Bakan Tekin MESEM'leri savunmaya devam ediyor: 'Milli bir sorumluluk, hayati önemde'

MESEM'lere sahip çıkan Bakan Tekin, "Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınması ve nitelikli insan kaynaklarına olan ihtiyacının karşılanmasında, mesleki ve teknik eğitim hayati bir konumdadır" dedi.

Haber Merkezi

Milli Eğitim Bakanlığı’nın çocuk işçiliğini teşvik etmek ve patronların ucuz işgücü talebini karşılamak üzere kullandığı Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) en son kamunun dolandırılmasıyla gündeme gelmişti.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, iktidara ve patronlara kazandıran MESEM'lere sahip çıkmaya devam ediyor. 

Sosyal medya hesabında dün paylaşım yapan Bakan Tekin, "Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınması ve nitelikli insan kaynaklarına olan ihtiyacının karşılanmasında, mesleki ve teknik eğitim hayati bir konumdadır" diye yazdı.

Bakan, mesajında MESEM'leri "milli bir sorumluluk" olarak nitelendirdi, "Sektörel iş birliklerimiz, beceri temelli eğitim yaklaşımımız ve genişleyen erişim imkanlarımızla mesleki ve teknik eğitimi güçlendirmeye devam edeceğiz" dedi.

Bakan Tekin'in paylaşımı şöyle:

"Bireyin becerileri kapsamında mesleğe yönlendirilmesi ve eğitimini aldığı meslek alanında istihdam edilmesi, önemli hedeflerimiz arasında yer almaktadır.  

Bakanlık olarak, millî bir sorumluluk olarak gördüğümüz mesleki ve teknik eğitimde, öğrencilerimizin potansiyelini ortaya çıkarmak; özel yeteneklerini ve becerilerini tespit ederek erken dönemde farkındalık oluşturmak için 'herkesin bir mesleği olmalı' anlayışıyla yeni adımlar attık. Sektörel iş birliklerimiz, beceri temelli eğitim yaklaşımımız ve genişleyen erişim imkânlarımızla mesleki ve teknik eğitimi güçlendirmeye devam edeceğiz."

Devlet eliyle kitleselleşen çocuk işçiliği

İş Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, geçen ay Çocuk İş Cinayetleri Raporu’nu yayımlamıştı. Rapora göre 2013-2024 yılları arasında 104’ü kız, 638’i erkek olmak üzere 742 çocuk işçi çalışırken yaşamını yitirdi.

2024 yılı 71 çocuk işçi cinayetiyle kayda geçen en fazla çocuk işçi cinayetinin yaşandığı yıl oldu.

Sanayi ve inşaatta çalışırken ölen çocuk işçi sayısındaki artışa dikkat çekilen raporda "MESEM çocuk işçiliğini kitleselleştirdi" denildi:

“On yıllardır en görünmez kılınan ama birçok çocuğun çalışırken hayatını kaybettiği işkolu tarımdı. Ancak tarımdaki ölümler hala ilk sırada yer alsa da her yıl azalıyor. Örneğin 2024 yılında tarımda ölen çocukların oranı yüzde 31. Bu oran 2014 yılında yüzde 61’di. Sanayide çırak ve kalfa olarak birçok çocuk işçi çalışıyordu. Ancak MESEM ile birlikte bu sayı tarihimizde görmediğimiz bir oranda devlet eliyle kitleselleştirildi. Bu durumun bir yansıması olarak sanayide çalışırken hayatını kaybeden çocukların oranı 2024 yılında yüzde 25’e ulaştı.”

MESEM'de yolsuzluk soruşturması: 20 kişi tutuklandı
mesem