Sayfa yolu
Bakanlık kafasına göre karar verdi, Danıştay kararı çiğnendi: Kapatılan Harmandalı'na çöp dökülüyor
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 19.09.2025 , 14:56 Güncelleme Tarihi: 19.09.2025 , 15:21
Kurulurken 15 yıl ömür biçilen İzmir'in Çiğli ilçesindeki Harmandalı Çöplüğü'ne 1992'den bu yana çöp dökülüyor.
Çöp yığınlarının kayması sonucu yapılar zarar görmesi ve kötü koku ile kapasite aşımı bir yana çöplüğün patlama riski de bulunuyor.
Bölgede yaşayan ve pencere dahi açamayan yurttaşlar uzun zamandır depolama alanının kullanıma kapatılması ve gerekli önlemlerin alınması için eylemdeydi. Eylemlerin ardından Danıştay 4. Dairesi, Harmandalı Düzenli Atık Depolama Tesisi'nin kapatılmasını isteyen mahalle sakinlerinin talebini yerinde buldu ve çöp depolama işleminin durdurulmasına yönelik karar onandı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) bir süre bu kararı uygulamadı ve Harmandalı'ndaki alana çöp dökmeye devam etti.
Bir süredir Tire'ye götürülüyordu, CHP'li Başkan itiraz etti
Ancak başta Cumhuriyet Mahallesi olmak üzere Çiğli halkının da tepkisiyle bir süredir çöplerin bir bölümünün Tire'de belirlenen alana dökülmesine karar verildi. Tire’ye bağlı Karateke Mahallesi'ndeki alana depolamaya başlanan çöpler bu kez de Tire'de yaşayanların tepkisini çekti.
Tire Belediyesi Ağustos ayı olağan meclis toplantısında konuşan CHP'li Tire Belediye Başkanı Hayati Okuroğlu da söz konusu faaliyet alanının daha önce "vahşi depolama alanı" olarak kullanıldığını söyledi. Yeni atık dökümlerinin yapılmasının tehlikeli olduğunu belirten Okuroğlu, karardan rahatsız olduklarını ifade etti.
Belediyeler topu İzBB'ye attı, 'sabır' istedi
Bu sırada özellikle Karşıyaka ve Konak'ta belediyelerin maaş ödememesi nedeniyle fiilen grev yapan işçilerin mücadelesiyle çöp krizi merkez ilçelerde görünür hale geldi.
Konak Belediyesi'nden yapılan açıklamada, Harmandalı Atık Depolama Alanı'nın kapatılması sonrası yaşanan aksaklıklar nedeniyle çöp toplamada gecikmeler yaşandığı, araçların aktarma istasyonlarında uzun süre beklemesinin saha çalışmalarını aksattığı belirtildi, yurttaşlardan "sabır" istendi.
Karşıyaka Belediyesi ise "İlçe belediyelerinin sorumluluğu çöpleri toplamaktır. Çöplerin nakli ve bertarafı ise Büyükşehir Belediyesinin sorumluluğundadır" açıklamasını yaptı.
AKP'li isim duyurdu: 'Bakanlık adım attı, 31 Ekim'e kadar çöp dökülebilecek'
Konuyla ilgili önceki gün bir gelişme yaşandı ve AKP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan yazılı açıklama yaptı. İnan "İzmir'de günlerdir toplanmayan çöplerin sorumlusunun İzBB olduğunu" söyledi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın "halk sağlığını korumak için tüm imkanlarını seferber ettiğini" öne sürdü.
İnan, yaptığı yazılı açıklamada, "Krizin büyümemesi için yalnızca geçici ve kontrollü bir izin verildi. Bu izin 31 Ekim 2025'e kadar geçerli ve günlük 2 bin 477 ton sınırı bulunuyor. Tüm teknik, idari ve cezai sorumluluk Büyükşehir Belediyesine ait. Bugün İzmir'de çöpler toplanmıyor. İzmirliler çile çekiyorsa bunun sebebi açıktır. Beceriksizlik, vizyonsuzluk ve CHP zihniyetidir. Sokaklarda oluşan çöp dağlarının, kötü koku ve hastalık riski CHP'li yerel yönetimin İzmir'e bıraktığı miras" ifadelerini kullandı.
İnan, milletvekilleri olarak kendilerinin de krizi çözmek için sorumluluk aldığını savundu, "Harmandalı gibi vahşi depolama alanında çözüm aramak büyük bir şanssızlık olsa da, söz konusu İzmirliler olunca kolları sıvadık" dedi.
