Belediye işçilerinin sorunları bitmiyor. Hem belediyeler hem de sendikalar işçilerin sorunlarını görmezden geliyor. Bir başına kalan belediye işçileri ise ya işlerinden istifa edip başka işlerde çalışıyor ya da onca sorun ve yoksulluk içinde çalışmaya devam etmek zorunda kalıyor.
Ankara Yenimahalle Belediyesi işçileri ve Adana Seyhan Belediyesi işçileri bir süredir sorunlarını yetkililere duyurmaya çalışıyor. Ancak çoğu zaman ne muhatap bulabildiklerini ne de sendikadan yetkili birine ulaşabildiklerini söylüyor işçiler. soL'a konuşan işçiler "Zaten az sayıda işçiyle göreve çıkıyoruz. Arkadaşlarımızın neredeyse hepsi daha iyi koşullarda bir iş arıyor. Yetkililerin bizi ve sorunlarımızı görmezden geliyor. Böyle devam edemeyiz" diyor.
'Her gün topladığım çöp bile aldığım maaştan daha fazla para ediyor'
Bekir*, Adana Seyhan Belediyesi'nde çalışıyor. Temizlik işlerinde görev yapıyor. "Bizim belediyede temizlik işleri ile taziye işlerine bakan işçiler isyan etmiş durumda. Haklarımızı istiyoruz. Ne fazla mesai ücretlerimiz ne de devletin verdiği iyileştirme paraları geçti elimize. Devletten gelen tediye katkısı 40 bin lira tutarında ve bu para bizim hesabımıza geçmedi" diye başlıyor söze.
Sorunlarını her gün ilettiklerini hatta geçen gün bu nedenle eylem yaptıklarını söyleyen Bekir, "İnanın zorumuza gidiyor. Kimseden borç falan istemiyoruz. Bu bizim hakkımız. Ek mesai yapıyoruz ya da hakkımız olan ödeneklerimiz oluyor onu istiyoruz. Yani resmen belediye emeğimize el koyuyor" diyor.
Belediye ile yaptıkları görüşmelerin ve eylemlerin ardından daha dün telefonlarına mesaj geldiğini söyleyen Bekir, "Bakın burası Adana. Sıcağın alnındayız. O taziye çadırları, masalar, sandalyeler kolay kurulmuyor. Sabahtan akşama kadar kilometrelerce yürüyüp sokakları temizliyoruz. Ama insanın da zoruna gidiyor. Çöpten topladığım pisliği geri dönüşüme satsam aldığım maaştan fazlası eder. Yazık yani" sözleriyle anlatıyor yaşadığı sorunları.
'Belediye hem paramız yok diyor hem lüks makam araçlarına biniyor'
Mehmet* de belediyede çalışanlardan biri. "Abartmıyorum çıkarsınlar listeyi baksınlar, her işçinin en az 100 bin lirası içerde kaldı" diye başlıyor söze.
Belediye geçen gün ilettiği bilgilendirme mesajında kibarca "paramız yok" demiş oldu. Ancak belediye işçileri "Belediyenin parası bize gelince mi bitti" diye soruyor haklı olarak.
Mehmet, "Bizler sıcak, soğuk, yağmur, çamur demeden cenazelere çadır ve masa sandalye taşıyan ve gün içinde dinlenme alanı, olanağı bile olmayan kimisi 20 kimisi 60 yaşında 38 iş arkadaşıyız. Şeflerimizden, müdürümüzden ve başkan yardımcısından sürekli mobinge maruz bırakılıyoruz. Biz her gün onlarca iş yaparken, belediye yönetimine yakın bazı belediye işçileri işe bile gelmeden maaş alıyor. Bu isimlerin kim olduğunu biliyoruz. Şimdi belediye hiçbir şey olmamış gibi kalkıp 6 ay sonra mesaj atıyor paramız yok diye. Biz işçilerin haklarını vermeyip, son model Mercedes Vito, Audi A6 , Peugeot 5008 marka araçlara binen, peşinde iki adet koruma arabasıyla gezen başkanın tasarruf yapması lazım. Bizim değil" sözleriyle anlatıyor yaşadığı sorunları.
'Çocuğuma kırtasiye masrafını kardeşimden borç para alarak karşıladım'
Mustafa* Ankara Yenimahalle Belediyesi'nde çalışıyor. "Bizde neredeyse tüm birimlerde durumlar berbat. Çoğu arkadaş çıktı gitti. Daha ucuza çalışacağı yer yok zaten. Yol ve yemek yardımlarıyla beraber aldığımız maaş asgari ücretin bir tık fazlası. Geçinme şansımız yok" diye başlıyor söze.
"Çoğu arkadaşım istifa etti başka yerde çalışmaya başladı. DİSK'ten muhatap arıyoruz, bulamıyoruz. Burada ilan edilmemiş bir isyan hali var gerçekten. Sabahtan akşama kadar yollarda, sokaklarda gece demeden gündüz demeden çalışıyoruz. Yıllardır belediyede çalışan insanlarız. Yaptığımız işleri başka birine yevmiyeyle yaptırsan o paraya çalışmaz. Mesela benim bulunduğum birimde bir usta bir de işçi çalışıyor. İki kişiyiz sadece. Ve çok yoğunuz. Dinlenecek zaman dahi bulamıyoruz. Okullar başladı mesela, çocuğuma kırtasiye masrafını kardeşimden borç para alarak karşıladım. Ben gece gündüz köpek gibi çalışıyorum. Bunun karşısında oğluma alacağım bir defter ya da kalem için borç para aramamalıyım" sözleriyle anlatıyor yaşadıklarını.
Yetkililerden sorunlara çözüm bekleyen belediye işçileri maaşlarına iyileştirme yapılmasını ve içerde kalan haklarının verilmesini talep ediyor. "Sadaka değil, hak ettiğimizi istiyoruz" diyen işçiler kısa zamanda sorunlar çözülmezse çalışmaya devam etme olanaklarının olmadığını ifade ediyor.
* Belediye işçilerinin isimleri mesleki olarak sorun yaşamamaları adına değiştirilmiştir.