Bu defa TurkNet’e siber saldırı düzenlendi: 2,8 milyon kişinin verileri çalındı

Siber Güvenlik Yasası'nın çıktığı gün internet sağlayıcısı TurkNet'e siber saldırı düzenlendi. Milyonlarca kişinin telefon numarası ile kimlik, adres ve IP bilgileri çalındı.

Haber Merkezi

Türkiye’de birçok ev ve işyerinde kullanılan internet servis sağlayıcılarından TurkNet'in veri tabanına siber saldırı düzenlendi. Saldırı sonucu 2,8 milyon müşterinin kişisel bilgileri ele geçirildi. TurkNet’ten yapılan açıklamaya göre ad, soyad ve telefon numarası gibi verilerin çalındığı belirlendi. 

Şirket yetkilileri, TC kimlik numarası, kimlik bilgileri ve adres gibi bilgilerin de sızdırıldığını doğruladı. Açıklamada ayrıca abonelik numarası, abonelik devre bilgileri ve statik IP bilgilerinin de saldırıda çalındığı vurgulandı. 

TurkNet, müşterilerin finansal bilgilerinin ve kullanıcı parolalarının saldırıdan etkilenmediğinin altını çizdi. Şirket, bu bilgilerin uçtan uca güvende olduğunu ve siber saldırı kapsamında bulunmadığını açıkladı.

Siber Güvenlik Yasası: Kişisel veriler için tehlike, haber alma hakkı için tehdit

Başta e-devlet olmak üzere kamuya ait platformlardan veri çalındığını her fırsatta yalanlayan iktidar, geçtiğimiz aylarda çalınan verileri satılırken yakalamıştı. Son 1 yılda bilinen 3 veri sızıntısı tespit edildi. Ancak belgeler ve örneklerle kanıtlanan bu sızıntıların hepsi devlet tarafından yalanlandı.

Bu süreçte siber güvenlik alanında iktidar eliyle kurulan kurumlara bir yenisi eklendi. Bu defa "müstakil" olduğu vurgulanarak, Cumhurbaşkanı kararıyla ''Siber Güvenlik Başkanlığı'' kuruldu. Yeni kurum için gerekli kanuni altyapı daha sonra oluşturuldu.

Geçtiğimiz gün Meclis'ten geçen Siber Güvenlik Kanunu, bu yeni kuruma ve dolayısıyla devlete başı sonu belirsiz, geniş yetkiler tanıyor. Başkanlık, "yürüttükleri denetim faaliyetleriyle sınırlı" olarak elektronik ortamdaki verinin, belgelerin, elektronik altyapının, cihaz, sistem, yazılım ve donanımlarının incelenmesi, bunlardan kopya, dijital suret veya örnek alınması, konuyla ilgili yazılı veya sözlü açıklama istenmesi, gerekli tutanakların düzenlenmesi, tesislerin ve işletiminin incelenmesi konularında yetkili olacak.

Kanun, halkın haber alma hakkı ile gazetecilik faaliyetlerine de büyük bir darbe vurulmasına zemin yaratıyor. Yetki alanı sınırsız, denetimi belirsiz bırakılmak istenen Siber Güvenlik Başkanlığı, veri sızıntılarını haberleştirenleri "algı oluşturduğu" gerekçesiyle tutuklatabilecek. Veri sızıntısı yaşandığını duyuranlar, devlet aksini iddia ediyorsa, 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılabilecekler.

Hükümet ne derse doğru, aksini iddia etmek suç: Siber Güvenlik Kanunu haber alma hakkını gasp edecek
1