Çözüm yolu olarak da "Karşıyaka Yamanlar'da acilen yeni çöp tesisine başlanması, mevcut tesislerde kapasite artışı yapılması, entegre atık yönetim planının hayata geçirilmesi, geri dönüşüm, enerjiye dönüştürme ve çevreci bertaraf sistemlerinin kurulması gerektiğini" belirtti.
İnan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i de eleştirerek, şunları kaydetti:
"İzmir'i çöp dağlarına, sineğe, kötü kokuya mahkum eden sizsiniz sayın Özel. Koltuk kavgalarını, rantçıları, bantçıları bırakın önce İzmir'in çöplerini toplayın. Yolsuzlukları aklamaya uğraştığınız kadar, İzmir'in adeta bir çevre terörüne dönüşen çöp dağlarıyla ilgilenseydiniz, bu memlekete belki bir faydanız olurdu."
AKP'li İnan'ın yazılı açıklaması sonrası Harmandalı Çöplüğü’ne 17 Eylül sabahı itibariyle çöp kamyonları girmeye başladı.
Çiğli halkı kabul etmiyor: '33 senedir bu çileyi çekiyoruz'
Gelişmeler ardından dün bölgede yaşayanlar eylem yaparak "geçici kullanım" kararını protesto etti.
İz Gazete'nin haberine göre, Harmandalı Çöp Tesisi ile ilgili verdiği hukuk mücadelesiyle tanınan Cumhuriyet Mahallesi eski Muhtarı Dursun Ali Kazar, "Bu bir geçici karar değil, Çiğli’ye ve Harmandalı halkına yapılan en büyük ihanettir. Bu insanlar 33 senedir bu çileyi çekiyorlar. Hukukun verdiği kararı tanımıyorlar” dedi.
Kazar, "Büyükşehir Belediyesi’nin bürokratları sahte raporlarla, hiçbir önlem alınmadan, üzerine hiçbir çalışma yapılmadan Bakanlığa sundukları raporlarla sahtecilik yapmışlar. Büyükşehir Belediyesi’nin bürokratları Başkan Cemil Tugay’ı da kandırıyor, parmağında oynatıyor. Her zaman söylüyorum, burası eğer bir hukuk devletiyse kurumlar mahkeme kararını uygulamak zorunda. 1,5 ayda bu sorunu çözebilecekler mi? Bu iş uzarsa ne olacak? Harmandalı’daki dağlar kayarsa sorumluluk kimin olacak?" iddiasında bulundu.
Eyleme bir süredir Harmandalı Çöp Depolama Alanı'yla ilgili mücadele eden Çiğli Halk Temsilcileri Meclisi (THTM) de katıldı.
Çiğli THTM'den suç duyurusu
Çiğli THTM eylem sonrası Karşıyaka Adalet Sarayı'na giderek, mahkeme kararına rağmen çöp dökümüne devam eden İzBB ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu.
Çiğli THTM adına açıklama yapan Avukat Emel Diril, "Kesinleşmiş bir mahkeme kararı var. Ancak 1,5 ay sonra hem kapatılan yere hem de başvurulan yerlere çöp dökülmeye başlandı. Suç duyurusunda bulunduk. Mücadeleye devam edeceğiz çünkü Harmandalı'nda artık bizi bekleyen şey felaket" dedi.
Bakanlık Danıştay kararını çiğniyor: 'Baştan sona hukuksuz'
Avukat Emel Diril soL'a yaptığı açıklamada, hukuksuzluğa dikkat çekti.
"Aslında idare mahkemesi dosyasında yürütmeyi durdurma kararı verildiğinde çöp dökümünün durdurulması, idarenin bu kararı kesinleşmeden uygulaması gerekiyordu. Yani Danıştay onamadan da İzBB ve Çevre Şehircilik suç işliyordu" diyen Diril, şöyle devam etti:
"Şimdi bir de bu hukuksuzluğun yanına yetkisi olmamasına rağmen İzBB’nin başvurusu üzerine Bakanlığın geçici süre ile çöp dökümüne izin verdiği AKP İzmir Milletvekili tarafından kamuoyuna duyuruluyor. Ayrıca kapasitesi dolan, risk altındaki Harmandalı Çöplüğü’ne senelerdir çözüm bulamayanların, hukuka aykırı olarak telaffuz edilen geçici sürenin 45 gün gibi kısa bir süre olarak açıklaması yalanını insanları aldatmak, alıştırmak için ortaya attıkları aşikar. Baştan sona hukuksuz bir süreç."
| Danıştay İzBB'nin itirazını reddetti: Harmandalı'nda çöp depolama durdurulacak |
|
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.