İstanbul Valiliği, “Ben Okuyorum İstanbul Okuyor” projesi kapsamında okullara dini içerikli kitaplar gönderiyor. Bu kitapların okutulmasına öncelik vermeyen okullara uyarı yazısı gidiyor. Öğretmenler tepkili.
Burcu Günüşen
Eğitimde gerici kuşatma sürerken İstanbul Valiliği, Milli Eğitim Müdürlüğü ile yürüttüğü “Ben Okuyorum İstanbul Okuyor” projesi kapsamında okullara ücretsiz kitap gönderiyor. Gönderilen kitapların dini içerikli olması ve bu kitaplara öncelik vermeyen okullara uyarı yazısı gönderilmesi öğretmenler tarafından tepkiyle karşılandı.
Proje kapsamında Şubat ayında okullara gönderilen kitaplar arasında “Peygamberler Bize Ne Söyler?”, “Kur’an Kıssalarından Bugüne / Gizemli Misafir” adlı kitaplar da yer aldı. soL’un konuştuğu öğretmenler, bu kitapların okutulmaması halinde okullara uyarı yazıları gönderildiğini dile getirerek tepki gösterdi.
İstanbul Valiliği 2023’ün Aralık ayında “Ben Okuyorum İstanbul Okuyor” adlı projeyi duyurmuştu.
Proje kapsamında ihaleyle alınan kitaplar ücretsiz olarak okullara dağıtılıyor.
Valilik ilk olarak projeyi "TÜBİTAK popüler bilim kitaplarının okul kütüphaneleriyle buluşturulması" olarak duyurmuştu.
![]() |
Ancak daha sonra açıklanan tavsiye listesinde dini içerikli kitapların ağırlığı ortaya çıkmıştı. Kitapların seçimi Türkiye Yayıncılar Birliği’nin de tepkisine yol açmıştı.
Projeye başlarken okullarla ‘’tavsiye kitap listesi’’ paylaşan valilik okulların bu listeye göre kitap listelerini güncellemelerini istemişti.
Listede; Herkes İçin Siyer Mekke, Herkes İçin Siyer Medine, Kutlu Kudüs, Allah Cümlemizi Korusun, Müslüman gibi Düşünmek, Nasıl Oruç Tutulur?, Çöle İnen Nur, Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler, Cennete Otostop Namaz, Bir Tevhid Eylemi, Haydi Namaza, Cehennemden Selam, Cinci Hoca gibi kitaplar yer alıyor.
Türkiye Yayıncılar Birliği “Proje kapsamındaki kitaplar seçilirken kriterlerde tarafsız olunmadığını, bilimsel ve siyasetten uzak hareket edilmediğini görüyoruz” diyerek kurumlara ve İstanbul Valisi’ne “yanlıştan dönülmesi” çağrısı yapmıştı.
'Sanki İlk Defa Namaz Kılıyorum, Tadı Bir Başkaydı'
Valilik geçen Eylül ayından bu yana okullara proje kapsamında okutulması için kitap göndermeye devam ediyor.
İstanbul’da ikinci dönemde bir liseye gönderilen kitap listesinde şu kitaplar yer aldı: “Sanki İlk Defa Namaz Kılıyorum, Tadı Bir Başkaydı”, “Sünneti Anlamada Yöntem”, “Ortak Dilimiz Ezan”…
![]() İkinci dönemde liselerde okutulması istenen kitaplar... |
Bu ay da İstanbul’da okullara aralarında “Peygamberler Bize Ne Söyler?”, “Kur’an Kıssalarından Bugüne / Gizemli Misafir”, “Sudaki Umut Benoy" adlı kitapların da bulunduğu 6 kitap gönderildi.
![]() Valilikçe bu ay okullara gönderilen kitaplar... |
Kitapların içeriği dikkat çekiyor: 'Kahrolsun düşmaan, yaşasın İslaam'
Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları’ndan çıkan “Sudaki Umut Benoy” kitabından bir bölüm şöyle:
“Aleyküm selam, bu ne güzel kelaam, kahrolsun düşmaan, yaşasın İslaam!”
![]() Sudaki Umut Benoy adlı kitaptan... |
Öğrencilerin bu ay okumaları istenenlerden biri de “Kendi Şiirini Yaşayanlar” adlı kitap. Kitap Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Cahit Zarifoğlu ve İsmet Özel’i anlatıyor. Necip Fazıl Kısakürek’in Nâzım Hikmet'le polemiğini tek taraflı yansıtan kitapta komünist şair için Kısakürek'in “kendini ateşe atmış, yanık bir kafa” gibi ifadelerine yer veriliyor.
![]() "Kendi Şiirini Yaşayanlar" adlı kitaptan. |
Öğretmenler tepkili: 'Gerici müfredatın tamamlayıcısı'
Öğretmenler gelen kitaplara tepkili. Kitapların tamamının müfredatta da uygulanan gericileşmenin tamamlayıcısı olduğunu söyleyen öğretmenler, dini içerikli kitapların neredeyse zorla çocuklara okutulduğunu, kitapların içeriklerinin çocuklara uygun olmadığını belirtiyorlar.
‘Sessiz dayatma’
Valiliğin okullara gönderdiği bu kitapların yerine öğretmenlerin öğrencilerin okuyacağı kitaplar için dünya ve Türk edebiyatından klasik örnekleri sunmalarının mümkün olup olmadığını sorduğumuz bir öğretmen bir tür “sessiz dayatma” yapıldığını söyledi.
Ataşehir’de bir okulda görevli öğretmen, il milli eğitim müdürlüğünden gönderilen takip formlarıyla bu kitapların okutulup okutulmadığının kontrol edildiğini, aksi durumlarda okullara uyarı yazıları gönderildiğini dile getirdi.
Gönderilen uyarı yazısına bir örnek şöyle:
![]() |
Ocak-Şubat ayının değeri 'sabır' oldu
Öte yandan Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de okullarda “Çınarın Gölgesi/Gör-Yorumla” adlı bir proje yürütüyor. Proje kapsamında Ocak-Şubat ayı değeri “sabır” olarak belirlendi. Bu kapsamda sınıf rehber öğretmenleri ve değerler kulübü danışman öğretmenlerinin “sabır değeri” ile ilgili duyarlılık ve farkındalık oluşturacak etkinlikle düzenlemesi istendi.
'Geleceğin Yazarları' Ramazan Risalesi yazıyor
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yürüttüğü bir proje de “Geleceğin Yazarları” projesi. Proje kapsamında hazırlanacak “Ramazan Risalesi” kitabı için ortaokul ve lise öğrencilerine duyuru yapılması ve her okulda belirlenecek “en iyi bir yazının” 14 Şubat mesai bitimine dek müdürlüğün Strateji Geliştirme Şubesi’ne gönderilmesi istendi.
MEB’den Ülkü Ocakları’yla protokol: Yaygın eğitim MHP’ye teslim ediliyor | ![]() |