Bangladeş'te kamu istihdam kotasına karşı öğrenci ayaklanması: 39 kişi hayatını kaybetti

Bangladeş'te kamu sektöründeki istihdam kotasına karşı öğrencilerin başlattığı protestolar şiddetlendi. Polisle çıkan çatışmalar sonucunda şu ana kadar 39 kişi hayatını kaybetti.

Dış Haberler

Bangladeş'te öğrenciler, hükümetin kamu istihdamına yönelik kota düzenlemesine karşı uzun bir süredir protestolar düzenliyor.

Son günlerde yoğunlaşan gösterilerde polis, protestoları bastırmak için bazı mobil internet hizmetlerini kesti. Bunun üzerine öğrenciler, dün başkent Dakka'da polisle çatıştı. Polis, araçları, polis karakollarını ve diğer kuruluşları ateşe veren protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı.

Polis, başkent Dakka'daki BRAC Üniversitesi yakınlarındaki öğrencilere karşı göz yaşartıcı gaz kapsülleri kullandı. Güney liman kenti Chittagong'da da ana otoyolu tıkayan ve taş atan öğrencilere karşı da göz yaşartıcı gazla saldırıldı.

Ülke genelindeki protestolarda çıkan çatışmalarda en az 39 kişinin öldüğü, 400'ün üzerinde kişinin yaralandığı bildirildi.

Bilgi Teknolojileri Bakanı Zunaid Ahmed Palak, mobil internetin "çeşitli söylentiler" ve sosyal medyada "yaratılan istikrarsız durum" nedeniyle "geçici olarak askıya alındığını" ileri sürdü.

İki gün önce, internet sağlayıcıları protestocuların temel örgütlenme aracı olan Facebook'a erişimi kesmişti.

Öğrencilerin önceki akşam muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Partisi'nin (BNP) desteğiyle ülke çapında grev çağrısında bulunmasının ardından çatışmalar şiddetlenirken, partinin genel merkezi polis tarafından basıldı.

Kamuda istihdam kotası

Öğrenciler, ülkenin bağımsızlık hareketine öncülük eden Başbakan Şeyh Hasina'nın Awami Birliği partisinin destekçilerini kayırdığını savundukları kamu istihdamında kota düzenlemesine karşı haftalardır gösteri düzenliyorlar.

Düzenleme kapsamında, kamudaki işlerin üçte biri 1971'de ülkenin Pakistan'dan bağımsızlığı için savaşan gazilerin aile üyeleri için ayrılmış durumda.

170 milyonluk toplam nüfusun neredeyse beşte biri olan yaklaşık 32 milyon insanın işsiz veya eğitimsiz olması nedeniyle öfkelenen öğrenciler, "liyakate dayalı bir sistem" talebinde bulunuyor.

Pazartesi günü Dakka Üniversitesi kampüsünde patlak veren protestolar şiddetlendi. Protestocu öğrenciler polis ve Awami Birliği'nin öğrenci kanadıyla çatıştı.

Salı günü protestolar sırasında altı kişi öldürüldü. Önceki gün tüm kamu ve özel üniversiteleri süresiz olarak kapatan hükümet, kampüslere çevik kuvvet polisi ve Sınır Muhafız paramiliter gücü gönderdi.

Devlet televizyonuna saldırı

Dün geç saatlerde, ülkenin devlet tarafından işletilen Bangladeş Televizyonu'nun merkez ofisi, protestocuların ana kapıyı kırması ve resepsiyonu ve aracı ateşe vermesiyle saldırıya uğradı.

Kanal tarafından Facebook sayfasında yapılan açıklamada birçok kişinin içeride mahsur kaldığı aktarıldı.

Protestolar, Hasina'nın üst üste dördüncü dönemini kazanmasından bu yana hükümete yönelik ilk büyük ayaklanma oldu.

Hasina önceki gün yaptığı bir konuşmada, hükümetinin ölümleri araştırmak için bir yargı paneli kuracağı ve sorumluların adalete teslim edileceği taahhütünde bulundu.

2018'den sonra yeniden

Ülkede kamu sektörüne yönelik istihdam kotaları, 2018'e kadar yürürlükteydi. Hükümet, 2018'deki kitlesel öğrenci protestolarının ardından bu kotaları dondurmuştu. Ancak geçtiğimiz ay Yüksek Mahkeme bu kararı iptal etti ve 1971 gazilerinin yakınlarının dilekçe vermesinin ardından kotaları yeniden yürürlüğe koydu.

Hasina, öğrencilerden Yüksek Mahkeme'nin hükümetin Yüksek Mahkeme kararına karşı yaptığı itiraz hakkında gelecek ay bir karar vermesine kadar "sabırlı" olmalarını istedi.

Adalet Bakanı Anisul Huq da, dün hükümetin protestocularla konuşmaya istekli olduğunu söyledi.

Bangladeş Komünist Partisi'nden hükümete: Öğrencilerin talebini ciddiye alın

Bangladeş Komünist Partisi, önceki gün sosyal medyada yaptığı açıklamada, Başbakan Şeyh Hasina'nın halk arasında güven duygusu aşılamada ve şiddeti azaltmada başarısız olduğunu söyledi. Parti, devletin protestocu öğrencilere yönelik saldırıların faillerini cezalandırmak ve kota sisteminin yeniden gözden geçirilmesi talebini ele almak için ciddi adımlar atmasını talep etti.

Öğrencilerin talebini adil olarak nitelendiren parti, Hasina'nın Çarşamba günü ulusa hitabında öğrenci eylemini "terörizm" ile karşılaştırdığı için kınadı. Parti, durumun daha da kötüleşmesini önlemek için devletin öğrencilerin taleplerini ciddiye alması çağrısında bulundu.

Bangladeş Komünist Partisi, ayrıca Dakka'da öğrencilere yönelik şiddete karşı önceki gün bir gösteri düzenledi.