Batı ülkelerinden İsrail'e Refah saldırıları nedeniyle tepki: 'Endişe duyuyoruz'

ABD Başkanı Biden, Ürdün Kralı ile görüşmesinin ardından İsrail'e Refah'a saldırılarını durdurma çağrısı yaptı. İsrail'e birçok Batı ülkesinden de tepki geldi.

Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine dönük askeri operasyonlarını durdurma çağrısı yaptı.

Ürdün Kralı Abdullah'la Beyaz Saray'da görüşmesinin ardından konuşan Biden, "Refah'ta askeri operasyon, orada yaşayan 1 milyondan fazla insana güvenlik ve destek sağlanmasına dair güvenilir bir plan olmadan yürütülmemeli. Orada bulunan insanlar, kuzeydeki şiddetten ötürü birden fazla kez yerlerinden edildi ve şimdi açıkta kalmış ve savunmasız şekilde Refah'a sıkıştırıldılar. Korunmaya ihtiyaçları var" dedi.

ABD'nin İsrail'le Hamas arasında 6 haftalık ateşkesin sağlanması için "gece gündüz" çalıştığını söyleyen Biden, "anlaşmanın önemli öğelerinin masada olduğunu" ifade etti.

Ürdün Kralı Abdullah da, Gazze'de geniş çaplı ateşkes çağrısı yaparak, "Durup bunun sürmesine izin veremeyiz. Kalıcı bir ateşkese şimdi ihtiyacımız var. Savaş bitmeli" diye konuştu.

AB'nin dışişleri yetkilisinden Netanyahu ve Biden'a tepki

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borell, askeri operasyonun başlamasının ardından dün Netanyahu'ya tepki göstererek, "kendisinin kimseyi dinlemediğini" belirtmişti. Netanyahu'nun Refah'taki sığınmacıların büyük askeri operasyon öncesi tahliye edileceğine dair açıklamalarına yanıt veren Borell, "Nereye tahliye edilecekler? Ay'a mı? Bu insanları nereye tahliye edecekler?" dedi.

Borrell, Brüksel'de gazetecilere yaptığı açıklamada da, ABD Başkanı Biden'ı eleştirdi. Biden'ın Gazze'de çok fazla kişinin öldüğünü ve saldırıların orantısız olduğunu söylediğini hatırlatan Borrell, "Eğer çok fazla kişinin öldüğünü düşünüyorsanız, belki de insanların ölmesini engellemek için İsrail'e daha az silah sağlamanız gerekir" dedi.

Batı ülkelerinden tepkiler

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron da, konuya ilişkin Borell'e benzer bir tepki gösterdi. Cameron, "Bu insanların içinde nasıl bir savaş yürütüleceğini görmek gerçekten imkansız diye düşünüyoruz. Onların gidebileceği hiçbir yer yok. Güneye Mısır'a gidemezler, kuzeye evlerine dönemezler, çünkü evlerin birçoğu yıkıldı. Yani, durum hakkında çok endişeliyiz, İsrail'in daha fazla eyleme geçmeden önce durup ciddi bir şekilde düşünmesini istiyoruz" diye konuştu.

Öte yandan, İngiltere hükümeti, insan hakları ihlalleri gerekçesiyle Batı Şeria'daki dört İsrailli yerleşimciye yaptırım getirildiğini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Cameron, "Yaşananlara karşı açık olmalıyız. Aşırılıkçı İsrailli yerleşimciler Filistinlileri, çoğunlukla silahla olmak üzere, yasal olarak kendilerinin olan topraklarını terk etmesi için tehdit ediyor. Bu davranış yasa dışı ve kabul edilemez. İsrail daha güçlü eyleme geçerek bu yerleşimci şiddetini durdurmalı. Sıklıkla taahhütlerin verildiğini görüyoruz, ancak bu taahhütler uygulanmıyor" dedi.

İngiltere Başbakanlığı da, Refah'taki askeri operasyonun yaratacağı sonuçlardan "derin endişe duyduklarını" kaydetti.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, İsrail'in Refah'a saldırısının "insani bir felakete yol açacağını" belirterek, "Gazze'deki insanlar havada yok olup gidemez" ifadelerini kullanmıştı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk de, "Dünya bunların yaşanmasına izin vermemeli. Nüfuzu olanlar bu duruma müsaade etmek yerine engel olmalı" demişti.

Hollanda'da da bazı insan hakları örgütlerinin İsrail'e yapılan silah satışına ilişkin Aralık ayında açtığı dava sonucunda mahkeme, dün Hollanda hükümetinin İsrail'e yaptığı F-35 satışlarının durdurulması yönünde karar verdi. Kararda, satılan uçakların uluslararası insani hukukunu ihlal edilecek şekilde kullanılabileceğine işaret edildi.

Hollanda hükümeti, buna karşılık kararın dış politikanın belirlenmesine dönük müdahale olduğunu savunarak yüksek mahkemeye itiraz edeceğini açıkladı.

İsrail'in Refah saldırıları

İsrail Başbakanı Binyamin Netahyahu, Refah kentine saldırıların başlamasının ardından yaptığı açıklamada, kentte iki İsrailli rehineyi kurtardığı için İsrailli askerleri tebrik ederek, "Kusursuz bir operasyon yapıldı" demişti.

İsrail'in Refah'a yaptığı saldırılarda Filistinli kaynaklara göre 100'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Hamas, daha sonra yaptığı açıklamada, saldırılarda İsrailli rehinelerin de öldüğünü öne sürmüştü.

Netanyahu, uluslararası toplumdan gelen uyarılara karşın İsrail'in saldırılarını genişletmeyi hedeflediğini açıklamıştı. Hamas, buna karşılık, Refah'a yönelik yeni askeri harekatın, ateşkese karşılık rehinelerin iadesine ilişkin müzakereleri bitireceğini vurgulamıştı.

Diğer yandan, dün İsrail ordusu tarafından kurtarılan iki rehinenin İsrail'de bir hastaneye sevk edildiği ve durumlarının iyi olduğu belirtildi.

Hamas, dün yaptığı açıklamada, İsrail'in Refah'taki hava saldırılarında bazı İsrailli rehinelerin hayatını kaybettiğini ve bazılarının yaralandığını açıkladı.

Hamas'ın askeri kanadı El-Kassam Tugayları, hava saldırılarının ardından yaralanan sekiz İsrailli rehinelerden üçünün yaralarından dolayı hayatını kaybettiğini bildirdi.