BM: 'Yemen'de kırılma noktasına yaklaşıyoruz'

Savaş, yoksulluk ve açlıkla boğuşan Yemen'de, salgın nedeniyle Birleşmiş Milletler'in yardım programlarının durma noktasına geldiği bildirildi.

Dış Haberler

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Salı günü bir açıklama yaparak, koronavirüsün yayılmasıyla birlikte Yemen’deki faaliyetlerinin ‘‘potansiyel bir kırılma noktasına’’ yaklaştığını, dilenciliğe, çocuk işçiliğine ve çocukların evlendirilmesine başvurana aile sayısının hızla arttığını açıkladı.

Koronavirüsün ülkede yayılmasından önce de dünyanın en ağır insani krizlerinden birinin yaşandığı Yemen’de yetersiz beslenen nüfusun yüzde 80’i insani yardıma muhtaç durumda.

Geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler, virüsün bütün ülkeye yayılmasıyla birlikte sağlık sisteminin fiilen çöktüğünü açıklamış ve acil yardım çağrısında bulunmuştu.

Salı günü ise Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği sözcüsü Charlie Yaxley, sanal bir brifingde, ‘‘Programlarımızda potansiyel bir kırılma noktasına yaklaşıyoruz, eğer kısa bir süre içerisinde mali kaynak bulamazsak, programlarımızın pek çoğunu, özellikle de ülke içinde yerinden edilmiş Yemenlilere yönelik nakit yardım programlarımızı durdurmak zorunda kalabiliriz’’ diye konuştu. Yaxley giderek daha fazla ailenin hayatta kalabilmek için dilencilik, çocukları çalıştırmak ve evlendirmek gibi zararlı başa çıkma mekanizmalarına başvurduğunu sözlerine ekleyerek Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin yerinden edilmiş, yiyecek, ilaç ve kalacak yer için bu paraya muhtaç olan 1 milyon insana nakit yardımda bulunduğunu hatırlattı.

 Yemen’in, hastalık karşısındaki en düşük bağışıklık düzeylerine sahip ülkeler arasında yer aldığı belirtiliyor.