Skip to main content
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Bilal Erdoğan AKP’nin başına geçmeye hazırlanıyor: Zamanlama, MHP ve ‘halk’ sorunu…

Bilal Erdoğan'ın AKP'nin başına geçmesine yönelik yol haritası büyük oranda hazır. Ancak ortada iktidar açısından ciddi problemler ve bununla birlikte tetiklenebilecek çok fazla fay hattı var. soL, sürecin ayrıntılarını aktarıyor.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 12.02.2026 , 11:20

AKP’deki en büyük kriz başlıklarından biri, Erdoğan sonrası liderlik tartışması.

Bu durum ciddi bir parti içi kavgaya da yol açarken, birçok isim bir numaralı koltuk için hamle üstüne hamle yaptı.

Ancak yaşanan türbülanstan önde çıkan aktör “şimdilik” Bilal Erdoğan oldu.

soL’un edindiği bilgiye göre, Bilal Erdoğan’a karşı AKP içinde öne çıkan tüm isimler; damatlar, Süleyman Soylu ve Hakan Fidan gibi aktörler “geçişi” kabullenmiş görünüyor.

Bu tabloya “şimdilik” notu düşülürken, bir yandan da bu geçişin nasıl olacağı tartışılıyor.

Kulislerde konuşulan senaryolardan biri, Bilal Erdoğan’ın bu yıl içinde AKP Genel Başkanlığı koltuğuna oturacağı yönünde.

Ancak böyle bir adımın seçim öncesi AKP’ye ciddi oy kaybı yaşatacağı konuşuluyor. Bu nedenle Erdoğan’ın geçiş planını seçim sonrasına bırakabileceği öne sürülüyor.

Bu durumda Bilal Erdoğan’ın önümüzdeki seçimlerde milletvekili adayı olması, Meclis’e girdikten sonra da AKP’nin bir numaralı koltuğuna oturtulması bekleniyor.

AKP örgütlerinde uzun süredir devam eden dönüşüm hamlesinin bunun için yapıldığı, Bilal Erdoğan’a yakın kadroların tek tek parti yönetimine alınmasının da bunun işareti olduğu ifade ediliyor.

Anayasa’da değişiklik formülü akıllara Bilal Erdoğan’ı getiriyor

Bu plan, yeni anayasa süreciyle de doğrudan bağlantılı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni anayasa konusunda son derece ısrarcı olduğu biliniyor.

Peki, Bilal Erdoğan’ın partinin başına geçmesine yönelik adım sonrası “Partili Cumhurbaşkanı” başlığı ne olacak?

Geçtiğimiz aylarda AKP’nin Anayasa Komisyonu’nun hazırlıklarına ilişkin medyaya yansıyan haber bu açıdan dikkat çekiciydi.

AKP’nin Erdoğan’a sunmaya hazırlandığı taslakta cumhurbaşkanının aynı zamanda parti başkanı olmasına kapı kapatılıyor.

Böylesi bir hazırlığın Bilal Erdoğan’ın partinin başına geçişinin de sinyali olabileceği belirtiliyor.

Özetle Bilal Erdoğan için yol haritası; önce vekillik, sonra genel başkanlık, ardından cumhurbaşkanlığı olarak şekilleniyor.

MHP krizi orta yerde duruyor

AKP’nin kendi içinde kriz gündemi olan bu geçiş süreci, ittifak ortağı MHP kanadında da başka bir krizi tetikleme potansiyeline sahip.

MHP’nin Bilal Erdoğan’ın başa geçeceği modele pek sıcak bakmadığı, hatta itirazları olduğu ifade ediliyor.

Adı zaman zaman masaya gelen Süleyman Soylu ve Hakan Fidan gibi isimleri daha “devletli” gören MHP cephesinin, Bilal Erdoğan adımının ittifaka ciddi zarar verebileceği yönünde değerlendirmeleri olduğu öne sürülüyor.

Özel olarak da Bahçeli’nin Bilal Erdoğan adımına sıcak bakmadığı iddia ediliyor.

Böyle bir geçiş mümkün mü?

Ortada AKP’nin planı ve açık bir yol haritası var.

Bu planın hayata geçmesi için ellerinden geleni yapacaklarını tahmin etmek güç değil.

Ancak bu planın hayata geçmesinin önünde çok ciddi engeller bulunuyor.

Bu engellerden biri, şimdilik durulmuş görünse de AKP içi rekabet… Burada sular her zaman yeniden ve şiddetli şekilde kaynamaya hazır.

Bunun yanı sıra AKP’nin içinde bulunduğu ve bir süredir sıyrılmış göründüğü yönetme krizi de orta yerde duruyor. Üstelik bu yönetme krizini çok daha katmerli hale getirme potansiyeli taşıyan sürecin tam ortasındayız.

Bir diğer sorun ise Erdoğan sonrasına dair geliştirilen senaryoların hayalci yanı. Sonuç olarak Erdoğan’ın görevi bıraktığı ya da seçimi kaybettiği bir durumda masadaki tüm senaryoların çok ciddi kırılımlara uğraması büyük olasılık. Bu açıdan Erdoğansız bir AKP’nin “bildiğimiz” AKP olmayacağı açık.

Tüm bu siyasi hesapların ötesinde, ülkenin ve halkın içinde bulunduğu ağır bir kriz tablosu var. Yoksulluk derinleşirken, ülke Yeni Osmanlıcı ve gerici bir cenderenin içine sıkıştırılıyor. AKP iktidarı ve mevcut düzen açısından en büyük risk ise burada, doğrudan halkın parçası olduğu fay hatlarının yerinden oynaması. Böyle bir tabloda Bilal Erdoğan senaryolarının ne kadar karşılık bulacağı ayrı bir merak konusu.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.