Belediyelerin öğrenci yurdu açma yetkisini kaldıran teklif Meclis komisyonundan geçti

Meclis komisyonundan geçen kararla yurtlar belediye denetiminden çıkarılacak. Öğrencilere özel barınma hizmeti veren kurumlara, kurum açma izniyle, işyeri açma ve çalışma ruhsatı, ortaokul ve ortaöğrenim düzeyinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilecek.

Haber Merkezi

AKP vekillerin Meclis’e sunduğu ve "Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname"de değişiklik isteyen teklif dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

AA’nın aktardığına göre "Büyükşehir Belediyesi Kanunu", "Belediye Kanunu" ve "İl Özel İdaresi Kanunu"nda belirtilen izin veya ruhsatlara ilişkin hükümler, öğrencilere özel barınma hizmeti veren kurumları kapsamayacak.

Öğrencilere özel barınma hizmeti veren kurumlara, kurum açma izniyle, işyeri açma ve çalışma ruhsatı, ortaokul ve ortaöğrenim düzeyinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilecek. Yükseköğretim düzeyindeyse yetki Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda olacak.

Silivri Cezaevi'nde tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, teklife hazırlık aşamasındayken karşı çıkmış ve "Ne yapacağımız belli, daha çok öğrenciye yurt yapacak daha çok gencin barınma sorununu çözeceğiz. İmkanı olan bütün CHP’li belediyelerimiz yurt yapıyor" demişti. İktidara gelince yurt sorununu "kökünden çözeceklerini" öne sürmüştü.

KYK yurtları yetersiz

Öğrenciler yüksek ev kiraları nedeniyle barınmak için devlet yurtlarına yöneliyor. Ancak yetersiz yurt sayısı, özel yurtların pahalı oluşu ve karşılanması mümkün olamayan ev kiraları nedeniyle barınma hakkı öğrenciler için giderek bir sorun haline geldi. Öyle ki bu sebeple okulunu bırakmak zorunda kalan, çalışan çok sayıda öğrenci var.

Öğrenci yurtlarının hem kapasitesi hem de koşulları çok yetersiz. Bu tabloya rağmen devlet yurtlarına her yıl zam yapılıyor.

İPA'nın İstanbul’daki yurtların kapasitelerine ilişkin geçtiğimiz aylarda paylaştığı verilere göre, kentteki KYK yurdu sayısı yalnızca 35. İstanbul’daki KYK yurt kapasitesi ise 23 bin 782 erkek, 34 bin 684’ü kadın olmak üzere toplamda 58 bin 466. 

Mevcut KYK yurtları, İstanbul dışından gelen öğrencilerin yaklaşık yüzde 30’unu ancak karşılayabiliyor.

Valiliğin paylaştığı verilere göre, İstanbul'da 14 devlet, 44 vakıf üniversitesi ve 3 vakıf meslek yüksekokulu olmak üzere toplam 61 üniversite bulunuyor. Türkiye’deki üniversitelerin yüzde 29,61’ine İstanbul ev sahipliği yapıyor. Yükseköğretimde eğitim gören öğrenci sayısı toplam 1 milyon bin 834. 553 bin 203 öğrenci devlet üniversitelerinde, 440 bin 586 öğrenci vakıf üniversitelerinde, 8 bin 45 öğrenci ise vakıf meslek yüksekokullarında eğitim görüyor.

MEB Örgün Eğitim İstatistikleri 2023 raporuna göre, 2019-2020 döneminde 793 KYK yurdunda 703 bin öğrenci kapasitesi bulunurken, 2022-2023 döneminde 785 KYK yurdunda 876 bin öğrenci kapasitesi mevcut. KYK yurt sayısı azalmış olmasına rağmen, toplam öğrenci kapasitesi 173 bin artmıştı.

2021-2022 döneminde 759 bin olan kapasite, 2022-2023 döneminde sadece 9 yeni yurt eklenmesine rağmen, 117 bin öğrenci artışı ile 876 bin oldu.

BBC Türkçe’nin Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan edindiği güncel veriye göre, 2024'te 850 yurt binasında 962 bin öğrenci kapasitesi bulunuyor.

Öğrenciler sık sık yetersiz yurt koşulları nedeniyle eylem yapıyor.

Belediyelere yeni düzenleme: Yetkiler büyük ölçüde kısıtlanacak
be