Bangladeş'te protestocular sarayı bastı, başbakan istifa ederek ülkeden kaçtı

Bangladeş'te bir aydır süren protestolar dün şiddetlendi. Başbakan Hasina, protestocuların bugün sarayını basması üzerine istifa ederek ülkeden kaçtı. Ordu geçici hükümet kurulacağını açıkladı.

Dış Haberler

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, ülkede haftalarca süren şiddetli gösterilerin ardından istifa ederek ülkeden kaçtı.

Ordu şefi General Waker-Uz-Zaman, ulusa hitaben yaptığı konuşmada, Bangladeş'i geçici bir hükümetin yöneteceğini duyurarak sükunet çağrısında bulundu.

Yaklaşık yirmi yıldır ülkeyi yöneten Hasina, Pazartesi günü büyük bir kalabalığın başkent Dakka'daki başbakanlık sarayına yürümek üzere ulusal sokağa çıkma yasağını yok saymasının ardından askeri bir helikoptere binerek kaçtı.

Dün 100'e yakın kişi hayatını kaybetti

Bangladeşli yetkililerin bastırmaya çalıştığı haftalarca süren protestolarda 300 kişi hayatını kaybetti. Pazar gecesi yapılan protestolara polisin müdahalesi sonucu yaklaşık 100 kişi hayatını kaybetmiş ve sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Kanlı gecenin ardından bugün sokaklarda askerlerin devriye gezmesine karşın protestocular hükümete meydan okumaya devam etti. Başkentte kalabalık daha da büyürken, eylemciler başkent Dakka'ya yürüyüş çağrısında bulundu.

Eylemciler başbakanın sarayını bastı

Bugün büyük bir kalabalık başbakanın sarayına saldırarak Hasina'nın konuşma yapmasını engelledi. Öğleden sonra erken saatlerde, başbakanın ayrılış haberinin yayılmasının ardından eylemciler kutlamalara başladı.

Ordu komutanı: 'Ülkeye barış getireceğiz'

Ordu şefi Waker-Uz-Zaman, vatandaşları orduya güvenmeye çağırarak ordunun ülkeye barışı geri getireceğini savundu. "Ayrıca protestolar sırasında meydana gelen her ölüm ve suç için adaletin sağlanmasını sağlayacağız" diyen Zaman, halkı sabırlı olmaya ve şiddet  eylemlerine son vermeye çağırdı.

General, "Tüm büyük siyasi partilerden temsilciler davet ettik ve davetimizi kabul edip bizimle işbirliği yapmayı taahhüt ettiler" diye ekledi.

Bangladeş, 1971'de Pakistan'dan bağımsızlığını sağlayan savaşın ardından 1970'lerde ve 80'lerde uzun yıllar askeri yönetim altında kalmıştı.

Protestolar neden büyüdü?

Ülkede protestolar bir ay önce kamu sektöründe iş kotası planı nedeniyle öğrenciler tarafından başlatıldı. Hükümet üniversiteleri kapatarak ve protestoculara baskı yapmak için polisi ve orduyu kullanarak yanıt verdi.

Hasina ülke çapında sokağa çıkma yasağı koydu ve telefonlara ve internete erişimi kesti. Protestoların devam etmesi üzerine ülkenin yüksek mahkemesi, çokça tartışılan kotaların yüzde 30'dan yüzde 5'e düşürülmesi ve gazilerin yakınları için yüzde 3 olması gerektiğine karar verdi.

Mahkemenin bu kararına karşın gösteriler, Hasina'nın istifasını ve öldürülenlerin hesap vermesini talep eden ülke çapında bir ayaklanmaya dönüştü.