Başkentgaz, Ensar’a para aktardığı yıl vergi de ödememiş

Başkentgaz’ın Ensar Vakfı’na aktardığı paranın şirketin son üç yıl boyunca ödediği verginin üç katı olduğu ortaya çıktı.

Haber Merkezi

İktidara yakınlığıyla bilinen Torunlar Holding’in başında olduğu Başkentgaz’ın Kızılay üzerinden ‘şartlı bağışla’ Ensar Vakfı’na 8 milyon dolar aktardığı ortaya çıkmıştı. Bu yöntemle Başkentgaz’ın vergi kaçırdığı tartışmaları gündeme gelmişti. Başkentgaz’ın Ensar Vakfı’na aktardığı paranın şirketin son üç yıl boyunca ödediği verginin üç kati olduğu ortaya çıktı.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi’nin bilgi edinme talebine Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından verilen cevapta 2017 yılında Kızılay üzerinden 7 milyon 925 bin dolar (yaklaşık 55 milyon TL) Ensar Vakfı’na bağış yapan Başkentgaz’ın son 3 yılda ödediği verginin 18 milyon 490 bin TL olduğu ortaya çıktı.

Bakanlık tarafından Hakverdi’ye gelen cevapta Başkentgaz’ın 2017 yılında matrahsız olduğu ve bu yüzden hiç vergi tahakkuk etmediği ortaya çıktı. Başkentgaz’ın sahibinin Erdoğan’ın hem okul hem futbol arkadaşı olduğunu dile getiren Hakverdi şunları söyledi.

"Peki kim bu Ankaralıların parasını alıp Ensar’ın Amerika’nın en güzel yerinde bina dikmesine destek olan Başkentgaz’ın sahibi? Torunlar GYO. Erdoğan’ın İmam Hatip Lisesi'nden arkadaşı Aziz Torun ve ailesi. Torunların kurucusu baba Osman Torun, 1955’te İstanbul’a gelir. Torun ailesi iş hayatında önce gıda işine girer ardından inşaat işinde büyürler. 

Özellikle 2005’li yıllardan itibaren artık onları kimse tutamaz. 2000’li yıllardan sonra yıldızı giderek parlayan Torunlar; plazalar, residanslar, AVM’ler, turizm tesisleri, marinalar sahibi olur. Yıl 2013’ü gösterdiğinde şirket Başkent Gaz’ın da sahibi olur. Yönetim Kurulu üyeleri arasında Sanayi Ticaret Bakanlığı yapmış Ali Coşkun bile var. Erdoğan ve Torun’un futboldan da arkadaş. Öyle bir futbol aşkı var ki içlerinde bu aşkı görmek için Ali Sami Yen Stadı'nın yerinde bugün ne olduğuna bakmanız yeterli."

Hakverdi açıklamasını şöyle sürdürdü: "Yıllara göre vergi seyrine baktığınızda devletin kasasına girmesi gereken paranın nereye gittiği açıkça görülüyor. İşin teknik boyutuna girildiğinde ise hesaplar GYO statüsü nedeniyle kitabına uygun gösterilmeye çalışılsa bile ortaya doğru sonuç çıkma ihtimali çok düşük. Başkentgaz’ın Kızılay aracılığıyla yaptığı bağışın vergisel açıdan değerlendirilebilmesi için şirketin 2017 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesi'ni kamuoyuyla paylaşması gerekmektedir."