy'un hedef tahtasına konulma süreci, okul idaresinin hukuk dışı talimatlarına ve usulsüz uygulamalarına direnmesiyle başladı.
Göreve başlamasının henüz ikinci ayında, somut delil olmaksızın öğretmenler aleyhine gerçeğe aykırı tutanak tanzim etmeyi reddeden ve okul mutfağının “şahsi ziyafet sofrasına” dönüştürülmesine karşı çıkan Atasoy, görevlendirme müdür yardımcısı İ.Ö. tarafından öğretmen ve velilerin gözü önünde odasında fiziksel saldırıya uğradı.
Öte yandan geçmişte başka bir ilçede kız öğrencilere yönelik taciz isnadıyla soruşturma geçirdiği belirtilen muhasebe öğretmeni H.A.’nın okul içerisinde sistematik tacizlerde bulunduğu, bu durumun hem kurum idaresine hem de Bakanlık müfettişlerine resmi dilekçelerle ihbar edildiği kayıtlara geçti.
Odasındaki evraklar imha edilip gizlendi, zorla asılsız tutanaklar imzalatıldı
12 Şubat 2026'da baskılar sebebiyle izne ayrılan Atasoy’un odasındaki resmi klasör ve evrakların imha edildiği veya müfettişlerden gizlendiği iddia edildi. Okul idarecileri tarafından personel, Toplum Yararına Program (TYP) çalışanları ve öğrenciler makam odalarına çekilerek Atasoy aleyhine zorla asılsız tutanaklar imzalatıldı.
Atasoy hakkında "sosyal medyada nezaketsizlik", "okul şifrelerini vermeme", "iş aksatma" ve "bilgisayar kaçırma" gibi 6 ayrı isnatla disiplin soruşturması açıldı. Atasoy'un sunduğu 188 sayfalık çalışma, başarı ve ödül belgeleriyle isnatların birçoğu sübut bulmayarak "Ceza Verilmesine Yer Olmadığı" kararıyla boşa çıkarıldı.
Çocuk işçiliği ve mali çark: Paraları eksik ödendi
Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na intikal eden 2026/19531 numaralı soruşturma dosyasında, okul idaresinin kurduğu iddia edilen mali çark tüm detaylarıyla yer aldı.
Yaz döneminde Milli Eğitim Bakanlığı kitap dağıtım işinde 14–15 yaşındaki çocukların (ve Atasoy’un 14 yaşındaki oğlunun) araçlara bindirilmeyip ağır kitap balyaları taşıtılarak hamallık yaptırıldığı ortaya çıktı.
Çocuklara günlük 2 bin TL hak ediş yevmiyesi yerine bin 100 TL ödenerek aradaki farkın gayriresmi şekilde iç edildiği ve kamu kaynağının gasp edildiği vurgulandı.
Ayrıca Okul Müdürü Ş.Y.’nin Atasoy’a "Yaz mesainiz için yatırdım" diyerek 22 Ekim 2025 tarihinde üçüncü bir şahıs (G.I.) üzerinden hesabına 10 bin TL gayriresmi FAST transferi yaptırdığı banka hareketleriyle savcılığa delil olarak sunuldu.
Kayıtsız para toplandı, CİMER şikayetleri saklandı
Diğer yandan 12. sınıf öğrencilerinden mezuniyet ve staj dosyası adı altında öğrenci başı 6 bin TL, yeni kayıt dönemlerinde ise velilerden 8 bin 500 TL kayıtsız para toplandığı; öğrencilerin CİMER şikâyetlerinin okul yönetimi tarafından gerçeğe aykırı beyanlarla sümen altı edildiği belgelendi.
Dar gelirlilerin aileleri tehditle imam hatip okullarına yönlendirildi, torpillilere kıyak yapıldı
Okul yönetiminin kurum içerisindeki çifte standartlı uygulamaları öğrenci profilinde de kendini gösterdi.
Toplanan usulsüz paraların iadesini isteyen veya idarenin hukuksuz uygulamalarına ses çıkaran dar gelirli aile çocukları; sınavlarına ve mezuniyetlerine haftalar kala disiplin tehditleriyle imam hatip liselerine veya açık öğretime zorla nakil ettirildi.
İdareye yakın öğretmenlerin koruduğu sporcu ve torpilli öğrencilerin okula gelmedikleri halde devamsızlıklarının e-okula bilerek işlenmediği, öğretmenlere baskı yapılarak yüksek notlar takdir edildiği; yoklama fişlerini 4 kez çalıp imha eden öğrencilere dahi hiçbir işlem yapılmadığı kaydedildi.
Usulsüzlük yapanlar prestijli okullara, ihbarcıya sürgün
Haklarında savcılık soruşturmaları, usulsüz para toplama itirafları ve darp iddiaları bulunan idari kadro görevden el çektirilmek yerine kent merkezindeki prestijli okullara dağıtıldı.
Atasoy’a odasında fiziksel saldırıda bulunan felsefe öğretmeni İ.Ö. kentin en köklü okullarından Bursa Erkek Lisesi’ne atanırken; Okul Müdürü Ş.Y. ve taciz iddiasıyla dosyada adı geçen H.A. Gemlik Atatepe MTAL’de görevlendirildi.
Yolsuzlukları açığa çıkaran Burcu Atasoy ise evine yakın ilkokul/ortaokul kadroları bulunmasına rağmen hiçbir talebi ve rızası sorulmaksızın evinden kilometrelerce uzaktaki TOKİ Hamitler MTAL’ye atanarak fiilen sürgün edildi.
Savcılık ve bakanlık nezdindeki adli ve idari tahkikatlar sürüyor.
soL Haber'i WhatsApp ve Telegram kanallarından takip edin, önemli gelişmeleri kaçırmayın.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.