Erken seçim sonrası siyasi çıkmazın yaşandığı Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği'nin (AB) eski Brexit müzakerecisi Michel Barnier'i Fransa'nın bir sonraki başbakanı olarak atadı.
73 yaşındaki Barnier, Macron'un patron yanlısı reformlarını geri çekmeyeceği bir aday bulmak için ikna etmeye çalıştığı muhafazakar Les Républicains (LR) partisinin kıdemli bir üyesi. Macron'un, ayrıca Ulusal Meclis'te çoğunluk sağlamak için LR'nin desteğine sahip olabilmesi yüksek ihtimal.
Selefi Gabriel Attal ile yaptığı devir teslimde "kopuş ve değişim" sözü veren Barnier, "birçok insanın yaşadığı acı, terk edilmişlik ve adaletsizlik hissini" ele almaya çalışacağını öne sürdü.
Barnier, aşırı sağ blokun çok güçlü olduğu alt mecliste çalışma çoğunluğu sağlamak için gösterilecek çabalar hakkında, "Hükümet ve parlamento arasında ve tüm siyasi güçlerle çok fazla dinlememiz ve saygı göstermemiz gerekecek" dedi.
AB'nin eski komisyon üyesi
Macron'un, dört yıl boyunca AB'nin geçmişte bir komisyon üyesi olan ve daha sonra Brexit konusunda Londra ile Brüksel'in müzakerecisi olarak görev yapan bir başbakan seçmiş olması dikkat çekti.
Macron'un iki ay önce yapılan erken seçimden bu yana başbakan ataması yönünde baskı artıyordu. Barnier'in selefi Attal, dün yaptığı açıklamada, Macron'a teşekkür etti ancak bu kadar erken ayrıldığı için hayal kırıklığına uğradığını ifade etti.
Attal, "Fransız siyaseti hasta bir durumda, ancak iyileşmenin bir yolu var" diyerek, siyasi parti liderlerini "sekter" tutumlarından vazgeçmeye çağırdı.
Kabinede köklü değişiklik bekleniyor
Sağ ve sol ittifaklar, seçimden sonra asılı kalan parlamentoda açık bir çoğunluğa erişememişti.
Parlamentoda 2025 bütçe görüşmelerinin başlaması için gelecek ayın son tarih olması, kamu maliyesi kötü durumda olan Fransa'da siyasi çıkmazı kırma ihtiyacını artırmıştı.
Macron, Barnier ile kabine atamaları için ayrıca görüşecek. Kabinenin köklü bir şekilde değişeceği öngörülüyor. Maliye Bakanı Bruno Le Maire gibi önde gelen isimlerin kabineden ayrılması bekleniyor.
Parlamentonun Barnier'in atamasını onaylaması gerekmiyor. Ancak muhalefet partileri bir hükümeti devirmek için güvensizlik önergeleri sunabilir. Bu durum, yeni başbakanın parti ötesi desteğe ihtiyacı olacağı anlamına geliyor.
Macron, Le Pen'in desteğine mi yöneldi?
Macron ayrıca, Barnier hükümetinin devam etmesi için Marine Le Pen'in aşırı sağcı Ulusal Birlik'inden de desteğe ihtiyaç duyuyor, zira başbakan tercihi Fransa'daki sol partilerin karşı çıktığı bir eğilime işaret ediyor.
Le Pen, partisindeki bazı kişiler Barnier'i Macron öncesi dönemin "fosilleşmiş" bir kalıntısı olmakla eleştirmesine rağmen, atamayı ihtiyatla karşıladı.
Le Pen muhabirlere yaptığı açıklamada, "Barnier en azından talep ettiğimiz kriterlerden birini karşılıyor gibi görünüyor, bu da farklı siyasi güçlere saygı duyacak ve Ulusal Meclis ile konuşabilecek birine sahip olmaktı. Bütçe durumunu çözmek için uzlaşmalara ihtiyaç duyulacağı için bu faydalı olacak" dedi.
Sol bloktan yeni atamaya tepki
Erken seçim sürecinde, Macron'un grubundan politikacılar da dahil olmak üzere partiler, Le Pen'in partisi Ulusal Birlik'in (RN) adaylarının kazanmasını engellemek için birçok seçim bölgesinde taktiksel olarak birlikte çalışmıştı.
Sol görüşlü bir ittifak seçimlerde en fazla sandalyeyi kazansa da çoğunluk sağlamayı başaramadı. Sol bloku Macron'un merkezci destekçileri ve müttefikleri takip etti. Aşırı sağcı RN partisi üçüncü olsa da, seçimlerde tek başına en çok oy kazanan siyasi parti oldu.
Sol ittifakın bir parçası olan Boyun Eğmeyen Fransa partisinin lideri Jean-Luc Mélenchon, Barnier'in adaylığını sert bir şekilde eleştirerek, destekçilerini Cumartesi günü Macron karşıtı protesto gösterilerine katılmaya çağırdı. Mélenchon, "Bu seçimde soyulduk" ifadelerini kullandı.
Sosyalist Parti ise solun tek başına yeterli sandalyesi olmamasına karşın Barnier'i engellemeye çalışacağını söyledi.
AB'den Barnier'e tebrik
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'se, X hesabından yaptığı açıklamada, Barnier'i tebrik ederek, "Barnier, uzun deneyiminin gösterdiği gibi, Avrupa ve Fransa'nın çıkarlarını kalbinde taşıyor" dedi.
Barnier, Fransa'nın 2022 seçimlerinde LR'nin cumhurbaşkanı adayı olmak için öne çıkmıştı. Bu dönemdeki kampanyasında göç konusunda sert bir tutum takınan Barnier, Fransa'ya AB dışından gelenlerin üç ila beş yıl süreyle moratoryum altına alınmasını önermiş ve göçün "kontrolden çıktığını" iddia etmişti.