İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi) geçen ay iş cinayetlerinde en az 164 işçinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Açıklanan rapora göre yılın ilk 10 ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin sayısı en az 1540’a ulaştı.
İSİG Meclisi’nin yüzde 62’sini ulusal basından, yüzde 38’ini ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından derlediği bilgilere dayanan raporu yayımlandı.
Buna göre 2024 yılının Ocak ayında en az 161 işçi, Şubat ayında en az 149 işçi, Mart ayında en az 124 işçi, Nisan ayında en az 165 işçi, Mayıs ayında en az 142 işçi, Haziran ayında en az 138 işçi, Temmuz ayında en az 148 işçi, Ağustos ayında en az 192 işçi, Eylül ayında en az 157 işçi ve Ekim ayında en az 164 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
Ekim ayında inşaatta 49 işçi, sanayide 46 işçi, hizmette 39 işçi ve tarımda 30 işçi hayatını kaybetti.
Ölen işçilerden yalnızca 4'ü sendikalı
Yapılan değerlendirmede ölümlerin temel nedeninin “güvencesiz çalıştırmanın (uzun çalışma saatleri, az işçiyle aynı işi yapma, İSİG önlemlerinin alınmaması, sendikal örgütlenmenin önüne konulan engeller) yatay olarak bütün işkollarını kesmesi” olduğu vurgulandı.
Ölen işçilerden yalnızca 4’ünün sendika üyesi olduğu tespit edildi.
Göçmen işçi ölümlerinde artış
Ekim ayında göçmen işçi ölümlerinde de büyük bir artışın söz konusu olduğu vurgulandı.
Buna göre 18 göçmen işçi (10 Suriyeli, 3 Afganistanlı, 2 Türkmenistanlı, 1 Çinli, 1 Iraklı, 1 İranlı) hayatını kaybetti. Göçmen işçilerin 6’sı inşaat, 5’i tarım, 2’si gıda, 2’si ticaret, 1’i metal, 1’i enerji ve 1’i gemi işkolunda çalışıyordu.
11 kadın işçi, 4 çocuk işçi geçen ayki iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi
Ayrıca rapora göre geçen ay yaşanan iş cinayetlerinde ölenlerin 11’i kadın işçiydi. Kadınların 4’ü tarım, 3’ü gıda, 2’si güvenlik, 1’i genel işler ve 1’i belirleyemediğimiz bir işkolunda çalışıyordu.
Ekim ayında dört çocuk işçinin ölümüyle beraber bu yılın ilk on ayında ölen çocuk işçi sayısı 61’e ulaştı.
Üç işçiden biri emeklilik çağındaydı
Geçen ay 50 yaş ve üstü ölen işçilerin sayısıysa en az 49 oldu. Yani Ekim ayında ölen neredeyse her üç işçiden biri emekli/emeklilik çağında/yaşlı olarak kayıtlara geçti.
Ekim ayında Türkiye’nin 47 şehrinde ve yurtdışında dört ülkede (kısa vadeli çalışmak için gidilen veya Türkiye menşeili şirketlerde çalışan) iş cinayeti gerçekleştiği tespit edildi. En çok ölüm 26 ile İstanbul’da gerçekleşti, onu Ankara, Sakarya ve Manisa’nın ardından diğer iller izledi.