Bakan Bilgin: Emeği koruyacak bir asgari ücret belirleyeceğiz

Bilgin, 'Türkiye'de asgari ücret alan yaklaşık 6 milyon civarında işçi var emekçi var. Emeği koruyacak bir asgari ücret belirleyeceğiz' dedi.

Haber Merkezi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı yapılıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Vedat Bilgin, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda açıklamalarda bulundu. 

Bilgin'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Asgari ücret son zamanlarda kamuoyunda sıkça tartışılan bir konu haline geldi. Asgari ücret gerçekten önemli. Türkiye'de asgari ücret alan yaklaşık 6 milyon civarında işçi var emekçi var. Enflasyonun ya da ekonomideki dalgalanmaların karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret belirleyeceğiz."

Bakan Bilgin'in ardından söz alan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da, hükümetle ortak noktaya geldiklerini söyledi.

Irgat, "Hem işverenlerimiz, hükümetimiz ve biz çalışanlar ilk defa ortak noktaya gelmiş bulunuyoruz. Enflasyonun üzerinde bir artış olmasını işverenlerimiz de kabul ediyor" diye konuştu.

İlk rakamlar belli oldu

Bakanlık patron ve işçilerle yaptığı asgari ücret beklenti anketini de açıkladı. Türkiye genelinde 26 ilde 604 patron ve 2500 işçi ile görüşüldüğü belirtilen bakanlık anketine göre ilk rakamlar şöyle:

"İmalat sanayi, tekstil, taşımacılık, inşaat, tarım, sağlık, turizm, madencilik gibi sektörlerin de aralarında olduğu 19 farklı sektörden işletmeci ile görüşme yapılmıştır.

Katılımcıların yüzde 34’ü yeni dönem asgari ücret ne kadar olmalı sorusuna 3501 ile 3750 TL arasında cevabını vererek en yüksek oranı oluşturmuştur. Bu rakamı yüzde 19,3 ile 3251 TL ile 3500 TL arasında olmalı diyenler, yüzde 13,7 oranı ile de 3751 TL ile 4000 TL arasında olmalı diyenler izlemiştir. 

'Asgari ücretin artırılması işten çıkarmalara yol açar mı' sorusuna katılımcıların yüzde 74,3’ü evet yanıtını verirken yüzde 25,7’si ise hayır yanıtını verdi.

İşçiler: ‘Asgari ücretli işinizin yanı sıra ek bir iş yapıyor musunuz?’ sorusuna katılımcıların yüzde 87’si hayır, yüzde 13’ü evet yanıtını vermiştir.

Yeni dönem asgari ücret ne olmalı sorusuna katılımcılar ağırlıklı olarak yüzde 37,3 oranı ile 3750 ile 4000 TL arasında beklenti ortaya çıkmıştır. 4000 ile 4500 TL arasında olmalı diyenlerin oranı yüzde 13, 4500 TL üzerinde olmalı diyenlerin oranı ise yüzde 21,8 olarak araştırma sonuçlarına yansımıştır.  

'Ailenizde sizden başka çalışan var mı' sorusuna katılımcıların yüzde 61’i hayır, yüzde 39’u evet yanıtını vermiştir.

'Asgari ücretin artırılması işten çıkarmalara yol açar mı' sorusuna katılımcıların yüzde 40,3’ü evet, yüzde 59,7’si hayır yanıtını vermiştir."