Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Bakanlıktan 'koruyucu aile' açıklaması: 'Öz aileleri ya da yakınlarına ulaşmaya çalışacağız'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın, depremzede çocuklara yönelik koruyucu aile uygulamasına dair yaptığı açıklamada, 'Bu süreçte kendi öz aileleri ya da yakınlarına ulaşmaya çalışacağız' denildi.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 16.02.2023 , 21:27 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Musa Şahin, "Depremzede çocuklarla alakalı herhangi farklı bir koruyucu aile modeli uygulanmamaktadır. Öncelikle biz çocuklarımızın bu süreci en iyi şekilde atlatmaları için refakatsiz çocuklarımızı kurumlarımızda bakım altına alacağız" dedi.

Şahin, koruyucu aile konusunda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Şahin, çeşitli sebeplerden dolayı biyolojik ailelerinin yanında yaşayamayan 0-18 yaş grubu çocuklara, devlet bakımı altına alındıktan sonra başka bir aile yanında, aile odaklı verilen bakım hizmeti olduğunu söyledi.

Şahin, koruyucu aile olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerektiğini belirtti. Türkiye'de yaşıyor olma, 25-65 yaş arası en az ilkokul mezunu ve düzenli bir gelire sahip olma şartlarının bulunduğunu söyleyen Şahin, "Çocuklarımıza şefkat, hoşgörü ve sabırla yaklaşabilecek tüm bireyler koruyucu aile olabilirler" dedi.

Evlat edinmeyle, koruyucu aile arasındaki fark hakkında konuşan Şahin, şöyle dedi:

"Koruyucu ailelikte devletin bakım süreci devam ederken, bu süreç aileyle paylaşılmaktadır. Evlat edinmede ise hukuksal süreçler tamamlanarak velayet tamamen aileye geçmektedir. Koruyucu ailelikte evli ya da bekar olma şartı yok. Ama evlat edinmede evli olma şartı var. Burada bizim koruyucu ailelere yaptığımız ödemeler olmaktadır. Ama evlat edinme süreci tamamlandıktan sonra herhangi bir ödeme süreci olmamaktadır."

'Öz aileleri ya da yakınlarına ulaşmaya çalışacağız'

Depremzede çocuklarla alakalı herhangi, farklı bir koruyucu aile modeli uygulanmadığını belirten Şahin, "Öncelikle biz çocuklarımızın bu süreci en iyi şekilde atlatmaları için refakatsiz çocuklarımızı kurumlarımızda bakım altına alacağız. Bu süreç içerisinde kendi öz aileleri ya da yakınlarına ulaşmaya çalışacağız" diye konuştu.

Depremden zarar gören, gerek kurumlardaki, gerek ailelerinin yanında yaşayan çocuklarda depremin yaratmış olduğu travmatik etkiyi ortadan kaldırmak için çalışma başlattıklarını bildiren Şahin, "Bu süreç içerisinde meslek elemanlarımız tarafından sağlanacak psikososyal destekle çocuklarımızın travmadan hızlı bir şekilde ve en az zararla kurtulmaları için var gücümüzle çalışacağız" ifadelerini kullandı. (AA) 

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.